mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.05.2022 14:12:00

Restart česko-ázerbájdžánské zemědělské spolupráce

Restart česko-ázerbájdžánské zemědělské spolupráce

31.05.2022 / 11:25 | Aktualizováno: 31.05.2022 / 14:12

Covidem přerušená zemědělská spolupráce mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem zaznamenala oživení díky misi ázerbájdžánských expertů na živočišnou výrobu do ČR. Zástupci ázerbájdžánských firem navštívili společnosti zabývající se stájovými technologiemi a plemenným dobytkem. České zkušenosti jim mohou být nápomocné při probíhající výstavbě nových ázerbájdžánských farem a zakládání nových chovů.

Zemědělství je v Ázerbájdžánu strategickým odvětvím, na jehož rozvoj vláda vsází při diverzifikaci hospodářství. Kromě investicí do digitalizace a zvýšení rostlinné výroby, probíhá v současné době také obnova a nová výstavba živočišných farem. Farmy budou zařízeny nejnovějšími technologiemi, tak aby byly co nejvíce eliminovány klimatické vlivy a bylo dosaženo ideálních podmínek pro co nejefektivnější chov dobytka. S výstavbou farem souvisí také výběr nových plemen skotu, který by se nejlépe hodil do místního prostředí. Vládní pobídky ze strany státu dělají zemědělské nákupy dostupnější i pro malé zemědělce.

Česko-ázerbájdžánská spolupráce v agrární oblasti byla značně ovlivněna pandemií Covid-19 a rozpracované projekty byly odsunuty. Živočišná výroba, v níž české společnosti patří ke světové špičce, je jednou z hlavních priorit ázerbájdžánského zemědělství, byla ideálním tématem pro obnovení spolupráce a znovunavázání důležitých osobních kontaktů.

Dlouhodobým cílem proexportní podpory českých zemědělských firem ze strany Ministerstva zemědělství ČR a českého zastupitelského úřadu v Baku je propagace a rozšíření povědomí o technologiích a know-how českých firem v Ázerbájdžánu. Jednou z forem této podpory jsou incomingové mise do ČR, kdy je skupina zahraničních podnikatelů a zemědělců pozvána na návštěvu českých podniků, díky čemuž získají konkrétní představu o možnostech českých exportérů a vysoké kvalitě jejich služeb. Velvyslanectví ČR v Baku společně s Ministerstvem zemědělství proto ve dnech 22. – 26. května zorganizovalo misi ázerbájdžánských zemědělských expertů na chov plemenného skotu a stájové technologie do ČR.

Během cesty navštívilo 6 účastníků mise z řad ázerbájdžánských podnikatelů české společnosti (Natural, Chovatelské družstvo Impuls a CBS Genetics) zabývající se chovem plemenného skotu a genetickým inženýrstvím. V oblasti stájových technologií byly navštíveny farmy realizované společností Brunnthaller. Účastníci mise také navštívili Českomoravskou společnost chovatelů a Výzkumný ústav živočišné výroby.

Mise byla zakončena jednáním pana náměstka Jiřího Šíra s jeho ázerbájdžánským protějškem, náměstkem ministra zemědělství Ázerbájdžánu panem Sarvanem Džafarovem, při němž byla zhodnocena budoucnost bilaterální agrární spolupráci mezi oběma zeměmi.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688