olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  30.05.2022 15:48:25

Izraelská velvyslankyně hovořila se studenty i s představiteli města Olomouc

Izraelská velvyslankyně hovořila se studenty i s představiteli města

30. května 2022 (po)

Velvyslankyně Státu Izrael, J.E. Anna Azari, přijela do Olomouce. Setkala se zde se studenty gymnázia Hejčín, navštívila židovskou obec Olomouc a také katedru judaistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Na radnici ji přijal i primátor Mirek Žbánek a jeho náměstci Karel Konečný a Otakar Štěpán Bačák.

Velvyslankyni zaujala Olomouc jako významné historické město s důležitým prvkem židovské přítomnosti v dějinách, ale i jako univerzitní město, kam každoročně vyráží desítky mladých lidí z Izraele studovat. V této chvíli je jen na medicíně asi šedesát izraelských studentů, s dalšími čtyřiceti se počítá v příštím akademickém roce. Jak velvyslankyně zdůraznila, malá část studentů po absolvování univerzity nakonec v Olomouci i zůstává a vykonává zde pak lékařskou praxi.

Při setkání na radnici se hovořilo o mezinárodní spolupráci i vzájemné inspiraci. Primátor Mirek Žbánek připomněl, že významnější než oficiální partnerské kontakty mezi městy jsou praktické spolupráce například na úrovni různých škol. „Mladí lidé o Izraeli vědí méně než starší generace, znají ji z médií jako zemi s určitými bezpečnostními problémy a ze školy mají spojitosti s hroznou historií holokaustu. Myslím si, že je velmi potřebné ukazovat mládeži moderní Izrael, zemi pokročilých technologií a mnoha smart řešení,“ řekl primátor Žbánek. „Konkrétní spolupráce má největší smysl! Mohu slíbit, že pro Olomouc budu nějaké kontakty pro konkrétní spolupráci hledat,“ přitakala velvyslankyně Izraele. Její následující návštěva gymnázia Hejčín se ostatně nesla právě v duchu spolupráce na konkrétním projektu.

Paní velvyslankyně do České republiky přišla v loňském roce, když předtím pracovala ve funkci zástupkyně generálního ředitele pro Evropu Ministerstva zahraničních věcí Státu Izrael. „Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla přijmout roli velvyslankyně v České republice, byly vynikající reference mého předchůdce Daniela Merona. Věděla jsem, že obyvatelé České republiky mají k Izraeli v převážné většině velmi pozitivní vztah,“ vysvětlila Anna Azari. Olomouc podle ní tato slova plně potvrzuje.

Fotografie:

| Poslední úprava: 30. května 2022 (po)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688