Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.05.2022 17:10:03

Počasí: V novém týdnu výrazné oteplování až na 30 °C



 

Počasí ve střední Evropě o víkendu ovlivňuje studené proudění od severozápadu. Teploty klesly, vítr dodává chladnu ještě větší pocitový efekt a dostaví se velmi studená rána – dokonce s přízemními mrazíky. V neděli večer také na některých místech slabě zaprší. Kromě toho se mohou objevit i přeháňky. Od pondělí se začne pozvolna oteplovat a ono oteplování v průběhu týdne zrychlí. Zatímco o víkendu se teploty pohybují jen kolem 17 °C, do víkendu dalšího se oteplí až na 30 °C. V nížinách bude ojediněle i více. Do střední Evropy bude rychle proudit vzduch od jihozápadu původem ze Středomoří.

Na obloze bude v novém týdnu většinou polojasno až oblačno. V některé dny ojediněle a v některé dny místy se objeví přeháňky. Postupně s vysokými teplotami se začnou objevovat první lokální bouřky z tepla. Studená fronta by mohla dorazit o dalším víkendu a narazit už na zmíněné tropické teploty. Přinesla by proto automaticky nebezpečné doprovodné jevy, ale to je ještě daleko, počkáme na vývoj. Do té doby ale ještě jednou upozorňujeme na velmi chladná rána (nedělní, pondělní i úterní), kdy se místy objeví i přízemní mrazíky, zejména v údolích.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude skoro jasno, polojasno, během dne ale až oblačno, místy přeháňky nebo slabý déšť. Teploty 14 až 18 °C. Ráno místy přízemní mrazíky.

V pondělí bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Teploty 16 až 20 °C. Ráno místy přízemní mrazíky.

V úterý bude polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 20 až 24 °C. Ráno ojediněle přízemní mrazíky.

Od středy bude zpočátku polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Kolem pátku už od západu oblačno až skoro zataženo, na většině území přeháňky nebou bouřky. Ojediněle silné. Teploty 22 až 26 °C, postupně 27 až 31 °C, po bouřkách ochlazení.

Počasí 2.6.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty