Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2022 18:33:00

Co by udělaly pozitivní reálné sazby s technologiemi?

Posuzovat utaženost monetární politiky lze podle řady měřítek. Docela mizerný je podle mne pohled zakládající se pouze na tom, zda jdou sazby nahoru, či dolů. Lepší může být poměřování sazeb k odhadům sazeb neutrálních, ale zde zase narážíme na nejistotu těchto odhadů. Zaslechnout můžeme i prostou tezi, podle které by se reálné sazby měly dostat do kladných čísel. Co by to udělalo s technologiemi?

Včera jsme trochu rozebírali, jak se sazby promítají do fundamentu technologického sektoru. Na závěr jsem poukazoval na to, že sazby se nemění ve vakuu, ale jsou odrazem růstově-inflačního výhledu. Dopad (změn) sazeb na akcie růstové a technologické tak může být v praxi do různé míry vyvažován změnami v tomto výhledu. A také změnami v rizikových prémiích (pro detaily viz onen článek ze včerejška). Jak ale ukazuje následující graf, v praxi je vazba sazby-ceny technologií docela silná:

Co by udělaly pozitivní reálné  sazby s technologiemi?
Zdroj: Twitter

Podle grafu si trh nějakými změnami v růstovém výhledu a v rizikových prémiích často hlavu moc neláme, prostě kam jdou (reálné) sazby, tam jdou technologie (které Nasdaqu 100 dominují). V posledních týdnech se tu ale přece jen rozevřela málokdy vídaná mezera, technologiím se nechce (relativně k indexu SPX) dolů tak moc, jak by velely sazby. V duchu oné trojice sazby/rizikové prémie/očekávaný růst je vysvětlení této mezery jednoduché – u technologií (relativně k indexu SPX) došlo ke zlepšení růstového výhledu (či poklesu rizika) tak, že eliminuje část efektu vyšších reálných sazeb*.

V grafu se reálné sazby už dostaly do pozitivních čísel, měřené jsou tu na základě výnosů desetiletých TIPS, které v sobě mají zabudovánu mnohem nižší (očekávanou) inflaci, než je ta současná (viz následující graf). Pokud tedy bereme za reálné sazby tyto, máme odpověď na otázku položenou v nadpisu přímo před sebou. V úvodu zmíněný posun sazeb Fedu do reálných čísel ale spíše implikuje sazby Fedu ve výši převyšující inflaci současnou. Jde o naprostý extrém a je mimo jiné otázkou, kde by pak kvůli (ne)růstovému výhledu byly výnosy desetiletých obligací. Nějaké modelování následných hodnot akcií je pak více než finance fiction.

Posuzovat utaženost monetární politiky lze podle řady měřítek. Docela mizerný je podle mne pohled zakládající se pouze na tom, zda jdou  sazby nahoru, či dolů. Lepší může být poměřování  sazeb k odhadům  sazeb neutrálních, ale zde zase narážíme na nejistotu t
Zdroj: Twitter

* Nebo se akcie domnívají, že reálné sazby zase klesnou do záporu – mezera mezi relativní návratností technologií a sazbami se uzavře kvůli nižším sazbám. Pokud se ale podíváme na graf, vidíme, že dřívější mezery měly opačné vyznění – technologie byly pod tím, co implikovaly sazby. A uzavírání mezery proběhlo kvůli tomu, že technologie pomyslně rozpoznaly směr, kterým ukazovaly sazby.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688