Jan Béreš (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  26.05.2022 12:25:10

Nekalé dopisy od dodavatelů. Pozor, mohou vás vyjít draho

Některé dopisy od energetických dodavatelů obsahují ultimáta a mohou klienty znejistět. Podpisem tohoto dopisu můžete zbytečně zaplatit i desítky tisíc ročně navíc.

Každoročně přibližně 650 000 až 850 000 domácností mění dodavatele, konec loňského roku a začátek letošního navíc ovlivnily konce několika dodavatelů a tyto čísla téměř zdvojnásobily!

Při takovém počtu změn a přechodů mají všichni dodavatelé různé praktiky jak zákazníky udržet. Ta lepší je konkrétní cenová nabídka, kde si zákazník může sám zkontrolovat, zda-li nabízená cena je lepší než u nového dodavatele. Pro tuto praktiku je ale potřeba aktivní oslovení zákazníka a dodavatel má tak větší náklady a to jak časové tak finanční. Pro zákazníka je to ale určitě lepší, protože ví přesně o co se jedná a nemůže dojít k jakémukoliv zmýlení. Naštěstí je tato praktika využívaná častěji, proto zde je to 50 na 50 zda klienta firma udrží nebo ne. Vždy záleží na aktuální situaci ve vývoji cen energií. Změna dodavatele v roce 2022 může ušetřit spoustu peněz. 

Paradoxně pro dodavatele jednodušší a méně nákladná praktika je poslání dopisu s plnou mocí. Bohužel tento dopis je napsaný tak aby klienta znejistěl a díky datovanému ultimátu, do kdy to má klient poslat podepsané zpět, může dojít ze strany zákazníka k podpisu a zaslání. Po pečlivějším přečtení takového dopisu, ale můžete zjistit, že se jedná o plnou moc současnému dodavateli aby mohl změnu zamítnout a Vy tak zůstali na aktuálních smluvních podmínkách.

Co Vám to může v dnešní době způsobit? Pokud máte podepsanou smlouvu z loňského roku před podzimním zdražováním, tak cenu za MWh až 5x vyšší a to jak u plynu tak u elektřiny. Čili roční náklady klidně i o desítky tisíc dražší!

Jak postupovat když Vám takový dopis dorazí? Nejdříve si to chce pořádně přečíst a pokud si nejste jistí co tím dopisem chce básník říci, obraťte se na někoho důvěryhodného a to zprostředkovatele, který Vám smlouvu sjednal nebo přímo dodavatele se kterým jste smlouvu podepisovali.

Pokud se Vám stane, že takový dopis s plnou mocí dodavateli pošlete, máte jen velmi krátké časové období, kdy můžete ještě plnou moc zrušit. Možnosti jsou vlastně dvě, můžete se na současného dodavatele obrátit telefonicky či dopisem a požádat o zrušení plné moci. Tato varianta je však závislá na lidském faktoru a nemusí dopadnout dobře pro Vás. Druhá možnost a i lepší je se obrátit na nového dodavatele a o situaci s dopisem ho informovat a požádat o následující postup. Každý dodavatel na to má své postupy a může Vám přesně poradit co máte udělat.

Základní poučky jsou stále stejné, řešili jste změnu dodavatele a dodali vše potřebné? Pak nemusíte dělat vůbec nic, stačí jen čekat na uvítací dopis s rozpisem záloh, protože o změnu se za Vás stará nový dodavatel a žádné další podepisování není potřeba. Řešili jste změnu se zprostředkovatelem? Pak tam mějte kontaktní osobu a s tou můžete cokoli v zkonzultovat a požádat o radu nebo vysvětlení. A na konec, vše si vždy pořádně přečíst než podepíši!

   


Jan Béreš

Jan Béreš

V Ušetřenu začínal jako energetický expert, který domácnostem a firmám radil ohledně změny dodavatele a možných úspor. V roce 2020 postoupil na pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a vztah současných burzovních cen energií na domácnosti. Je citován Českou televizí. Nově začal také publikovat komentáře na serveru Kurzy.cz, kde chce přibližovat složitý energetický svět běžným lidem. Jeho hlavním koníčkem je rodina a výlety s ní. Je nadšeným filmovým fanouškem, v některých filmech vystupoval jako komparzista.

Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688