Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.05.2022 17:57:26

Moneta a PPF ruší převzetí Air Bank a českého a slovenského Home Creditu

MONETA Money Bank a skupina PPF se dohodly na ukončení akvizice společností Air Bank a českého a slovenského Home Creditu. Moneta to uvedla v dnešním regulatorním sdělení. Návrh ukončit transakci vzešel ze strany PPF. Ta podle Monety mezi klíčovými důvody uvedla zhoršující se makroekonomické prostředí, negativní vývoj na kapitálových trzích a nepříznivou geopolitickou situací. Kromě toho měla obavu z „výrazně“ vyšších nákladů na získání vyššího podílu v Monetě.

„Rozhodnutí ukončit transakci skupina PPF odůvodnila sníženou dividendovou kapacitou budoucí spojené banky, a to především v letech 2022 a 2023,“ uvedla také Moneta. „Snížení budoucí možnosti výplaty dividend souvisí s nedávnými rozhodnutími ČNB zvýšit proticyklickou kapitálovou rezervu z 0,5 procenta postupně na 2,5 procenta,“ uvedla.

Toto má spolu s další změnou, totiž budoucí minimálním požadavkem na kapitál a způsobilé závazky pro budoucí kombinovanou banku, vliv na celkový kapitálový požadavek a vedly by v průběhu následujících dvou let ke snížení možnosti budoucí spojené banky vyplácet dividendy o více než 60 procent.

Skupina PPF tak vyhodnotila, že současná situace je značně odlišná od původních předpokladů a podstaty zamýšlené transakce“ a navrhla ukončení transakce, stojí ve sdělení Monety. Její vedení Monety je „i nadále přesvědčeno o strategické výhodnosti transakce. Nicméně po posouzení možnosti nezávisle prosazovat postup plánované akvizice vedení Monety souhlasilo s oboustranným ukončením transakce“.

Obě firmy již podepsaly dohodu o ukončení procesu akvizice. PPF má podle ní uhradit dosud vynaložené náklady související s transakcí, které k dnešku přesahují 100 milionů . PPF bude dále svůj současný podíl v Monetě ve výši 29,94 % držet nejméně po následujících 12 měsíců a nebude usilovat o ovládnutí banky prostřednictvím navyšování svého podílu ani ho nebude snižovat prostřednictvím operací na kapitálových trzích. „PPF si však vyhrazuje právo a možnost svůj podíl prodat případnému strategickému investorovi.“

Kupní cena za Skupinu Air Bank byla v rámcové smlouvě z května 2021 stanovena na 25,9 miliardy . Kupní cena měla být financována jednak z navýšeného kapitálu a jednak ze současného nadbytečného kapitálu Monety. Plánovaným navýšením kapitálu měla Moneta získat přibližně 21 miliard , a to prostřednictvím dvoukolového úpisu 255,5 milionu nových akcií jejími stávajícími akcionáři. Plánované navýšení kapitálu banky je tedy ukončením transakce zastaveno.

Zdroj: Moneta

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

31.05. 20:33  . . . ()
31.05. 00:48  Odstoupení od fůze (Komik)
30.05. 19:03  Odstoupení od fůze (Pavel0071)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688