David Jukl (Mercurius Pro)
Makroekonomika  |  30.05.2022 09:54:20

Výhled na 22. týden 30.05.2022 - 03.06.2022

V minulém týdnu jsme mohli sledovat konečně po necelých dvou měsících zelenou barvu. Po sedmi týdnech poklesu v řadě přišel odraz S&P od medvědího trhu a nádech v podobě šesti procent. Zda nás tento nádech udrží v býčí oblasti, nebo se jedná pouze o dočasné uvolnění, ukáží další měsíce. Důležitý odraz to ale byl. Okolnosti ohledně zhoršujících se čísel v ekonomice pravděpodobně vedou část investiční veřejnosti k očekávání snížení agresivity Fedu v jeho jestřábím přístupu. Špatné hospodářské výsledky Walmartu a Targetu naznačují možnou změnu chování spotřebitelů. Zhoršil se také výhled pro nadcházející výkaz HDP. To jsou signály, které mohou naznačovat možný přechod do recese. Hovoří se také o možné stagflaci. Fed je aktuálně v tažení proti vysoké inflaci a bude zajímavé očekávat, zda v situaci, kdy se začne projevovat pokles ekonomiky v soustavných číslech, zakročí. Samotný pokles na trhu pro něj impulsem nebyl. Pokles ekonomiky by mohl být ale zdviženým prstem. Fed zřejmě v minulém roce podcenil samotnou inflaci i přes její signály dál tiskl peníze s komentáři, že inflaci nečeká. S odstupem se to jeví jako podcenění. Nyní, právě hlavně, vysoká inflace ohrožuje samotnou ekonomiku a pokud to tak bude pokračovat, bude možná méně agresivní jednání Fedu potřeba. 

Jednání investorů bylo v minulém týdnu poměrně velmi pozitivní. Došlo k největšímu přílivu kapitálu za posledních deset týdnů, což ukázal údaj z BofA Global Research. Mnozí doufají, že inflace dosáhla vrcholu a následující růst cen se překlopí do deflace. Páteční údaje o růstu cen to naznačují. To by dalo možnost Fedu zvyšovat sazby alespoň pomaleji. Tak to chápu například právě v BofA. Celkově se v minulém týdnu snížil počet analytiků, kteří očekávají příští růst sazeb o 0,5% na přibližně jednu třetinu dotázaných CME. Minulý týden jich to byla celá polovina. 

Aktuální názory na stav ekonomiky a způsobů řešení této komplikované situace je dlouhá řada. Například Bill Ackman, aktuálně člen poradního týmu Fedu nabádá k dalšímu utahování a komunikuje při tom svou obavu ze stagflace, podobné té v sedmdesátých letech. I názory na následující vývoj se velmi různí. V City udržují výhled na akciový trh neutrální. Jiní, například FlowBank, sází na to, že jsme na vrcholu inflace, i agresivita Fedu se tedy začne snižovat. 

Budeme nadále sledovat vývoj ekonomických ukazatelů. Nadále vede inflace a k ní se do středu pozornosti přidávají ukazatele síly ekonomiky. I v příštím týdnu pak máme na stole několik zajímavých hospodářských výsledků, i když se již sezona překlopila do své méně zajímavé poloviny. Očekáváme například výsledky Hawlett Packard, Lululemon, Chewy.


Makroekonomické události: V průběhu týdne bude opět hovořit řada představitelů Fedu.


Pondělí

Den obětí války - v USA se neobchoduje. 

Spotřebitelské ceny v Německu.

Spotřebitelský sentiment v EU.


Úterý 

Spotřebitelská důvěra v USA.

Index Dallaského Fedu z průmyslu.


Středa

Míra nezaměstnanosti v EU.

Hovořit bude šéfka ECB Christine Lagardeová.

ISM v průmyslu v USA.


Čtvrtek


Týdenní nezaměstnanost v USA.

Jednání OPEC.

Zpráva o zaměstnanosti v USA ADP.


Pátek 

Měsíční data z nezaměstnanosti v USA

ISM ve službách PMI.

 

Kamil Beran, Mercurius.pro 


Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.06.2022Výhled na 24. týden 13.06.2022 - 17.06.2022 David Jukl (Mercurius Pro)
07.06.2022Swingový výhled 22. týden 2022 Jaroslav Tupý (Purple Trading)
03.06.2022Kurzovní lístek ČNB na pátek 03.06.2022 Redakce (Kurzy.cz)
03.06.2022Ranní shrnutí (03.06.2022) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688