plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  03.06.2022 00:00:00

Plzeň: Zimovčák, Pirk, Koukal, Kantorová přivezli peloton osmi desítek cyklistů do Plzně. Cyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné děti

Zimovčák, Pirk, Koukal, Kantorová přivezli peloton osmi desítek cyklistů do Plzně. Cyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné děti

Ve 12:55 hodin ve čtvrtek 2. června vjel na náměstí Republiky peloton přibližně osmi desítek cyklistů. V samém čele charitativní cyklistické tour Na kole dětem pro onkologicky nemocné malé pacienty přijel na jednokole světový šampion Josef Zimovčák, který nadační fond založil a celou cyklotour vede. Záda mu kryli například radní pro oblast školství města Plzně Lucie Kantorová, kardiochirurg Jan Pirk, badmintonista Petr Koukal a další cyklisté. Na náměstí Republiky je očekával a přivítal první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, pod jehož záštitou se jela 18 kilometrů dlouhá trasa z Rokycan na náměstí západočeské metropole.

Příjezd pelotonu na náměstí Republiky v Plzni (fotografie: A. Jarošová)

Příjezd pelotonu na náměstí Republiky v Plzni (fotografie: A. Jarošová)

„Nadační fond Na kole dětem vznikl v roce 2010. Svými aktivitami se snaží pomoci dětem v boji proti zákeřnému onemocnění. Osobně jsem velmi rád akci podpořil, město věnovalo na tour částku 25 tisíc korun a část první etapy letošní cyklotour, konkrétně mezi Rokycany a Plzní, se jela pod mojí záštitou. Byla pro mě čest přivítat odhodlané cyklisty, kteří ve středu vyjeli na svoji jedenáctidenní pouť po České republice. Přeji Josefu Zimovčáku a celému týmu, ať zdárně dojedou ve zdraví do cíle a podaří se jim vybrat co nejvíce peněz na malé pacienty,“ řekl náměstek primátora Roman Zarzycký a zároveň poděkoval kolegyni Lucii Kantorové za osobní nasazení v tour.

Příjezd pelotonu na náměstí Republiky v Plzni (fotografie: A. Jarošová)

„Etapa z Rokycan do Plzně byla velmi příjemná, poprvé jsem měla možnost jet v pelotonu cyklistů se zajištěním policie na trati. Díky skvělé organizaci tak byla zaručena plynulost, a hlavně bezpečnost na trati. Cesta mi velmi utekla, jelikož jsem ji absolvovala vedle olympionika Petra Koukala a měli jsme tak možnost probrat nejen sportovní témata. Byla pro mě čest se k jízdě připojit a podpořit charitativní projekt pana Zimovčáka,“ sdělila dojmy ze své premiérové účasti radní pro oblast školství Lucie Kantorová po příjezdu na náměstí Republiky, kdy celou trasu absolvovala v čele pelotonu, a dodala: „Budu se i v dalších letech snažit svojí cyklojízdou podpořit tento skvělý projekt.“

Již 13. ročník Cyklotour 2022 obsahuje prolog a 10 etap, celkem tedy cyklisté najedou 1217 kilometrů, zastaví v 62 městech a projedou 318 obcí a měst. Ve středu 1. června startovali v Praze, 11. června dojedou do cíle ve Vrbicích v okrese Břeclav. Zastávka v Plzni byla součástí první etapy druhého dne cyklotour. Start byl ráno v osm hodin v Berouně, cíl odpoledne ve Stříbře. Trasu dlouhou 108 kilometrů absolvovalo cca sto cyklistů. „Pozdravil nás pan Štybar senior, který přijel s několika cyklisty z cílového města do Plzně za námi, aby pak s námi šlapal zpět do Stříbra. Hezké. Přijela i západočeská větev Českého klubu velocipedistů 1880, jehož je Pepa Zimovčák členem, kromě poplácání po rameni přispěli do kasičky. A to nejlepší nakonec – radní Lucie Kantorová, která má na radnici na starosti školství, byla ve sportovním a s kolem, aby s námi také jela,“ uvedli k plzeňské zastávce organizátoři tour.

Příjezd pelotonu na náměstí Republiky v Plzni (fotografie: A. Jarošová)

Na kole dětem – nadační fond Josefa Zimovčáka na podporu onkologicky nemocných dětí vznikl v roce 2010 jako benefiční součást sportovního projektu Na kole dětem. Cílenými aktivitami se snaží rozšířit možnosti solidarity, tolik potřebné finanční pomoci a podpory dětí v boji proti zákeřnému onemocnění. Svojí činností se především zaměřuje na sportovní aktivity a zajištění rekondičních pobytů, které usnadňují dětem a jejich rodičům překonávat traumata způsobená těžkou nemocí. Na rekondiční a léčebné pobyty rozdělil vloni například částku 1,9 milionu korun.

Nadační fond lze podpořit zasláním finanční částky na účet 43-7223750257/0100 nebo přímo při jednotlivých zastávkách Cyklotour 2022. Trasa: www.nakoledetem.cz/cyklotour-2022.

Kdo je Josef Zimovčák? „Na začátku 90. let se svezl na historickém vysokém kole, a to mu změnilo (alespoň částečně) život. A protože všechno, co dělá, dělá naplno, stal se v průběhu let nejznámějším jezdcem na tomto stroji. Začal se spolupracovníky vyrábět repliky historických kol, ale hlavě – začal lámat rekordy a naplňovat zdánlivě nesplnitelné cíle,“ uvádějí webové stránky nadačního fondu Na kole dětem o jeho zakladateli.

Josef Zimovčák:
  • je držitelem světového rekordu na 24 hodin (522,504 km, Brno, 1996)
  • přejel USA od západu na východ (4356 km za 27 dnů, 1998)
  • projel Tour de France v režimu profesionálů (2005)
  • projel Giro d´Italia v režimu profesionálů (2006)
  • projel La Vueltu v režimu profesionálů (2007)
  • je desetinásobným mistrem světa na různé vzdálenosti
  • v roce 2008 absolvoval RI Okna Tour 2008, kdy během 21 etap objel republiku (2840 km)
  • v roce 2013 absolvoval 2. polovinu Tour de France opět v režimu profesionálů (den před pelotonem)
  • v roce 2014 absolvoval sedm závěrečných, převážně alpských etap Giro d´Italia (den před pelotonem)
  • v roce 2010 založil Cyklotour Na kole dětem

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Cyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné dětiCyklotour vybírá peníze na onkologicky nemocné děti

Zveřejněno: 3. 6. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688