Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.06.2022 06:04:00

Ceny ropy, potenciál těžby v Evropě a nedostatek rafinérských kapacit

Amrita Sen ze společnosti Energy Aspects na Bloombergu uvedla, že vyšší zdanění zisků ropných společností nemusí být dobrý nápad zejména v době, kdy je trh svázán nedostatečnými kapacitami a je potřeba více investovat. Tázána na toto téma byla zejména v souvislosti s plány britské vlády a analytička hovořila i o tom, jaký je potenciál zvýšení těžby ropy v Evropě.

Vedle vyššího zdanění zisků energetických firem se někde uvažuje i o daňových úlevách spojených právě s investicemi do těžby a zpracování ropy tak, aby sektor byl motivován ke zvýšení své investiční aktivity. Sen míní, že zde je důležité nezaměřovat se jen na krátkodobé výkyvy v těžbě, ale na dlouhodobý prospekt. Velká Británie přitom podle ní může být schopna krátkodobě těžbu o něco málo zvýšit, ale dlouhodobější potenciál je omezený. Rozdílná může podle expertky být situace v případě Norska.

I kdyby ale nastaly změny v daňovém systému, které by ropné společnosti skutečně motivovaly k vyšším investicím, stále tu podle analytičky bude „tlak ze strany ESG“. V konečném důsledku pak bude rozhodující, co po ropných firmách budou požadovat jejich akcionáři. Takže právě oni budou rozhodovat o investicích ESG. Tlaky tu budou „bez ohledu na konkrétní daňovou strukturu“.

Nedostatek kapacit je podle expertky již asi osm let patrný na straně těžby, příčinou jsou příliš nízké investice. Za poslední zhruba rok pak byl uzavřen značný objem rafinérských kapacit, a to jak v Číně, tak na Západě. V následujících letech „bude otevřeno pár nových rafinérií, ale ani zdaleka ne tolik, aby to stačilo.“ Trh jako celek přitom podle expertky nyní pravděpodobně trpí více nedostatkem rafinérských kapacit než problémy na straně těžby samotné ropy.

Sen míní, že problémy na energetických trzích je nutné řešit globálně. Každá země se přitom stále snaží o své vlastní řešení, včetně Spojených států, které nyní například uvažují o zákazu exportu některých ropných produktů. Takový přístup podle expertky nebude fungovat, protože hovoříme o globálních trzích.

Následující graf ukazuje projekce cen ropy od Goldman Sachs, podle nich se Brent dostane na 125 dolarů za barel, pak přijde pokles na 115 dolarů za barel.

brent ropa

Zdroj: Youtube, Bloomberg, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688