Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  02.06.2022 10:54:36

Čtvrtina českých firem nemá dostatečné kybernetické zabezpečení, přesto na něj téměř 55 % podniků neplánuje výrazněji navýšit rozpočet

Průzkum: Čtvrtina českých firem nemá dostatečné kybernetické zabezpečení. I přesto na něj téměř 55 % podniků neplánuje výrazněji navýšit rozpočet

Během posledního roku se s kybernetickým útokem setkalo přibližně 32 % českých firem. Čtvrtina podniků si sice uvědomuje, že proti nim není dostatečně zabezpečena, ale pouze zhruba třetina z nich plánuje významněji zvýšit na zabezpečení rozpočet. Vyplývá to z dubnového průzkumu projektu Česko v datech realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

V posledním roce čelila kybernetickým útokům třetina českých firem. Reálné hodnoty však mohou být ještě vyšší, jelikož desetina podnikatelů netuší, jak tuto informaci zjistit. Vyplývá to z dubnového průzkumu projektu datové žurnalistiky Česko v datech. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. V rámci průzkumu byli dotazováni podnikatelé a relevantní vrcholní manažeři z malých, středních i velkých společností napříč Českou republikou, kteří by o kybernetické bezpečnosti své firmy měli mít přehled.


Počty kybernetických útoků se navíc stále zvyšují. V Česku jejich množství mezi roky 2020 a 2021 narostlo o pětinu a z celosvětového hlediska až o třetinu, jak vyplývá z analýzy projektu Evropa v datech. Celosvětově uspěje přibližně každý desátý pokus o prolomení kybernetické obrany.

Čtvrtina firem v Česku nemá dostatečnou kybernetickou ochranu

Necelých 26 % českých firem nepovažuje úroveň svého kybernetického zabezpečení za dostatečnou. Podstatná část z nich ale neplánuje navýšit investice a zdroje do jejího posílení. Téměř 32 % firem s nedostatečným zabezpečením počítá s navýšením výdajů na kyberbezpečnost zásadnějším způsobem. Naopak více než 18 % o změně investic vůbec nepřemýšlí.

 


Přes 80 % firem netestuje své zabezpečení

Skutečnost, že mnohé české firmy podceňují současnou situaci, potvrzuje i fakt, že více než 81 % z nich neprovádí pravidelné testy a audity své kybernetické obrany. Bezmála třetina z nich tyto kontroly ani nepovažuje za důležité či přínosné.

Útoků přitom přibude a jejich nebezpečnost se bude stupňovat. „Nástroje na kybernetické útoky jsou čím dál dostupnější, a často si stačí jen stáhnout požadovaný program. Kybernetický útok tak může provést i osoba, která s hackováním nemá příliš velké zkušenosti. Důležitým faktorem je i skutečnost, že se do digitálního prostoru přesouvá stále větší počet cenných dat a obsahu, tudíž se mnohým hackerům vyplatí do útoků investovat. Útoky se jim totiž v případě úspěchu jednoduše zaplatí. Z tohoto důvodu nestoupá jen počet kybernetických útoků, ale i jejich sofistikovanost a nebezpečnost,” vysvětluje situaci Zdeněk Gremla, ředitel T-Business Cyber Security v T-Mobile Czech Republic

 

 Firmy na svou obranu používají antivir i etické hackování

Ne všechny české firmy se ke kyberzabezpečení staví apaticky. Mnohé využívají širokou škálu nástrojů, přičemž jednoznačně dominuje placený antivir – ten má téměř 64 % firem. Zajímavou možností je využívání tzv. etického hackování, kdy se najatý expert snaží prolomit zabezpečení daného podniku, čímž odhaluje jeho slabiny. Díky tomu firmy mohou objevit mezery ve svém zabezpečení a následně je odstranit. Pravidelné etické hackování využívá jen okolo 7 % českých firem. Na druhou stranu skoro 33 % firem spoléhá jen na základní firewall, a tudíž nepoužívá ani placený antivir.

 



 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688