JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Dluhopisy  |  03.06.2022 10:09:07

Vzniká evropský standard pro zelené dluhopisy

Evropská unie přijímá další nařízení v rámci balíčku opatření pro podporu a rozvoj financování udržitelného růstu a přechodu na klimaticky neutrální hospodářství.

Navrhované nařízení o evropských zelených dluhopisech vytváří dobrovolný harmonizovaný standard pro vydávání environmentálně udržitelných dluhopisů, které sledují cíle ve smyslu nařízení o taxonomii, nařízení (EU) 2020/852. Nařízení stanoví jednotlivé požadavky pro emitenty, kteří chtějí dluhopisy vydávat pod označením „evropský zelený dluhopis“ nebo „EuGB“. Emitentem evropského zeleného dluhopisu může být dle návrhu nařízení jak finanční či nefinanční podnik, tak i státní orgán. Emitentem tedy může být jakákoliv právnická osoba sídlící v EU nebo mimo ni.

 

Identifikace "zelených" projektů

Environmentálně udržitelné dluhopisy jsou jedním z hlavních typů financování činností souvisejících s ekologickými technologiemi, účinným využívaním energie a energetických zdrojů, jakož i s udržitelnou dopravní infrastrukturou a výzkumnou infrastrukturou.

Cílem navrhovaného jednotného standardu pro zelené dluhopisy je ulehčit investorům identifikovat vysoce kvalitní zelené dluhopisy a zvýšit důvěryhodnost jejich emitentů definováním zelených hospodářských činností a souvisejících pojmů.

Evropský standard pro zelené dluhopisy je založený na režimu vysoké transparentnosti a dohledu, emitentům tak vzniknou zvýšené náklady. Budou spojené zejména s plněním požadavků podnikatelských činností na soulad s taxonomickými standardy EU a na zajištění externího posouzení souladu zelených dluhopisů s taxonomickým rámcem. Externí posuzovatelé budou podléhat registraci u orgánu ESMA a dohledu České národní banky (ČNB).

 

Vzrůstající obliba zeleného investování 

V roce 2020 tvořily zelené dluhopisy pouhých 9,3 % z celkového počtu vydaných dluhopisů v EU, v roce 2021 však jejich počet stoupl až na 20,2 %. Popularita environmentálně udržitelných činností neustále stoupá a přijetí jednotného standardu pro zefektivnění trhu financování zelených hospodářských činností je dle nás dobrý počin.

Návrh nařízení prošel prvním čtením v Radě Evropy a byl předložen Evropskému parlamentu, kde bude schváleno jeho finální znění. 

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688