zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  01.06.2022 06:23:17

Energetická krize a omezené dodávky plynu zlínské domácnosti neohrozí



Energetická krize a omezené dodávky plynu zlínské domácnosti neohrozí

publikováno: 1.6.2022

Zlín - Bezmála sedmnáct tisíc zlínských domácností využívá dodávek tepla a teplé vody z centrálního zásobování teplem (CZT). Vyjma domácností zajišťuje CZT ve Zlíně dodávky tepla také pro veřejné budovy jako školy, nemocnici, městské lázně a podobně. Odběratelé tepla ze Zlína nemusí mít obavu z nedostatku plynu, který by mohl Českou republiku postihnout. Teplo v jejich domovech je z domácích zdrojů.

Ve Zlíně vyrábí teplo Teplárna Zlín, která ho distribuuje ke konečným odběratelům také prostřednictvím městské společnosti Teplo Zlín a.s. Tato tepelná energie, sloužící k vytápění i ohřevu teplé vody, vzniká spalováním domácího uhlí z lomů ze severu Čech a biomasy v účinných zařízeních kombinovaně vyrábějících i elektrickou energii.  Případný nedostatek plynu v době energetické krize proto dodávky tepla ke zlínským odběratelům nijak neohrozí. Cena energie v souvislosti s plánovaným odchodem Evropské unie od jaderných a uhelných zdrojů a růstem cen emisních povolenek neustále stoupá, centrální zásobování teplem však trvale zůstává nejlevnější variantou

V době turbulentních změn na energetickém trhu, kdy je Evropská unie závislá na dodávkách plynu z Ruska a sama nebude schopna tuto situaci v dohledné době řešit, je takové spojení s výrobcem využívajícím výhradně tuzemské energetické zdroje pro odběratele výhrou. Vzhledem ke stabilitě a dostupnosti domácího uhlí a biomasy je cenově nejvýhodnější. Pro odběratele je tak v současné době důležité nepodlehnout mylným představám o levnějším domovním zdroji. Vybudovat si vlastní domovní či blokovou plynovou kotelnu nebo si pořídit tepelné čerpadlo je nákladná investice, kterou to ovšem nekončí. Na rozdíl od napojení do systému centrálního zásobování je v takovém případě nutné mít připravené další peníze na provoz takového zdroje, například na údržbu a revize a zároveň vytvářet rezervy na obnovu celého zařízení po jeho dožití. Z tohoto pohledu a při současných cenách elektrické energie a plynu je cena tepla a teplé vody z centrálního zásobování ve Zlíně téměř poloviční. Kromě ceny je další velkou výhodou centrálního vytápění jeho bezpečnost, uživatelský komfort, snadná ovladatelnost, spolehlivost a velmi důležitý aspekt ekologická šetrnost. Většina tepla v soustavách zásobování teplem se vyrábí ve výrobnách tepla kombinovaným způsobem společně s elektřinou, tím se šetří palivo a zlepšuje ovzduší, využívány jsou také obnovitelné zdroje energie.

V rámci celé České republiky je z centralizovaných zdrojů tepla, tedy tepláren, elektráren a průmyslových energetik s dodávkou tepla, blokových a domovních kotelen zásobováno zhruba 1,7 milionu domácností. Ve statutárních městech je průměrný podíl dálkového vytápění u domácností 65 %. Dálkové vytápění je vhodné při velké hustotě bydlení, například na sídlištích a v bytových domech. S výstavbou nových bytových domů, kde developeři oceňují přínosy dálkového vytápění, počet připojených odběratelů pomalu roste.

„Nehrozí žádné cenové šoky, jakých jsme v poslední době svědky u zemního plynu a elektrické energie. Nebojíme se říci, že centrální zásobování teplem ve Zlíně je pro jeho obyvatele i podnikatele skutečnou výhrou v podobě stabilního a spolehlivého zdroje jedné ze životně důležitých služeb,“ uvedl ředitel Tepla Zlín Pavel Mačák.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688