mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  01.06.2022 20:42:00

Rodiny dostanou 5 tisíc na dítě, zjednoduší se příspěvek na bydlení. Větší flexibilita rodičovského příspěvku. Cílená podpora částečných úvazků. Vláda schválila i další návrhy MPSV

Příspěvek ve výši 5 tisíc korun pro rodiny, zjednodušení administrace příspěvku na bydlení, podpora částečných úvazků, balíček opatření pro zdravotně  znevýhodněné, pružnější možnosti čerpání rodičovského příspěvku (až 13 tisíc  měsíčně) a lepší podpora pěstounů. Tyto návrhy legislativních úprav z dílny MPSV dnes schválila vláda. Příspěvek pro děti je dalším krokem, kterým kabinet reaguje na zvyšující se ceny a inflaci. Příspěvek by měly obdržet na každé dítě domácnosti  s celkovým ročním příjmem do milionu korun hrubého. Rodiče, kteří pobírají  přídavek na dítě, dostanou v srpnu peníze automaticky.  

 

Jednorázový příspěvek reaguje na současnou situaci rodin s dětmi, které pociťují dopady rostoucích cen energií, potravin i dalších základních potřeb. „Chceme cíleně podpořit  především rodiny s dětmi s nižšími a středními příjmy, ale také samoživitelky a samoživitele. Ti všichni jsou totiž nyní ohroženou skupinou obyvatel, protože na ně  přímo dopadá zdražování energií, potravin i služeb. Příspěvek má rodinám pomoci s výdaji spojenými se začátkem školního roku,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí  Marian Jurečka (KDU-ČSL).  

Příspěvek by se mohl týkat asi 1 820 000 dětí. Bude vyplacen každému oprávněnému  dítěti do 18 let, dodatečně pak mohou o peníze žádat i rodiče dětí, které se narodí od srpna do konce letošního roku. Za rodiče se pro účely vyhodnocení nároku  na příspěvek považují nejen biologičtí rodiče, ale také osoby, jimž bylo dítě svěřeno do  péče. 

Výplatu příspěvku se snažíme maximálně zjednodušit. Směřujeme vůbec poprvé k tomu,  že podpora bude sice adresná, ale podání žádosti nebude nikoho nadměrně zatěžovat,  navíc mnoho domácností dostane peníze automaticky k přídavku na dítě, takže se nebudou muset vůbec o nic starat. Ve zbylých případech lidem umožníme žádost podat  elektronicky z pohodlí domova. Že tento systém funguje, jsme si už prověřili  při administraci příspěvku pro solidární domácnosti,“ řekl ministr Jurečka. Proces elektronické administrace žádosti se nyní finalizuje. Od začátku srpna začne pro tento  účel na webu MPSV fungovat aplikace. Žadatel se ověří elektronickou identitou. Vedle  této možnosti budou k dispozici vybrané Czech POINTy na obecních a krajských úřadech,  kde bude možné žádost vyřídit. 

Podmínkou pro nárok na příspěvek je kromě věku dítěte celkový příjem domácnosti, tedy  rodičů, který v roce 2021 nesmí přesáhnout 1 milion korun hrubého. Za příjem budou  považovány příjmy evidované Českou správou sociálního zabezpečení a příjmy  z podnikání zaznamenané v daňových přiznáních, např. i z pronájmu nemovitostí. Rodiče  je nebudou nijak prokazovat, pouze jejich výši uvedou v čestném prohlášení. „Při záměru  pomoci zranitelným se snažíme také nasměrovat naši státní správu k modernímu řízení a nezbytné digitalizaci. Budeme využívat data, která má stát k dispozici. Děláme konečně  něco, co léta vázlo,“ dodal ministr Jurečka. Další informace k příspěvku jsou k dispozici  v otázkách a odpovědích

Příspěvek na bydlení: jednodušší administrativa, žádosti elektronicky 

Domácnostem, které nemají dostatečné příjmy na to, aby pokryly stávající náklady,  pomáhá příspěvek na bydlení. „V době růstu cen energií roste jeho význam, zjednodušení  této dávky je proto klíčové. Zbytečná administrativa by neměla lidi odrazovat. Pokud  pomoc prokazatelně potřebují, tak by ji měli snadno získat. Slíbil jsem důkladnou revizi  systému a nyní přicházíme s konkrétním řešením. Jeho součástí je vytvoření prostoru  pro další zjednodušení digitálního procesu, tedy podávání žádostí bez nutnosti navštívit  pobočku Úřadu práce,“ uvedl ministr Jurečka. 

Žádost o příspěvek se zjednoduší hned v několika ohledech. Předně nebude nutné žádat  každoročně, nyní bude příspěvek poskytovaný na dobu neurčitou. Náklady na bydlení a příjmy domácností se nebudou dokládat čtvrtletně, ale pouze pololetně, nově je také  nebude nutné rozepisovat na jednotlivé položky a nebude ani nutné předkládat pravidelné  zúčtování zálohově placených služeb. Doklady bude možné snadno nahrát elektronicky,  např. vyfocené na mobilní telefon. Údaje, které stát může získat nebo ověřit sám, nebude  muset klient dokládat.  

Změny se týkají také mimořádné okamžité pomoci. Rozšíří se výčet možných situací, kdy lze o dávku žádat. Úřady práce budou moci více přihlížet k náhlým individuálním  potřebám žadatele. Mění se i pravidla pro posuzování příjmu tak, aby pomoc zohledňovala  v co největší míře skutečnou situaci žadatele a jeho majetkové poměry. Zjednoduší se  i správní řízení, aby pomoc byla co nejrychlejší. „V současné době, kdy jsme v rychlém  sledu čelili pandemii, energetické krizi, vysoké inflaci a uprchlické krizi, je nutné tuto formu  pomoci revidovat. Narůstá okruh lidí a domácností, které jsou přímo ohroženy například  ztrátou bydlení nebo sociálním vyloučením, a přitom na ně nynější zákon nemyslí,“  vysvětluje Jurečka. Je nutné pomoci ohroženým skupinám osob, aby se vymanily třeba 

z nevhodných forem bydlení, jako jsou ubytovny. „Lidé mají dostat šanci pro vyřešení své  složité životní situace,“ dodal. 

Větší flexibilita rodičovského příspěvku 

Nová úprava rodičovského příspěvku pro nízkopříjmové zvyšuje možnosti volby při čerpání této dávky tak, aby lépe vyhovovala potřebám rodiny. Rodiče budou mít  možnost čerpat měsíčně příspěvek až do výše 13 tisíc korun, místo dosavadních 10 tisíc.  

Cílená podpora částečných úvazků 

Dalším opatřením souvisejícím s energetickou krizí a rostoucí inflací je v rámci rodinného  balíčku podpora částečných úvazků. Navrhovaný zákon zavádí slevu na pojistném na  sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti pro zaměstnavatele ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců, za které bude sleva náležet. „Pomůžeme tak těm, kteří nemohou pracovat na plný úvazek, aby si zajistili příjem vlastní  prací, byli ekonomicky nezávislejší a zároveň začali přispívat do systému. Chceme  motivovat i zaměstnavatele k uzavírání většího počtu zkrácených úvazků se zaměstnanci, kteří s ohledem na nejrůznější životní situace nemohou pracovat na plný  úvazek,“ shrnul ministr Jurečka. 

Sleva se vztahuje na uzavřené zkrácené úvazky v rozsahu 8 až 32 hodin týdně s určitými  skupinami zaměstnanců. Jde o osoby starší 55 let, rodiče dětí do 10 let (včetně pěstounů), osoby pečující o někoho blízkého, kdo je odkázán na cizí  pomoc (stupeň závislosti II), studenty středních nebo vysokých škol, osoby se zdravotním  postižením na nechráněném trhu práce a osoby na rekvalifikaci. Sleva na pojistném  se bude ještě vztahovat na zaměstnávání osob mladších 21 let, u nich ale nebude podmínkou zkrácený úvazek. Cílem je v tomto případě podpořit obecně vstup  mladých lidí na trh práce

Lepší podpora nezprostředkovaných pěstounů 

Novela zákona o důchodovém pojištění počítá s podporou krátkodobých a dlouhodobých  pěstounů. Podle zákona o sociálně-právní ochraně dětí mohli tzv. nezprostředkovaní  pěstouni pobírat do 31. prosince 2021 odměnu pěstouna, se kterou se pojí také účast na sociálním a zdravotním pojištění. Od 1. ledna 2022 zákon o sociálně-právní ochraně  dětí u nezprostředkovaných pěstounů, kterými jsou nejčastěji prarodiče, zakotvil nárok na novou dávkupříspěvek při pěstounské péči, se kterou již účast na důchodovém a zdravotním pojištění nepojí. 

„Proto jsme navrhli novou úpravu zákona o důchodovém pojištění, která zabezpečuje, aby se nezprostředkovaní pěstouni účastnili důchodového pojištění až do zániku  pěstounské péče u dítěte, které jim bylo svěřeno do péče před 1. lednem 2022,“ vysvětlil  ministr Jurečka. Doba účasti na důchodovém pojištění se u těchto osob považuje za náhradní dobu pojištění a za vyloučenou dobu. Podmínkou pro účast  nezprostředkovaných pěstounů na důchodovém pojištění je výplata příspěvku  při pěstounské péči a do 31. prosince 2021 nárok na odměnu pěstouna. 

Dalším opatřením je tzv. adaptační bonus pro osoby pečující o svěřené děti v náhradní  rodinné péči. Cílem opatření je podpořit adaptaci při přijetí dítěte do náhradní rodinné  péče, ať již z titulu svěřenectví, tak nezprostředkované pěstounské péče. Adaptační bonus  spočívá v zavedení nepříspěvkové účasti pěstounů na důchodovém pojištění nejdéle po dobu 2 let od prvního dne kalendářního měsíce, za který dítěti náleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte. 

Vláda se zabývala také balíčkem opatření pro zdravotně znevýhodněné. Podrobnosti  vydáme v samostatné tiskové zprávě.


 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688