plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  27.05.2022 12:03:48

Plzeň: Primátor Pavel Šindelář se setkal s japonským a portugalským velvyslancem

Primátor Pavel Šindelář se setkal s japonským a portugalským velvyslancem

Primátor města Plzně Pavel Šindelář přijal v úterý 24. května japonského velvyslance Hidea Suzukiho, o den později velvyslance Portugalska Luíse de Almeida Sampaio. Setkání se uskutečnila v salonku primátora na plzeňské radnici.

Japonský velvyslanec

Velvyslanec Japonska Hideo Suzuki, který v České republice působí od září 2020, řekl, že jde o jeho druhou návštěvu Plzně (první se uskutečnila loni v září). Zároveň pogratuloval Pavlu Šindelářovi k letošnímu zvolení do funkce primátora města Plzně.

Velvyslanec prozradil, že v nedávné době navštívil japonské Takasaki, které je partnerským městem Plzně. „Byl jsem potěšen tím, kolik společných aktivit Plzeň a Takasaki už uskutečnily,“ uvedl mimo jiné velvyslanec. „Tato města mají velmi dlouhou partnerskou historii, která byla přerušena covidovou pandemií. Věřím, že se nyní naše vztahy na oné osobní úrovni obnoví,“ podotkl primátor Pavel Šindelář.

Foto: A. Jarošová

Foto: A. Jarošová

Velvyslanec Hideo Suzuki se také zajímal o spolupráci města a firmy Panasonic, která v Plzni měnila portfolio své výroby – ukončila výrobu televizorů a zaměřila se především na výrobu tepelných čerpadel. Pavel Šindelář připomněl, že Panasonic byl první japonskou firmou, která se už v devadesátých letech minulého století usídlila na Borských polích, což mělo pro Plzeň velký význam, neboť ji pak následovaly další úspěšné firmy. Hideo Suzuki poděkoval za pomoc, které se japonským firmám od města Plzně dostává.

Portugalský velvyslanec

Luís de Almeida Sampaio působí jako velvyslanec Portugalska v České republice od prosince 2019. Na plzeňskou radnici přijel nyní poprvé. Vyzdvihl, jak si Česká republika poradila s ukrajinskou uprchlickou krizí a jak dobře ji zvládá. „Mám kolem sebe schopné lidi, kteří dokázali celou situaci zvládnout tak, že na život Plzeňanů nemá příliv uprchlíků žádný negativní dopad. Nyní připravujeme naše školy na nástup dětí z Ukrajiny. Budou vznikat speciální třídy,“ vysvětlil Pavel Šindelář s tím, že město je připraveno přijmout do svých škol cca 1500 dětí z Ukrajiny a organizaci výuky nastavit tak, aby třídy nebyly přeplněné. Velvyslanec potvrdil, že i Portugalsko je velmi přátelské k Ukrajincům, kteří v této zemi též hledají azyl.

Foto: M. Pecuch

Foto: M. Pecuch

Značným tématem bylo Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, protože portugalské město též usiluje o tento titul. Pavel Šindelář připomněl kladné důsledky projektu, který oživil Plzeň v roce 2015, ale zároveň řekl, že o Plzeň je velký zájem u turistů i po ukončení samotného projektu. V roce 2027 by se některé z portugalských měst mělo stát evropským hlavním městem kultury.

Portugalský velvyslanec před přijetím na radnici také jednal na Západočeské univerzitě o možnosti výuky portugalštiny. V Plzni nyní studuje například přibližně 150 studentů na medicíně, ty by chtělo velvyslanectví propojit se studenty, kteří z Plzně budou odjíždět na Erasmus do Portugalska, aby je mohli učit jazyk a připravit je na zahraniční pobyt, v budoucnu by velvyslanectví chtělo docílit běžné výuky portugalštiny na univerzitě.

Fotogalerie z přijetí

Velvyslanec Japonska Hideo Suzuki v Plzni (foto: A. Jarošová, 24.5.2022)

Velvyslanec Portugalska Luís de Almeida Sampaio v Plzni (foto: M. Pecuch, 25.5.2022)

Text: Adriana Jarošová, Hana Josefová


Zveřejněno: 27. 5. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688