kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Výletní tipy  |  01.06.2022 16:28:42

Liberecký: Lužické hory. Kraj sklářů, zážitků a vyhlídek

Oblast plná historických památek, skalních reliéfů, kopců rozmanitých tvarů a hlubokých údolí – to jsou Lužické hory. Poslavilo je umění tamních sklářů, které je s tímto regionem spjato už po stovky let.

„V oblasti Lužických hor můžete najít spoustu půvabných míst, která vás překvapí. Vlastně se nikdy o této oblasti nemluvilo jako o zvlášť atraktivní. A o to cennější je tato místa objevovat. Jakmile tam jednou zavítáte, budete se vracet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dobrým tipem je výlet do Kunratic u Cvikova, kde má jeden z českých nejznámějších uměleckých sklářů svou sklárnu, kam lze nahlédnout a dokonce si i něco vyrobit. Je to Jiří Pačinek, který pomocí tradiční české techniky foukání a ručního tvarování tvoří neuvěřitelné věci. U sklárny uchvátí Skleněná zahrada plná květin a rostlin přímo ze skla a vynechat nelze ani Křišťálový chrám, kostel, který je plný skleněných artefaktů.

Rodiče s dětmi mohou zavítat k Panské skále, kde je možné absolvovat zážitkovou hru s Pyšnou princeznou. Cesta není dlouhá, vede po modré značce od Panské skály po vysílač na Klučkách a má deset zastavení. Na zastaveních čekají úkoly – kdo je splní, toho čeká v infocentru odměna. Hrad a zámek Grabštejn si pro děti připravil speciální trasu s hledáním pokladu: pomocí ztracených klíčů budou hledat truhlu s penězi.

V Lužických horách je spousta významných křížových cest. Jedna z nejznámějších se nalézá v Jiřetíně pod Jedlovou. Poutní místo na Křížové hoře nad obcí vzniklo již v 18. století a je spojené s legendou o zázračném kříži. Místo s jedinečnou atmosférou a impozantní křížovou cestou zaujalo také filmaře, natáčeli tam například záběry pro film Máj. Krásnou křížovou cestu v lipové aleji najdete také na Kalvárii u Cvikova. Nejen na Kalvárii, ale i za dalšími zajímavými místy v okolí Cvikova zavede turistický Zelený okruh, který představí místa, jakými jsou lesní divadlo, Schillerova vyhlídka, vyhlídka Švýcárna anebo Dutý kámen.

Rozhledna na vrcholku Jedlové, která je třetím nejvyšším kopcem Lužických hor, nabízí výhled na špičky Krušných hor, Českého ráje, a dokonce i Krkonoš. Za krásným výhledem se vyplatí vyšplhat na Popovu skalní vyhlídku, která se nalézá jihozápadně od Hrádku nad Nisou.

Pro více tipů na výlety je dobré sledovat sociální sítě REGION LIBEREC, stejně jako sociální sítě Lužických hor a webové stránky www.doluzihor.cz a www.luzihory.cz.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688