CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  31.05.2022 17:01:35

Mezi nespolehlivé plátce DPH už bylo zařazeno více než 32 tisíc firem a podnikatelů. Většina z nich se už nevzpamatuje, dostat se zpět k řádnému podnikání se podařilo pouze 4 % z nich

V květnu přibylo v České republice přes 400 nespolehlivých plátců DPH, což je třetí nejvyšší počet od začátku letošního roku. Ještě v únoru bylo přitom mezi nespolehlivé plátce DPH zařazeno pouze 261 subjektů, v dubnu už jich bylo 405 a v květnu se jejich počet ještě mírně zvýšil. Celkem už bylo v Česku mezi nespolehlivé plátce zařazeno více než 32 tisíc firem a podnikatelů, někteří z nich dokonce dvakrát nebo třikrát. Podle analýzy dat portálu informaceofirmach.cz provedené společností CRIF přitom zařazení do registru nespolehlivých plátců DPH znamená pro většinu z nich konečnou stanici. Ze všech firem a podnikatelů ze seznamu nespolehlivých plátců DPH se k řádnému podnikání dokázalo vrátit necelých 1 200, tedy necelá 4 %.

Firmy a podnikatelé, kteří se dostanou mezi nespolehlivé plátce DPH, mají často i další problémy nebo se u nich evidujeme vážné varovné informace. Pětina podnikatelů je například v insolvenci a bankrotem jsou výrazně ohroženy také obchodní společnosti. Podle našich výpočtů je u těchto firem až 5x vyšší pravděpodobnost, že jejich podnikání skončí bankrotem, než u společností, které se na seznamu nespolehlivých plátců DPH neocitly. Zajímavé také je, že téměř žádná z těchto firem neplní svoji zákonnou povinnost zveřejňování účetních závěrek,“ říká Jan Cikler, vedoucí datového oddělení aplikace Cribis, pomocí které CRIF poskytuje ucelené datové přehledy o finančním zdraví českých firem.

Nejrizikovější adresy: pražské Hlubočepy nebo brněnské náměstí Svobody

Více než polovina subjektů z rejstříku nespolehlivých plátců DPH, konkrétně 17,5 tisíce, má nebo mělo sídlo v Praze. Pětina z těchto pražských firem přitom sídlí pouze na 10 adresách. V Brně je koncentrace nespolehlivých plátců ještě vyšší. Na pouhých 5 adresách zde sídlí více než třetina všech nespolehlivých plátců DPH, kteří mají sídlo v Brně. Konkrétně jde o 1 262 z více než 3,5 tisíce firem.

Jde přitom o tzv. virtuální adresy, na kterých sice mají společnosti sídlo, ale fyzicky zde nikdo z firmy není přítomný. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má nebo mělo sídlo v pražské Rybné ulici. To je způsobeno především tím, že jde o největší a nejoblíbenější virtuální adresu v Česku. Sídlo zde má nebo mělo přes 9 tisíc společností, z nichž 697, tedy necelých 8 % se ocitlo v registru nespolehlivých plátců DPH.

Výrazně hůře je na tom například adresa Pod Habrovou 445 v pražských Hlubočepích, kde se ze 460 historicky přihlášených firem dostalo na tento seznam hned 218 z nich, tedy téměř polovina. Rekordmanem je potom náměstí Svobody 93 v Brně, kde se z 263 firem dostalo mezi nespolehlivé plátce 160 z nich, tedy 61 %. „Tyto adresy jsou už na první pohled extrémně rizikové. Pokud má váš obchodní partner sídlo na takovéto adrese, je na místě důkladné prověření jeho finančního zdraví a dalších varovných signálů, ať už jde o zmiňované zveřejňování účetních závěrek nebo třeba prověření statutárního zástupce dané firmy. Přibližně čtvrtina nespolehlivých plátců DPH totiž má nebo měla statutárního zástupce se sídlem na obecním úřadě. Naopak poctivé společnosti, které na těchto adresách sídlí, by potom měly zvážit změnu svého sídla ,“ říká Jan Cikler.

Některé společnosti se ocitly v registru podruhé nebo potřetí

Jak už bylo řečeno, většina subjektů, které se dostanou do registru nespolehlivých plátců, se z něj zpět do normálního provozu nedostane. Nejčastěji zde zůstávají jako tzv. nespolehlivé osoby. To znamená, že jejich tržby poklesnou pod úroveň, od které se musí hlásit k platbě DPH. U většiny firem, které jsou z registru vymazány, je to způsobeno jejich zánikem. Některým společnostem se přesto podaří vrátit zpět. Zajímavé je, že některé se ocitají v rejstříku i podruhé, výjimečně potřetí nebo i počtvrté.

„Když se na tyto společnosti podíváme podrobněji, narazíme občas na zajímavá zjištění. Například u jedné společnosti z pražského Žižkova, která se dostala do registru nespolehlivých plátců DPH hned třikrát, nesedí údaje z obchodního rejstříku a rejstříku skutečných majitelů. Zatímco majitel a jednatel uvedený v obchodním rejstříku figuruje nebo figuroval v dalších téměř 20 firmách, z nich se skoro všechny dostaly do rejstříku nespolehlivých plátců DPH, skutečný majitel má kolem sebe většinou poměrně zdravé firmy,“ upozorňuje Jan Cikler s tím, že může jít jak o náhodu, tak o úmysl.

Tabulka 1: Virtuální adresy s největším počtem nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob (včetně subjektů, které zde již nesídlí)

Adresa

Počet subjektů

Rybná 716/24, Staré Město, 110 00 Praha 1

697

Kaprova 42/14, Staré Město, 110 00 Praha 1

623

Jaurisova 515/4, Michle, 140 00 Praha 4

460

Příkop 838/6, Zábrdovice, 602 00 Brno

365

Lidická 700/19, Veveří, 602 00 Brno

291

Chudenická 1059/30, Hostivař, 102 00 Praha 10

254

Revoluční 1082/8, Nové Město, 110 00 Praha 1

249

Nové sady 988/2, 602 00, Brno - Staré Brno

224

Příkop 843/4, Zábrdovice, 602 00 Brno

222

Pod Habrovou 445/3, Hlubočepy, 152 00 Praha 5

218

Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Tabulka 2: Nejrizikovější virtuální adresy s nejvyšším podílem nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob

Adresa

Počet subjektů

Celkový počet firem na adrese

Podíl nespolehlivých plátců

náměstí Svobody 93/22, Brno-město, 602 00 Brno

160

263

60,84 %

Pod Habrovou 445/3, Hlubočepy, 152 00 Praha 5

218

460

47,39 %

Příkop 838/6, Zábrdovice, 602 00 Brno

365

1 366

26,72 %

Revoluční 1082/8, Nové Město, 110 00 Praha 1

249

1 745

14,27 %

V Zátiší 810/1, Mariánské Hory, 709 00 Ostrava

117

849

13,78 %

Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau


Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.
Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál www.informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688