kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  01.06.2022 00:00:00

Liberec: Značku Regionální produkt Český ráj získaly skleněné figurky, med a pivo

01. 06. 2022
 

Patnáctým rokem Sdružení Český ráj certifikuje výrobky splňující stanovená hodnoticí kritéria a koordinuje projekt Regionální produkt Český ráj. Od založení značky v roce 2007 se o její udělení ucházela již stovka zájemců. Při hodnocení produktů se zohledňuje především skutečný původ výrobku v regionu, originalita, ekologická šetrnost a podíl ruční práce.

Certifikace se konají dle zájmu výrobců, většinou na jaře a na podzim, jednou za dva roky musí nositel značky obhájit svou žádost a formou recertifikace získat značku i na další období,“ přibližuje Jitka Kořínková ze Sdružení Český ráj.

V březnu proběhlo v Turnově jarní kolo certifikace regionálních výrobků Českého ráje. „Hodnoticí komise zasedla k certifikaci z důvodu pandemie po více než dvou letech společně s žadateli u jednoho stolu. O udělení značky pro své produkty se ucházeli skláři, chovatelka včel a výrobci piva,“ říká Jitka Kořínková.

Certifikáty pak nositelům značky slavnostně předala Vladimíra Jakouběová na Staročeských trzích v Turnově v sobotu 28. května v rámci předávání osvědčení Nositel tradice.

Eva a Karel Urbanovi z Hubálova

Rodinná firma Urbanglass působí na trhu od roku 1991. Tradiční železnobrodské figurky tváří u plynového kahanu z tyčoviny výhradně českého výrobce. Vznikají postavičky a předměty nejrůznějších tvarů, barev a velikostí. Manželé se též prezentují rozsáhlými soubory betlémů ve stálých sbírkách muzeí po celé republice. Kromě figurek nejrůznějších zvířátek a postaviček, dokáží za skla vyrobit téměř cokoliv. V menším měřítku se věnují také výrobě vinutých perlí a následné tvorbě nejrůznějších šperků z nich.

Jolana Stáňová z Malé Skály

Paní Stáňová se pustila do včelaření v roce 2014 s podporou zkušeného včelaře. Spolupracuje s Lídou Vondrovou v její zahradě Bylinky z ráje na Sněhově. Zde v blízkosti levandulových záhonů založila novou včelnici. Jejími produkty jsou med, propolis a vosk. Při včelaření paní Jolana zohledňuje přirozené procesy v celoročním rytmu života včelstva. Věnuje se také vzdělávací činnosti – nabízí programy pro školy, vede včelařský kroužek a poskytuje konzultace začínajícím včelařům.

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou

První zmínky o zdejším pivovaru a sladovně se datují k roku 1462. Během třicetileté války spadal pivovar pod přímou kontrolu frýdlantského vévody Albrechta z Valdštejna, který osobně kontroloval kvalitu lomnického piva. V současné době minipivovar v Lomnici nad Popelkou od roku 2016 vaří piva nefiltrovaná a nepasterizovaná dle standardních pivovarských postupů a ze základních surovin (slad, chmel, voda, kvasnice). Vaří jak piva tradiční (ležáky), tak i speciály typu Ale, Stout či Sour. Pivovar provozuje též kamennou prodejnu, občerstvovací pivní zahrádku a také e-shop pro zákazníky z celé republiky.

S regionálními produkty se lze obvykle setkat především na trzích a jarmarcích. Můžete si na nich nejen zakoupit kvalitní výrobky, ale také se seznámit s jejich výrobci a nahlédnout do tajů výroby prostřednictvím ukázek či workshopů. Mnozí producenti nabízí také možnost exkurzí ve svých dílnách. Čím dál častěji lze regionální produkty zakoupit také v menších kamenných obchodech. Další informace se nalézají na webu www.regionalniprodukt.cz.

TZ: Sdružení Český ráj


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688