consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  31.05.2022 01:20:00

Závěry Evropské rady o Ukrajině, 30. května 2022

I. UKRAJINA

1. Evropská rada důrazně odsuzuje ruskou válečnou agresi vůči Ukrajině. Naléhavě vyzývá Rusko, aby okamžitě zastavilo nerozlišující útoky na civilní obyvatelstvo a civilní infrastrukturu a okamžitě a bezpodmínečně stáhlo veškeré své jednotky a vojenské vybavení z celého území Ukrajiny vymezeného jejími mezinárodně uznávanými hranicemi. Ruské síly páchají nepopsatelná zvěrstva a způsobují nevýslovné utrpení a zkázu. Evropská rada vyzývá Rusko, aby umožnilo okamžitý přístup pro poskytování humanitární pomoci a bezpečný průchod všem dotčeným civilistům. Evropská rada očekává, že bude plně dodržováno mezinárodní humanitární právo, včetně Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci. Rovněž Rusko vyzývá, aby neprodleně umožnilo bezpečný návrat ukrajinských občanů, kteří byli násilně odsunuti do Ruska.

2. Evropská rada vysoce oceňuje odvahu a odhodlání ukrajinského lidu a jeho vedení, které projevují v boji za obranu svrchovanosti, územní celistvosti a svobody své země. Evropská unie je pevně odhodlána pomáhat Ukrajině při uplatňování jejího přirozeného práva na sebeobranu proti ruské agresi a při vytváření mírové, demokratické a prosperující budoucnosti. V tomto ohledu bude i nadále úzce spolupracovat s mezinárodními partnery.

Mezinárodní spravedlnost

3. Evropská rada oceňuje úsilí všech, kteří pomáhají shromažďovat důkazy a vyšetřovat válečné zločiny a ostatní nejzávažnější trestné činy, a podporuje v tomto ohledu intenzivní práci žalobce Mezinárodního trestního soudu. Oceňuje rovněž práci, kterou v této souvislosti odvádí ukrajinská nejvyšší státní zástupkyně s finanční podporou a podporou pro budování kapacit ze strany Evropské unie a jejích členských států. Vítá zřízení společného vyšetřovacího týmu koordinovaného Eurojustem, jehož úloha byla posílena, a pokračující operativní podporu ze strany Europolu. Rusko, Bělorusko a všechny odpovědné osoby budou pohnáni k odpovědnosti v souladu s mezinárodním právem.

Sankce

4. Evropská rada je odhodlána zintenzivnit tlak na Rusko a Bělorusko s cílem zmařit válku Ruska proti Ukrajině. Evropská rada vyzývá všechny země, aby se k sankcím EU připojily. Veškeré pokusy sankce obcházet nebo Rusku napomáhat jinými způsoby musí být zastaveny.

5. Evropská rada souhlasí s tím, že se šestý balíček sankcí vůči Rusku bude vztahovat na surovou ropu, jakož i ropné produkty dodávané z Ruska do členských států, s dočasnou výjimkou pro surovou ropu dodávanou ropovodem.

6. Evropská rada tedy naléhavě vyzývá Radu, aby balíček bezodkladně dokončila a přijala, a zajistila tak dobře fungující jednotný trh EU, spravedlivou hospodářskou soutěž, solidaritu mezi členskými státy a rovné podmínky rovněž s ohledem na postupné ukončování naší závislosti na ruských fosilních palivech. V případě náhlého přerušení dodávek budou zavedena mimořádná opatření s cílem zajistit bezpečnost dodávek. V tomto ohledu bude Komise sledovat provádění těchto opatření a bude o něm Radu pravidelně informovat s cílem zajistit rovné podmínky na jednotném trhu EU i bezpečnost dodávek.

7. Evropská rada se k otázce dočasné výjimky pro surovou ropu dodávanou ropovodem co nejdříve vrátí.

Humanitární a finanční podpora

8. Evropská unie bude Ukrajině i nadále poskytovat podporu na řešení humanitárních potřeb, potřeb likvidity a potřeb souvisejících s obnovou.

9. Od počátku ruské agrese Evropská unie zintenzivnila podporu zaměřenou na celkovou hospodářskou, sociální a finanční odolnost Ukrajiny, a to i poskytováním humanitární pomoci. V této souvislosti Evropská rada oceňuje výsledky mezinárodní dárcovské konference na vysoké úrovni, kterou spolupořádaly Polsko a Švédsko.

10. Evropská unie a její členské státy poskytly ochranu milionům uprchlíků utíkajícím před válkou na Ukrajině a jsou i nadále odhodlány je přijímat a poskytovat jim bezpečí, mimo jiné prostřednictvím pomoci sousedním zemím. Evropská rada vyzývá Komisi, aby předložila nové iniciativy na podporu tohoto úsilí v rámci víceletého finančního rámce.

11. Evropská unie bude i nadále spolu se svými partnery ze skupiny G7 poskytovat ukrajinské vládě podporu za účelem zajištění likvidity, kterou naléhavě potřebuje. Podporu oznámenou v kontextu skupiny G7 oceňuje. Evropská unie je připravena poskytnout Ukrajině v roce 2022 novou mimořádnou makrofinanční pomoc ve výši až 9 miliard EUR. V této souvislosti Evropská rada vyzývá k posouzení návrhu Komise, jakmile bude předložen.

12. Obnova Ukrajiny si vyžádá komplexní podporu, aby bylo možné znovu vybudovat tuto zemi pro budoucnost. Evropská unie a její členské státy jsou připraveny hrát v tomto ohledu zásadní úlohu. Proto by bylo vhodné zvážit vytvoření platformy pro obnovu Ukrajiny. Měla by sdružovat ukrajinskou vládu, Evropskou unii a její členské státy, Evropskou investiční banku, jakož i mezinárodní partnery, finanční instituce, organizace, odborníky a zainteresované strany. Podpora EU pro účely obnovy bude navázána na provádění reforem a protikorupčních opatření odpovídajících evropskému směřování země. Evropská rada vyzývá Komisi, aby na tomto základě předložila příslušné návrhy.

13. Evropská rada vítá úsilí, které členské státy vynaložily, aby ve svých vnitrostátních právních předpisech stanovily vhodná konfiskační opatření, a vyzývá Radu, aby urychleně posoudila nedávný návrh Komise týkající se trestněprávních opatření v případě porušení sankcí EU. Evropská rada podporuje aktivní hledání dalších možností, které jsou v souladu s právem EU a mezinárodním právem, včetně možností zaměřených na využití zmrazeného ruského majetku na podporu obnovy Ukrajiny.

Vojenská podpora

14. Evropská unie rovněž zůstává odhodlána nadále posilovat schopnost Ukrajiny bránit svou územní celistvost a svrchovanost. V tomto ohledu Evropská rada vítá přijetí nedávného rozhodnutí Rady zvýšit vojenskou podporu Ukrajině v rámci Evropského mírového nástroje.

Hospodářská podpora

15. Evropská rada vítá přijetí rozhodnutí o pozastavení dovozních cel na veškerý ukrajinský vývoz do Evropské unie po dobu jednoho roku.

Politická podpora

16. Evropská rada bere na vědomí přípravu stanovisek Komise k žádosti Ukrajiny, Moldavské republiky a Gruzie o členství v EU a vrátí se k této záležitosti na svém červnovém zasedání.

17. Evropská unie a její členské státy zintenzivní své úsilí o oslovení třetích zemí s cílem podpořit Ukrajinu ve všech těchto aspektech, bojovat proti falešné ruské rétorice a manipulaci s informacemi a zabránit vyhýbání se sankcím a jejich obcházení.

Dopad na sousední země

18. Evropská rada pozorně sleduje dopad války Ruska proti Ukrajině na sousední země a západní Balkán. Zdůrazňuje, že je třeba poskytnout veškerou příslušnou podporu Moldavské republice, která se potýká se vzájemně provázanou energetickou a hospodářskou krizí a s migračním tlakem způsobeným válkou. Evropská rada znovu opakuje svou výzvu k ukončení represí v Bělorusku a připomíná demokratické právo běloruského lidu na nové, svobodné a spravedlivé volby.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Barend Leyts
Spokesperson for the European Council President
+32 2 281 5150
+32 486 22 68 65

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688