ec.europa.eu (Evropská komise)
Z domova  |  03.06.2022 11:45:00

Komise zahajuje hloubkové šetření českého opatření na podporu provozovatelů zemského digitálního televizního vysílání - Státní podpora

Evropská komise zahájila hloubkové šetření s cílem posoudit, zda je veřejná podpora, kterou Česko hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání (dále jen „DTT“), v souladu s pravidly EU pro státní podporu.

Příjemci opatření by byli čeští provozovatelé veřejnoprávního vysílání, Česká televize a dva soukromí provozovatelé DTT, České radiokomunikace a Digital Broadcasting.

Šetření Komise

V letech 2016 a 2018 obdržela Komise dvě stížnosti týkající se neslučitelnosti plánů Česka ohledně kompenzace provozovatelů DTT za souběžné vysílání pozemních televizních programů na i) původních sítích využívajících normy DVB-T/MPEG-2 a ii) nových sítích využívajících výkonnější normy DVB-T2/HEVC s pravidly EU pro státní podporu. Stěžovatelé tvrdili, že opatření by neodůvodněně zvýhodnilo provozovatele DTT, neboť podpora by v konečném důsledku financovala jejich modernizaci z norem DVB-T/MPEG-2 na normy DVB-T2/HEVC.

V červenci 2021 oznámilo Česko Komisi svůj záměr kompenzovat provozovatelům DTT náklady na souběžné vysílání během dvou období: od 1. března 2017 do 18. března 2020 a od 1. července 2020 do 31. října 2020. Cílem opatření, jehož rozpočet činí zhruba 18 milionů EUR (přibližně 473 milionů CZK), je zajistit, aby provozovatelé DTT uvolnili pásmo 700 MHz ze služeb pozemního televizního vysílání. Opatření pokryje kapitálové a provozní výdaje týkající se i) modernizace infrastruktury z norem DVB-T/MPEG-2 na normy DVB-T2/HEVC a ii) provozování modernizovaných sítí souběžně s původními sítěmi během období souběžného vysílání.

V této fázi má Komise na základě svého předběžného posouzení pochybnosti o tom, zda je opatření v souladu s pravidly EU pro státní podporu. Z tohoto důvodu se Komise rozhodla zahájit hloubkové šetření s cílem určit, zda opatření:

  1. motivuje provozovatele DTT k tomu, aby vynaložili náklady na modernizaci sítí a souběžného vysílání televizních programů;
  2. přináší podstatné zlepšení, které by trh sám o sobě bez veřejné podpory neuskutečnil;
  3. je nejvhodnějším nástrojem k zajištění hladkého uvolnění pásma 700 MHz;
  4. obsahuje dostatečné záruky k zajištění toho, aby byla výše podpory omezena na nezbytné minimum.

Komise nyní bude dále zkoumat, zda jsou její počáteční obavy opodstatněné. Při hloubkovém šetření mají Česko, stěžovatelé a další zainteresované třetí strany možnost předložit připomínky. Jeho zahájením se však nepředjímá výsledek šetření.

Souvislosti

Podle rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady členské státy nejpozději do 30. června 2020 (nebo do dvou let poté, je-li to řádně odůvodněno) umožní využívání kmitočtového pásma 700 MHz pro zemské systémy schopné poskytovat bezdrátové širokopásmové služby elektronických komunikací.

Opatření je součástí širšího plánu Česka, jehož cílem je pomoci provozovatelům DTT opustit pásmo 700 MHz. Konkrétně:

Další informace

Jakmile bude vyřešena otázka důvěrnosti údajů, bude nedůvěrné znění rozhodnutí zveřejněno v rejstříku státních podpor, který Komise publikuje na stránkách pro hospodářskou soutěž, pod číslem SA.64153. Informace o nových rozhodnutích týkajících se státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku Evropské unie naleznete také ve specializovaném elektronickém týdeníku State Aid Weekly e-News.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688