muni.cz (Masarykova univerzita)
Věda a výzkum  |  27.05.2022 09:55:23

Pokrok ve vědě je podobný horským túrám

mikroskopický mág Anderson Krivanek

Pokrok ve vědě je podobný horským túrám: začínáte v údolí v hustém lese a nevidíte daleko, ale víte, že za chvíli bude výhled zajímavější, a pokračujete. A jak stoupáte, začínáte vidět mnohem dále. Některé výhledy jsou nečekané a mohou vás překvapit tím, jak jsou dokonalé. Osobně jsem zažil několik takových výhledů, například když jsme si uvědomili, o kolik lépe můžeme rozlišit atomy elektronovým mikroskopem s korekcí aberací, na jehož vývoji jsme pracovali mnoho let, nebo když jsme uviděli naše první vibrační spektra, která nám otevřela nový svět experimentálních možností. Nejpřekvapivější pro mě ale je, jak dobře jsme s kolegy uspěli v odpovědích na vědecké výzvy, které mne zaujaly na začátku kariéry zlepšení prostorového a energetického rozlišení elektronové mikroskopie. A jak dlouhá a klikatá k nim byla cesta.

Jste člověk, který se nikdy nevzdává a vždycky hledá lepší řešení. Hledáte lepší řešení jen v profesním životě, nebo tuto vlastnost přenášíte i do osobního života?

Věda jde kupředu nejlépe, když jasně vidíte, jakého bodu jste ve svém výzkumu dosáhli, a uděláte správná rozhodnutí, čeho byste se měli pokusit dosáhnout příště. Je důležité rozpoznat slepé uličky a vyhnout se jim a také být vynalézavý a nevázat se příliš konvencemi při mapování své cesty. Protože věda je logická a předvídatelná a nepodléhá lidským rozmarům, tak se to v ní takhle dobře dělá. Převedení tohoto přístupu do osobního života je možné, ale zaručit pozitivní výsledky je mnohem komplikovanější.

Máte rád přírodu, rád cestujete a fotografujete. Přál byste si víc času na tyto své záliby? Jaké máte plány v této oblasti na nejbližší dobu?

Já jsem vždycky měl rád jak vědu, tak cestování. Coby vysokoškolský student v Anglii jsem měl ročně 30 týdnů studia a 22 týdnů na prázdniny a cesty. To se mi zdálo jako skvělý mix, ale jak jsem postupoval ve své kariéře, čas na cesty se zmenšil. Teprve nyní, když jsem ve věku, kdy hodně lidí odchází do důchodu, mohu lépe vyrovnat rovnováhu mezi prací a cestováním. Momentálně jsem na půlroční vědecké dovolené (sabbatical) v Berlíně, která je produktivní vědecky a umožňuje mi objevovat nové a velice zajímavé a příjemné město. Letos v červnu plánujeme s manželkou třítýdenní roadtrip Skandinávií a na červenec plánujeme plavbu z Anacortes ve státu Washington do Kanady, na plachetnici, na které se vyspí osm lidí, se mnou v roli kapitána. A pak se zas budu věnovat výzkumu v naší firmě Nion, kde pracujeme na spoustě velmi zajímavých projektů.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688