Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  27.05.2022 17:27:25

Příští týden ve středu na domácím parketu představí výsledky Kofola, trh bude dále sledovat Ukrajinu a Čínu

Uplynulý týden se obešel bez výraznějších nových impulzů. Zápis z posledního zasedání Fedu potvrdil očekávané utahování měnové politiky, a to jak růstem základních úrokových sazeb (pravděpodobně v krocích o +50 b.b.), tak postupným snižováním bilance Fedu (od června). Výsledková sezóna pokračovala firmami jako Macy´s či Alibaba, kdy obě zmíněné firmy své investory pozitivně potěšily. Naopak například Nvidia kvůli opatrnému výhledu posunula své akcie výrazně níže. Situace na Ukrajině zůstává stále neměnná a prodlužování konfliktu není mimo jiné dobrou zprávou pro ekonomický vývoj v Evropě. Čína stále bojuje velmi striktně proti nemoci Covid-19 a prodlužování uzávěr ohrožuje globální růst. Jakékoliv zmínky o možném uvolnění restrikcí trh přijímá pozitivně a naopak. Především absence negativních šoků a potenciální postupné uvolňování uzávěr v Číně spolu s technickým posunem znamenaly pro akcie kladný týden.

Konkrétní vyznění pak bylo v USA prostřednictvím indexu S&P 500 +5,7 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 v uplynulém týdnu +2,9 % t/t. Domácí index PX si jel opětovně po vlastní ose, ale tentokrát odepsal 2,5 % t/t na 1310,3 bodu.

Společnosti na BCPP

Společnost Colt CZ (dříve CZG) oznámila hosp. výsledky za 1Q22. Tržby přidaly 74,7 % r/r na 3,554 mld. vs. oček. 3,34 mld. a provozní zisk EBITDA vzrostl o 120 % na 954,7 mil. , čímž vysoko překonal očekávání trhu 688 mil. . Za prudkým meziročním růstem stála především akvizice americké společnosti Colt. Pozitivním překvapením byla provozní marže (26,9 vs. oček. 20,6 %), kde striktní kontrola nákladů vyzněla lépe, než se očekávalo. Management potvrdil výhled EBITDA 3 – 3,3 mld. na celý rok 2022. Titul zakončil týden na 620 (+6,7 % t/t).

Maďarská vláda představila návrh na mimořádné zdanění společností ve vybraných sektorech. Jedná se především o banky, energetické společnosti, dále pak telekomunikace, aerolinky, pojišťovny a další. Opatření by mělo být zavedeno na dva roky (2022 a 2023). Banky by měly zaplatit podle dosavadních návrhů navíc 300 mld. HUF, což je více jak 35 % celkových zisků sektoru za minulý rok. Bližší detaily ani způsob výpočtu zatím zveřejněny nebyly. V minulém roce dosáhla Erste v Maďarsku čistého zisku 156 mil. EUR, což bylo přibližně 8 % z konsolidovaných čísel. Zdanění je pro banku negativní, nicméně dopad do konsolidovaného zisku by měl být v řádech nižších jednotek procent. Erste Group v pátek uzavřela na 718 (-1,4 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Colt CZ (620 , +6,7 % t/t). Firma zveřejnila lepší než očekávaná čísla za 1Q22 a potvrdila výhled na letošní rok. Po nedávném SPO se tak do titulu vrací kupci, kteří vnímají aktuálně dobrý výhled na prostředí, v kterém firma podniká. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie ČEZ (-7,5 % t/t na 1085 ). V průběhu týdne se objevila zpráva, že společnost nepodala nabídku na odkup zásobníků plynu firmy RWE Gas Storage CZ. Nedomníváme se, že tato informace byla důvodem pro ústup z letošních rekordních hodnot. Usuzujeme, že se jednalo spíše o technickou korekci předešlého prudkého růstu i po zprávách o možném zásahu státu do vlastnické struktury společnosti s možností vlivu na ceny elektřiny pro domácí odběratele.

Výhled na příští týden

V nadcházejícím týdnu se budou investoři věnovat především makrodatům a pak technickému převážení indexů MSCI, které bude probíhat v úterý 31. 5. Vedle toho bude trh sledovat již tradiční témata jako vývoj na Ukrajině a v Číně. Celkově zůstáváme nadále obezřetní s tím, že makrodata mohou vnést více světla do ekonomického vývoje a odhadu výhledu měnové politiky. Se začátkem června začne Fed fakticky snižovat svou bilanci, což může na trh přinést tlak na některá aktiva. Nicméně tento krok trh očekává vzhledem k včasné komunikaci Fedu, a tudíž by již měl být připraven.

Příští týden ve středu na domácím parketu představí svá čísla za 1Q22 Kofola. Ta by měla za 1Q zaznamenat meziročně zlepšení vzhledem k absenci preventivních opatření proti pandemii. Management by měl potvrdil výhled na EBITDA letošního roku na 1,08-1,2 mld. .

V pondělí (30. 5.) se budou akcie PMČR naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 1310 /akcii (7,4% hrubý div. výnos).

V úterý (31. 5.) se budou naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 25 /akcii (4% hrubý div. výnos) akcie společnosti Colt CZ.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční ISM průmyslu za květen (oček. 54,8 po 55,4 bodu m/m), páteční měsíční data z trhu práce za květen (oček. 325 po 428 nových prac. místech m/m) a ISM služeb za květen (oček. 56,3 po 57,1 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní data o spotřebitelské inflaci CPI za květen (oček. 7,6 po 7,4 % r/r) a maloobchodní tržby za duben (oček. -0,4 po +0,9 % m/m). V Číně se zaměříme na úterní PMI průmyslu za květen (oček. 49 po 47,4 bodech m/m) a PMI služeb za květen (oček. 45 po 41,9 bodech m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688