Export (export.cz)
Ze světa  |  31.05.2022 14:14:17

Další asijský tygr se chystá ke skoku ve Vietnamu

Vietnamská ekonomika nepřestává překvapovat svou robustností a odolností vůči vnějším šokům. Vysoký a stabilní ekonomický růst v posledních třiceti letech vynesl Vietnam ze 73. příčky v žebříčku největších světových ekonomik na současné 41. místo.

Řada mezinárodních srovnání dokonce hodnotí Vietnam jako zemi, která vůbec nejlépe zvládla pandemii koronaviru jak z ekonomického, tak ze zdravotního hlediska. Foto: Shutterstock

Z hlediska zapojení do mezinárodního obchodu je na tom Vietnam ještě o poznání lépe. Vietnam je dnes dvacátým třetím největším světovým vývozcem a devatenáctým největším dovozcem.

Ani pandemie covidu-19 nevykolejila vietnamskou ekonomiku ze zajetého růstového trendu. Vietnamu se nástup pandemie podařilo poměrně dobře zvládnout a Vietnam patřil v roce 2020 k několika málo zemím na světě, které si zachovaly pozitivní růst. Zatímco v Evropě a dalších vyspělých zemích se ekonomika propadala o deset i více procent, Vietnam se mohl chlubit slušným skoro tříprocentním růstem.

Řada mezinárodních srovnání dokonce hodnotí Vietnam jako zemi, která vůbec nejlépe zvládla pandemii koronaviru jak z ekonomického, tak ze zdravotního hlediska. Efektivní očkovací kampaň a cílená protiepidemická opatření umožnila plně otevřít ekonomiku už v březnu tohoto roku, což povede k návratu k předkrizovým tempům růstu ve výši okolo 7 %. Vietnam, který bývá v posledních deseti letech často označován za nového asijského ekonomického tygra, se tak letos opět nadechne a odrazí k vysokému skoku. A ten by neměl být výrazněji zbrzděn ani negativními dopady války na Ukrajině či rostoucími inflačními tlaky ve světové ekonomice. V případě, že se Vietnamu podaří tento působivý růst udržet i v dlouhodobém horizontu, stane se v roce 2035 zemí s vyšším středním příjmem a plně industrializovanou ekonomikou.

ZEMĚ LÁKÁ ČESKÉ INVESTORY

Vietnam je především zemí, kde se vyplatí investovat. Stabilní ekonomické a politické prostředí, dynamický růst populace a její kupní síly, nízké mzdy ve srovnání s ostatními zeměmi jihovýchodní Asie a zejména ve srovnání s Čínou činí z Vietnamu jednu z nejpřitažlivějších zemí pro zahraniční investory v asijském regionu. Zahraniční investory láká také vysoká disponibilita mladé pracovní síly, dobrá pracovní morálka zaměstnanců a vysoká míra investic státu do vzdělání. Vietnam má druhý největší trh práce v rámci zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie ASEAN (55 milionů práceschopných obyvatel). Investoři a exportéři oceňují také geografickou blízkost Číně, která je na jednu stranu zdrojem levných komponent a na druhou také významným odbytištěm. V posledních pěti letech tak lze navzdory pandemii pozorovat kontinuální příliv nových investic do Vietnamu v hodnotě kolem 20 miliard amerických dolarů ročně. 

Rychlý ekonomický růst Vietnamu a stabilní politické prostředí přitahují i české investory. České firmy doposud investovaly ve Vietnamu do 34 projektů v hodnotě 90 milionů dolarů. První čeští investoři zamířili do Vietnamu už před patnácti lety. K nejvýznamnějším patří firma Home Credit, která si na vietnamském trhu vybudovala vedoucí postavení v sektoru spotřebitelských úvěrů. Mezi úspěšné české investory ve Vietnamu se zařadila také společnost Elmich Group, která sem přesunula výrobu kuchyňských potřeb, nebo česká firma Hydra, jež v provincii Quang Nam ve středním Vietnamu vybudovala závod na výrobu elektrických svitkových kondenzátorů. Investiční a obchodní příležitosti, které nabízí vietnamský trh, zaujaly také největšího českého výrobce osobních automobilů Škodu Auto. Škoda se chystá v tomto roce oficiálně vstoupit na vietnamský trh a na přelomu roku 2023/24 spustit výrobu prvních dvou modelů Škodovek v průmyslové zóně v provincii Quang Ninh na severu Vietnamu.

RŮST VZÁJEMNÉHO OBCHODU

Kromě investorů se ve Vietnamu daří také českým vývozcům. Z hlediska obratu vzájemného obchodu je Vietnam naším druhým největším obchodním partnerem v rámci zemí ASEAN za Malajsií. Objem vzájemného obchodu přesáhl v minulém roce 2 miliardy dolarů. České firmy se na vietnamském trhu prosazují zejména v obranném průmyslu, energetice nebo dodávkách zařízení pro těžební průmysl.

K tradičně úspěšným položkám českého exportu do Vietnamu patří české sklo, pivo, suroviny pro výrobu piva (slad a chmel) a sušené mléko. Nově se na vietnamském trhu daří také českým environmentálním technologiím, výrobcům zdravotnických potřeb a vybavení pro nemocnice nebo poskytovatelům služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Vietnam se stává významným hráčem také v automobilovém průmyslu. Foto: Shutterstock

OBRANNÝ PRŮMYSL

Česká republika je tradičním dodavatelem obranných technologií pro vietnamské ozbrojené složky a české firmy mohou těžit z dlouhé historie spolupráce mezi oběma armádami, ze znalosti českých zbraňových systémů a z pozitivního vztahu řady klíčových osob ve vietnamské armádě k Česku. K nejúspěšnějším českým podnikům v tomto sektoru patří například výrobci radarových systémů (ERA, Retia, Eldis). Daří se zde také firmě VR Group, která dodala vietnamskému vojenskému letectvu své nejnovější letecké simulátory. Česká zbrojovka je zavedeným dodavatelem ručních palných zbraní pro vietnamský policejní sbor a úspěchy u vietnamské policie sklízí také český výrobce munice Sellier & Bellot.

Dlouhá tradice spolupráce v obranném průmyslu sahá až do dob vietnamské války a vynikající zkušenosti vietnamského letectva s českými letadly L-39 Albatros se podepsaly také na rozhodnutí vietnamské vlády nakoupit nová letadla pro výcvik svých vojenských pilotů právě z Česka. Český výrobce Aero Vodochody ve spolupráci s firmou Omnipol dodá do Vietnamu 12 kusů cvičných letounů L-39NG. Tento kontrakt v hodnotě několika miliard korun představuje vůbec největší zakázku v moderní historii česko-vietnamské obranně průmyslové spolupráce.

České firmy se ve Vietnamu prosazují nejenom v tradičních oblastech spolupráce, ale začínají pronikat i do moderních sektorů, kde se příležitosti k uplatnění českých technologických řešení objevily teprve nedávno. Jedním z takových sektorů je oblast kybernetické bezpečnosti. České IT firmy sdružené v klastru Network Monitoring Security Cluster se rozhodly nabídnout vietnamské vládě společné řešení kybernetické ochrany klíčových státních institucí a jejich prvotní úspěchy v sektoru ministerstva obrany a veřejné bezpečnosti hodlají nyní uplatnit také při spolupráci s velkými státními podniky a vietnamskou soukromou sférou.

OSOBNÍ VAZBY POMÁHAJÍ

Nespornou komparativní výhodu pro české firmy ve Vietnamu představuje existence rozsáhlé skupiny Vietnamců s úzkými osobními vazbami na Českou republiku, což některým českým exportérům výrazně usnadňuje cestu k vietnamskému zákazníkovi. Ve Vietnamu je dnes už téměř 300 tisíc Vietnamců, kteří studovali nebo pracovali v Česku. Řada z nich zastává důležité funkce ve státní správě nebo státních podnicích a mohou českým firmám zprostředkovat důležité kontakty nebo informace. V Česku navíc žije více než 80 tisíc příslušníků vietnamské menšiny. I mezi nimi najdeme spoustu úspěšných podnikatelů, kteří se zapojují do zprostředkovávání obchodu a investic mezi oběma zeměmi a pomáhají tak českým firmám ve Vietnamu.

DAVID JARKULISCH, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Hanoji



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688