msmt.cz (MŠMT)
Evropská unie  |  27.05.2022 12:36:00

Předsednická konference k synergiím ve financování výzkumu a inovací v Evropě 7. - 8.7. v Praze

 
Praha, 27. května 2022 – Ve dnech 7. až 8. července 2022 se hned v úvodu předsednictví ČR v Radě EU uskuteční v Praze konference o synergiích ve financování výzkumu a inovací v Evropě. Konference se kromě ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka zúčastní také představitelé členských států EU a Evropské komise. Tématem bude efektivní využívání národních a evropských finančních nástrojů k podpoře výzkumu a inovací a prezentována bude i takzvaná Pražská deklarace o synergiích ve financování výzkumu a inovací v Evropě.    

Účelem konference je diskuse nad specifickými příčinami prozatím znemožňujícími využívání plného potenciálu synergií, a to jak formou plenárních zasedání, tak také paralelních diskuzních programových bloků, jež se zaměří na problematiku synergického financování výzkumných infrastruktur, evropských partnerství a misí nebo inovací. Závěry konference budou prezentovány formou takzvané Pražské deklarace o synergiích ve financování výzkumu a inovací v Evropě, která bude následně předložena členským státům EU k vyjádření jejich podpory.

„Jsem velice rád, že program výzkumné agendy předsednictví ČR v Radě EU začíná právě diskuzemi nad problematikou synergií ve financování výzkumu a inovací. Evropská scenérie nástrojů podpory výzkumu a inovací je nesmírně bohatá a zahrnuje širokou paletu programů národní a komunitární povahy. Proto je naprosto nezbytné, abychom dokázali využívat tyto nástroje ve vzájemné komplementaritě a hledali i cesty, jak provázat nástroje provádění dílčích sektorových politik s cílem post-pandemické obnovy EU, zelené a digitální tranzice evropské ekonomiky a posilování její mezinárodní konkurenceschopnosti na globálním poli. Synergie jsou i nástrojem, jak maximalizovat veřejné a soukromé investice do výzkumu a inovací v Evropě, a musí jim být věnována náležitá pozornost,“ konstatuje v roli hostitele konference ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík.

Výzkum a inovace jsou v Evropě financovány z mnoha finančních nástrojů. Na úrovni EU se takto děje zejména z rámcového programu Horizont Evropa, avšak významné podpůrné mechanismy skýtají také nástroje provádění politiky soudržnosti EU, nástroje pro obnovu a posilování odolnosti EU či program Digitální Evropa. Kromě unijních prostředků jsou výzkum a inovace financovány z národních rozpočtů členských států EU a soukromých zdrojů jednotlivých firem či nadací. Synergie ve financování výzkumu a inovací jsou tak předpokladem využívání plného potenciálu vědeckotechnické spolupráce v rámci EU, i překlenutí a vyrovnání přetrvávajících rozdílů ve výzkumné a inovační výkonnosti napříč Evropským výzkumným prostorem. I z těchto důvodů představují synergie v rámci agendy výzkumu jednu ze stěžejních priorit předsednictví ČR v Radě EU.

Konferenci „Synergie ve financování výzkumu a inovací v Evropě pořádá ve dnech 7. až 8. července 2022 v Kongresovém centru Praha MŠMT ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce jako vůbec první událost výzkumné agendy nadcházejícího předsednictví ČR v Radě EU. Konference poskytne účastníkům fórum k debatě o tom, jak odstranit přetrvávající překážky k zavádění synergií ve financování výzkumu a inovací v Evropě, a tedy jak co nejefektivněji harmonizovat implementaci finančních nástrojů národní a evropské povahy zaměřených na podporu vědeckého poznání a rozvoje nových technologií.

Konference se uskuteční hybridně, přičemž společně s přibližně 300 přítomnými účastníky budou moci sledovat přímý přenos z konference i diváci prostřednictvím webu. Bližší informace o konferenci, včetně programu, představení řečníků a registračního formuláře k účasti, jsou k dispozici na internetových stránkách https://synergies2022.eu/.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688