Máme pro vás 5 secondhand tipů - můžete tak pomoci nejen přírodě, ale i své peněžence

Redakce, 1.6.2022
knihy second hand

Nakupování z druhé ruky zažívá boom. Kvůli všeobecnému zdražování secondhand objevují i ti, kteří jej dříve považovali za zálibu ekologicky smýšlejících. Ale nastala doba, kdy se každá koruna počítá a řada z nás přemýšlí, jak by nám věci, které doma dosud ležely ladem, mohly něco přivydělat.

Kouzlo a výhody secondhandu popisuje Kristýna Hladíková z největšího knižního secondhandu Knihobot: „Jednou z motivací jsou pro mnoho lidí peníze. Nákupem zboží z druhé ruky ušetříte desítky procent z původní ceny a často získáte kvalitní věci, které byste si jinak nemohli pořídit. Prodejem pro vás již nepotřebných věcí naopak ještě vyděláte.“

Zároveň ale dodává, že zákazníci velmi oceňují i jednoduchost nákupu. Lidé preferují ty online platformy, kde za ně komunikaci se zájemcem vyřeší třetí strana, a jim odpadne složitá komunikace se zájemci. Nakupování secondhand věcí je tak stejně jednoduché, jako na jakémkoliv e-shopu.

A nezanedbatelným faktorem je podle Hladíkové také udržitelnost. Lidé jsou rádi, když věc udělá radost někomu dalšímu a místo aby skončila v koši, ještě dál slouží. Téma opětovného využití se poslední roky skloňuje čím dál častěji a nyní si je vzaly za své i velké firmy. V oděvním průmyslu třeba Zalando, které do své nabídky zařadilo tzv. „preowned“ oblečení, v nábytku pak třeba Ikea.

Jak tedy pomoc nejen přírodě, ale i své peněžence? Můžete prodat téměř cokoliv.

1. Vytřídění šatník – plná peněženka

Oblečení je asi nejznámějším secondhandovým zbožím. Aby se vám nákup vyplatil, kupujte kousky z kvalitních materiálů – bavlny, vlny, kašmíru a vyhněte se fast fashion módě, která nevydrží tak dlouho. Pokud chcete pár kousků prodat, nejvíce vyděláte na těch, které jsou nepoškozené a z kvalitních materiálů. Samozřejmostí je dodat vše vyprané a čisté. Nebojte se ale vytáhnout ani starší retro kousky, které se znovu vrací do módy. Využít můžete třeba platformu Vinted, Remix, nebo Footshop, který se specializuje na luxusní zboží.

2. Knížky – skryté bohatství

Víte, co máte ve své knihovně? Mohou v ní být tisíce. Schválně, koukněte na Knihobot.cz, za kolik se prodávají knihy Jiřího Kulhánka nebo Harry Potter a kámen mudrců. Nezapomeňte, že knihy je třeba mít v dobrém stavu a nesmí mít na sobě plíseň. Takové knihy vám nevezmou ani v antikvariátu a když, tak jen zadarmo, abyste je nemuseli odvážet zpět. Pokud knihy nechcete nikam nosit, Knihobot si pro ně zdarma přijede kdekoliv po republice.

3. Elektronika je v kurzu

Máte doma starší telefon, kabel nebo sluchátka? Než aby vám ležely nevyužité ve skříni, zkuste je nabídnout někomu dalšímu. Elektronika je zboží, které si v rámci secondhandu drží stále své místo. S tlačítkovým telefonem nečekejte zázraky, ale pokud máte starší model iPhone, úspěšný prodej máte zajištěn.

4. Množte květiny a s nimi i peníze

Máte přebytek květin? Babička už o ně nezvládá pečovat? Není třeba je vyhazovat k popelnicím. Vyzkoušejte swapovací skupiny na Facebooku. Vyměnit je můžete za jiné věci, které potřebujete, ale i peníze. Za vzrostlý fíkovník dostane 1 000 , za řízek dnes velmi poptávané monstery 300 . Při přesazování tak myslete na to, že nové přírůstky nebo odřezky nemusí končit v koši, ale vyplatí se je nabídnout dál.

5. Vydělejte na retru

Retro se vrací do módy. Možná se vám to zdá nepředstavitelné, ale retro skleničky Brusel, židle od Šumana nebo lampy Thonet jsou opět v kurzu. V případě menšího vybavení na vás čekají stovky, v případě nábytku tisíce korun. Projděte proto půdu nebo chalupu a zkuste zapátrat. Třeba najdete skrytý přivýdělek.

PATERO CHYTRÉHO SECONDHANDU

· Oblečení třiďte pravidelně a prodávejte sezónně. Kozačky v létě se prodávají těžko.

· Knížky nikdy nedávejte do krabic a mimo knihovnu. Plesnivé a poničené ztrácí na prodejní ceně.

· Největší nabídka květin ke swapu či prodeji je během jara, kdy rostlinkám raší nové přírůstky a je nejvhodnější čas k přesazování.

· Při nákupu věcí z druhé ruky kupujte u ověřených prodejců, čtěte recenze. Podvodníci se bohužel nevyhýbají ani secondhandu.

· I věci z druhé ruky můžete vrátit! Pokud nakupujete na e-shopech, které prodávají věci z druhé ruky, máte ze zákona právo do 14 dnů odstoupit od kupní smlouvy. Tato možnost se samozřejmě nevztahuje na situaci, kdy kupujete věc na inzertních portálech přímo od majitele např. Bazoš, Marketplace apod.

O Knihobotu:

Knihobot.cz je největší český knižní secondhand. Vznikl v roce 2019 pod taktovkou Dominika Gazdoše. Kombinuje moderní technologie se zodpovědným přístupem ke knihám z druhé ruky. Jeho hlavní misí je změnit fungování knižního trhu a naučit Čechy vracet knihy zpět do oběhu. Funguje po celé České republice a na Slovensku – knihy dokáže vyzvednout na jakékoliv adrese a stejně tak je kamkoli zaslat. Tituly prodává na bázi komisního prodeje a díky dlouhodobé práci s daty může zajistit tu nejlepší prodejní cenu i rychlost prodeje. Více na www.knihobot.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky