Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  31.05.2022 09:07:06

Inflace v Německu nejvyšší od sedmdesátých let, půjdou sazby ECB rychleji vzhůru? - Rozbřesk

Inflace v eurozóně po včerejších vysokých německých číslech dnes pravděpodobně opět zrychlí. Německá květnová harmonizovaná inflace dosáhla téměř 9 % (8,7 %) - to je nejvyšší hodnota od počátku sedmdesátých let minulého století (1973/74). I když hlavním motorem inflace zůstávají drahé energie (+38 % meziročně) a potraviny (+11 %), zdražují položky napříč celým spotřebitelským košem. Politická poptávka po řešení problému inflace roste a ECB bude pravděpodobně pod tlakem zvýšit sazby v červenci agresivněji, než naznačovala Christine Lagardeová a hlavní ekonom Philip Lane.

Zejména z Německa zaznívají silné hlasy, které volají po tom, že není možné dnešní inflační vlnu jednoduše odbýt tím, že je “dovezená”. Za všechny německé ekonomy to nedávno dobře vyjádřila ve své prezentaci členka výkonné rady ECB Isabel Schnabelová.

Celý vyspělý svět pociťuje synchronně sérii “zdánlivě dovezených” nabídkových šoků - skutečným problémem v pozadí je silná covidem nastartovaná globální poptávka po zboží (na úkor služeb). Schnabelová proto v souhrnu uvádí tři argumenty, proč dnes musí i ECB aktivně zakročit proti rostoucí inflaci. Za prvé, i když vyloučíme z dnešní inflace dovezené ceny energií a potravin, inflace v eurozóně je nejvyšší v historii společné měny a nepůjde rychle dolů - historicky nejnižší a záporné sazby tedy nedávají žádný smysl. Za druhé, je pravda, že inflace v USA a na řadě jiných míst ve vyspělém světě je dnes vyšší. Rozdíly ovšem primárně odráží různou startovní hladinu, která byla v eurozóně nižší než v USA. A za třetí, pokud se porovnávají průměrné inflace ořezané o extrémní hodnoty (trimmed-mean inflation) spíše než indexy vylučující některé komponenty (jako potraviny a energie), jsou inflační tlaky v eurozóně a v USA podobné. Je to důsledek toho, že inflace v eurozóně je rovnoměrněji hnaná vpřed širší paletou faktorů, zatímco v USA byla do této chvíle více koncentrovaná na některé rychle zdražující položky (například ceny ojetých vozů).

To vše jsou argumenty, kterými se pravděpodobně bude snažit Isabel Schnabelová přesvědčit své kolegy ve výkonném výboru ECB, aby si letos se zvyšováním sazeb pospíšili.


*** TRHY ***

Koruna

Začíná být zjevné, že nebýt aktivity ČNB na trzích, koruna by pravděpodobně byla v tuto chvíli slabší. Na těsném obchodování v okolí 24,70 EUR/CZK se vzhledem k pokračující nejistotě spojené s obměnou bankovní rady v tomto týdnu nic výraznějšího nezmění.

Regionální Forex
Maďarský forint se dostal v posledních dnech pod tlak a zaostává za ostatními měnami v regionu. Relativní ztráty šly na vrub rozhodnutí staronové Orbánovy vlády speciálně zdanit vybrané společnosti (především utility) a financovat tím dotace domácnostem kompenzující drahé energie. Měnový pár EUR/HUF se tak před dnešním zasedáním MNB pohybuje, což by centrální banku mělo tlačit nejen k rozhodnutí opět zvýšit základní úrokovou sazbu (očekává se +50bps), ale přijít s náležitě jestřábím komentářem. MNB by např. mohla naznačit, že bude opět častěji měnit jednotýdenní úrokovou sazbu. Ta má být sice zvýšena již tento čtvrtek, avšak MNB avizoval, že ji hodlá měnit jen jednou za měsíc.
V Polsku dnes bude zveřejněna květnová inflace, která velmi pravděpodobně překoná 13 %. Pro NBP, která zasedá příští týden, to bude jasný signál k tomu, aby opět razantně zvýšila úrokové sazby. Ve hře bude pravděpodobně opět minimálně +75bps.

Eurodolar
Vysoká španělská, německá a belgická inflace v květnu podpořila růst tržních eurových sazeb, což dotlačilo eurodolar až k úrovni 1,08.
Po včerejším svátku v USA se dnes do hry dostanou i americké trhy, které však budou především sledovat, jak dopadne květnové inflační číslo za celou eurozónu. Pozitivní překvapení je však dost možná již diskontováno, takže euro již z čísla nemusí profitovat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688