kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  27.05.2022 00:00:00

Cena Karla Hubáčka míří do Vratislavic nad Nisou. Získalo ji spolkové centrum a knihovna IGI

27. 05. 2022

Svého absolutního vítěze zná další ročník architektonické Soutěže Karla Hubáčka. Je jím spolkové centrum a knihovna IGI Vratislavice. U poroty bodovalo originálním propojením historické budovy a moderní přístavby s nápaditým, a přitom účelným uspořádáním vnitřních prostor. Záštitu nad soutěží převzali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, krajský radní Jiří Ulvr, starostka České Lípy Jitka Volfová a starosta Turnova Tomáš Hocke.

„Jsem rád, že porota měla letos opět nelehkou práci, a to nejen při posuzování realizovaných staveb, ale i velmi inspirativních studentských projektů. Ukazuje to, že kvalitní architektura v Libereckém kraji vzniká i navzdory současné nelehké době a že k velkým architektům, jakým byl Karel Hubáček, přibývají noví nadějní tvůrci. Velkou radost mám také ze stále kvalitnějších veřejných staveb a zodpovědného přístupu investorů k ekologickým otázkám,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Zvláštní pozornost letos porota věnovala projektům s ekologickým přesahem. V kategorii Veřejný prostor se tak do úzké nominace na vítěze dostala například revitalizace městského náhonu u parku Ostrov v Semilech. Vítězem se pak staly originální vyhlídky architektonického studia Mjölk v Rokytnici nad Jizerou. Vedle dalších dvou kategorií v hlavní soutěži udělila porota také dvě čestná uznání. V případě soukromé stavby rodinného domu šlo o ocenění využití ekologicky udržitelných stavebních materiálů; u českolipské školy vyzdvihli porotci přístup k řešení fasády při zateplování budovy.

Novinkou ročníku byla Cena ministerstva průmyslu a obchodu. Na základě doporučení poroty udělil ředitel odboru stavebnictví a stavebních hmot Petr Serafín cenu rekonstrukci Centra odborného vdělávání Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou.

Vítězové obdrželi autorskou cenu, skleněnou vodováhu, kterou pro Soutěž Karla Hubáčka vytvořil v roce 2019 student umělecké sklářské školy v Železném Brodě Roman Mareš. Jedna z vodováh také putuje do Hodkovic nad Mohelkou, do domu se sociální službou Jana. Ten obdržel Cenu hejtmana. „Kvalitní architektura je důležitou součástí života. Považuji za důležité, aby senioři mohli prožít důstojné stáří v prostorách, které jsou nejen funkční, ale také krásné a kvalitní po všech stránkách. Projekt, jehož součástí Dům Jana je, naplňuje koncept transformace sociálních služeb, který kraj dlouhodobě a systematicky podporuje. Může se stát vzorovým příkladem pro další,“ dodal hejtman Martin Půta. Mimoto vítěze sadou stříbrných mincí s motivem Založení Chrámu sv. Víta obdaroval tradiční partner soutěže, Česká mincovna.

Organizátorem letošního ročníku soutěže je Agentura regionálního rozvoje. Partnerem soutěže byly Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Česká mincovna, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Český svaz stavebních inženýrů, statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou a města Česká Lípa a Turnov. Letos se přihlásilo celkem 26 realizací a 9 studentských projektů. Bližší informace o soutěži i o přihlášených stavbách je možno zhlédnout na webu https://stavbaroku.lk/.

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688