Redakce (Bydlet.cz)
Dovolená  |  01.06.2022 13:49:41

Chystáte se na cesty? Co by vám nemělo chybět v cestovní lékárničce?

cestovní lékárnička

Co by vám nemělo chybět v cestovní lékárničce?

Dovolená už je v dohlednu, proto se aktuálním tématem může stát obsah cestovní lékárničky. Co je tedy nezbytné? Co v ní být naopak nemá a proč? Zeptali jsme se praktické lékařky MUDr. Ludmily Bezdíčkové. Přidala navíc pár svých osobních tipů, jak přežít rekreaci ve zdraví.

Cestovní lékárnička už jen z principu slov by měla být základně vybavená a nepříliš veliká.

„Před dovolenou doporučujeme kontrolu léků, které pravidelně užíváte. V případě chronických onemocnění nezapomeňte na pravidelnou prohlídku u lékaře spojenou např. s kontrolou tlaku a předpisem léků. Navrhujeme také kontrolu očkování proti tetanu . Před cestou na exotickou dovolenou doporučujeme doplnit případně specifická očkování na základě konzultace s praktickým lékařem nebo očkovacím centrem. Nicméně je vhodné brát si s sebou na dovolenou očkovací průkaz, ať už jedete kamkoliv,“ radí MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka na Praze 6 v Dejvicích.

Do cestovní lékárničky tedy zabalte na doporučení lékařky následující:

- Základní obvazový materiál (hydrofilní obvaz, elastické obinadlo, gázové čtverce ), náplasti

- Dezinfekci na rány

- Pinzetu, příp. set na vytahování klíšťat

- Léky na horečku, bolest: paracetamol, kys. acetylosalicylovou, nebo ibuprofen – respektujte dávkování/přípravky pro dospělé a děti

- Léky na alergii: lokální, celkové (antihistaminika), v případě silné alergie na hmyzí bodnutí (prodělaná anafylaktická reakce) pero s adrenalinem

- Léky na průjem – viz text dále

- Několik kusů kvalitních antigenních testů pro diagnostiku Covid-19

- Respirátory pro pobyt v místech s vysokou koncentrací lidí, zejména pro rizikové pacienty a seniory

- Zvažte dezinfekční kapky do očí, nosní kapky pro léčbu rýmy – balení by měl užívat jen jeden člověk (kvůli přenosu infekce) a při jedné nemoci (neskladovat dlouhodobě načaté balení).

- Pro cesty do exotických zemí a na dobrodružnou dovolenou je možné přibalit na základě doporučení lékaře další specifické léky.

Pozor, antibiotika ani kortikoidy do cestovní lékárničky nepatří

V případě vybavení osobní lékárničky na cesty rozhodně neplatí přímá úměra – čím více, tím lépe. Některé věci jsou dokonce nežádoucí, protože mohou způsobit víc škody než užitku. Jednou z nich jsou kortikoidy - v případě, že nejsou součástí vaší pravidelné medikace doporučené lékařem. Dokáží totiž potlačit imunitní reakci, což někdy může být vysloveně škodlivé. Další kapitolou jsou antibiotika.

„Infekce dýchacích cest jsou i během dovolené nejčastěji způsobeny viry, proto antibiotika v jejich léčbě nemají žádný efekt. Navíc s antibiotiky je třeba zacházet velmi opatrně. Jejich nesprávná indikace bez konzultace s lékařem může vést k nežádoucím účinkům, zhoršení celkového stavu při jejich nesprávné volbě nebo i k opoždění nutného vyšetření lékařem. Ve většině civilizovaných zemí je v případě náhle vzniklého onemocnění možné navštívit lékaře a zajistit základní vyšetření a odpovídající léčbu,“ pokračuje lékařka.

Tyto informace se týkají antibiotik celkových i lokálních (např. antibiotická mast nebo antibiotické kapky do očí, uší). Výjimkou jsou snad jen situace, kdy cestujete do odlehlé necivilizované oblasti. I v tomto případě je opět vhodná konzultace s lékařem.

Možné řešení pro osoby se zvýšeným rizikem infekce bakteriálního původu

Antibiotika bychom si rozhodně neměli nikdy ordinovat sami a nespotřebované bychom měli vracet do lékárny. Pokud ale pro vás bakteriální infekce představuje zvýšené riziko (např. náhrada srdečních chlopní) nebo trpíte např. častými infekcemi močových cest či angínami, může mít lékař řešení.

„U registrovaných pacientů se mi osvědčuje v některých případech model oddálené preskripce. To znamená, že pacientovi (např. s častými streptokokovými angínami v anamnéze) na dovolenou vydám balení penicilinu s náležitým poučením a možností naší telefonické konzultace před případným nasazením. Tento postup mu dodá klid a většinou na antibiotika nedojde. Nicméně v případě nutnosti ušetří mnoho energie i času. Předpokladem je ovšem opakovaná edukace pacienta a vzájemná důvěra,“ prozrazuje L. Bezdíčková.

Co dělat, když vás postihne průjem?

Infekční průjem má nejčastěji virový původ. Základní léčbou je dieta a dostatek tekutin, případně symptomatické léky, např. diosmectit, pro malé děti rehydratační roztoky.

„Pro cestovatelské průjmy způsobené bakteriemi není doporučena léčba antibiotiky. Lze užít tzv. střevní dezificiencia ideálně na základě konzultace s lékařem - jsou vázána na předpis. V případě alimentární otravy (požití stravy s vysokým obsahem bakteriálního toxinu) lze užít živočišné uhlí. Podání léků zastavujících peristaltiku se spíše nedoporučuje, protože hrozí komplikace. Navíc se neléčí základní příčina. Nicméně průjem je samoúzdravný. Pokud ovšem máte vy nebo zejména starší osoby, velmi malé děti nebo lidé s poruchou imunity těžší průběh, vyhledejte lékaře,“ dodává MUDr. Ludmila Bezdíčková.

Tipy, co mít na dovolené vždy při ruce:

- Minibalení dezinfekce, náplast, v lese se hodí set na vyndání klíštěte či pinzeta

- Několik tablet antihistaminika a léků na bolest/horečku

- Opalovací krém, pokrývku hlavy

- Dostatek tekutin, nejlépe čisté vody

- Nutné léky v případě chronického onemocnění (např. cukrovka, vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční)

Co do cestovní lékárničky, když máte malé děti:

- Základní léky na horečku/bolest ve vhodné formě a dávce dle věku/hmotnosti dítěte (sirup, dražé, tablety)

- Lokální antihistaminikum

- Lék na cestovní nevolnost (kinetózu)

- Opalovací krém s vyšším faktorem

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688