Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  01.06.2022 00:00:00

Oblíbenost cyklistické dopravy v Královéhradeckém kraji roste, na rozvoji se výrazně podílejí místní akční skupiny

1. 6. 2022

Cyklistická doprava v Královéhradeckém kraji roste. Mnohde vznikají nové cyklostezky, traily nebo pumptracky. Na budování nezbytné cyklistické infrastruktury se podílejí také místní akční skupiny (MAS). Díky společnostem zaměřeným na rozvoj venkova se už podařilo vybudovat desítky kilometrů komunikací, které region zatraktivnily a hlavně přispěly k větší bezpečnosti cyklistů, inline bruslařů i chodců

Na území Místní akční skupiny Hradecký venkov byly v rámci strategie MAS za téměř osm a půl milionu korun realizovány stezky pro pěší a cyklisty v Sadové a Sověticích. Dotaci na oba projekty ve výši pětadevadesáti procent se tu podařilo zajistit skrze Integrovaný regionální operační program (IROP).

 

MAS Podchlumí pomohla zajistit finanční prostředky na vybudování lávky, která nejenže spojuje Hořice s městskou částí Libonice, ale také symbolicky propojuje území Mikroregionu Podchlumí a Podzvičinska protkaná množstvím cyklotras. Architektonicky zajímavá dřevěná konstrukce za skoro devět milionů korun překlenula frekventovanou silnici Hradec KrálovéJičín. Výstavbu lávky, která má přízvisko Brána do Krkonoš, podpořila pětimilionová evropská dotace.

 

O cyklisty je lépe postaráno i na Náchodsku. Díky penězům z IROP propojila krásná cyklostezka městskou část Hronov-Žabokrky s Velkými Petrovicemi. Komunikace vede podél frekventované silnice na Polici nad Metují a z fondů Evropské unie se na ni podařilo získat více než sedm milionů korun. Na Náchodsku se buduje také cyklostezka kolem přehrady Rozkoš, se studií nebo projektovou dokumentací zde výrazně pomohla MAS Mezi Úpou a Metují.

 

V Krkonoších se i díky dotačním penězům podařilo vybudovat oblíbené pumptracky, najdeme je ve vrchlabském areálu Vejsplachy nebo v Rudníku. Na Benecku se zase připravuje spuštění trailu vedle lanovky na Kejnosu. V Podkrkonoší vznikla síť dobíjecích stanic pro elektrokola nebo cyklomapa s výstižným názvem „Dobijte se v Jestřebích horách. Pracuje se zde i na nové cyklostezce spojující Úpici s Havlovicemi. Aktuálně probíhá druhá etapa budování této komunikace. Asfaltová stezka vedoucí podél Úpy podpoří rozvoj cyklodopravy v regionu a zvýší bezpečnost cyklistů i chodců. Oba úseky budou stát bezmála šest a půl milionu korun, dotace čerpaná prostřednictvím MAS Království – Jestřebí hory z IROP pokryje 95 procent nákladů.

 

Problematiku nebere na lehkou váhu ani Královéhradecký kraj, který nově zřizuje posty cyklokoordinátorů. Budování cyklistické infrastruktury bude možné v regionu financovat z prostředků IROP i v novém programovém období 2021 až 2027. Kritéria pro poskytnutí dotace ale budou přísnější, v daném místě bude například více zohledněna intenzita silniční dopravy. Regionální dotace přes místní akční skupiny slibují mírnější hodnotící kritéria. Celkové finanční prostředky MASek představují sedm procent z celkového objemu finanční podpory z Integrovaného regionálního operačního programu. Individuální výzvy z IROP se otevřou od června 2022.

Fotogalerie

  • Oblíbenost cyklistické dopravy v Královéhradeckém kraji roste, na rozvoji se výrazně podílejí místní akční skupiny
  • Oblíbenost cyklistické dopravy v Královéhradeckém kraji roste, na rozvoji se výrazně podílejí místní akční skupiny
  • Oblíbenost cyklistické dopravy v Královéhradeckém kraji roste, na rozvoji se výrazně podílejí místní akční skupiny
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688