Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  26.05.2022 09:16:10

Porostou sazby v USA nad neutrální úroveň? - Ranní okénko

Dnešek bude díky státnímu svátku v řadě evropských zemí poměrně klidný a důležitější data dorazí jen z USA. Upřesnění a podrobnějšího rozkladu se dočká výsledek HDP za první kvartál, chybět nebudou ani tradiční data ohledně týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ty již ovšem nejsou tak sledované jako například po vypuknutí pandemie a dopad na trhy bude jen tlumený. Menší pozornost na sebe dnes strhne i ruská centrální banka, která bude rozhodovat o dalším nastavení sazeb. Trh čeká snížení z 14 % na 11,5 %. Shodou okolností rozhoduje i turecká centrální banka, kde se čeká stabilita na 14 %. V Rusku v dubnu vystoupala inflace na 18 %, v Turecku na 70 %. Včera došlo k zveřejnění zápisků z posledního zasedání Fedu – potvrdila se chuť členů zvyšovat o 50bb i na dalších zasedáních, sazby by podle vyjádření některý členů zároveň mohly vyrůst i nad neurální úroveň. Mírně pod očekáváními skončila statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby (+0,4 % vs +0,6 %), revize směrem dolů se dočkal i březnový výsledek (+0,6 % z +1,1 %).

Druhý odhad amerického HDP by dnes měl potvrdit anualizovaný pokles o 1,4 %, trh očekává kosmeticky lepší výsledek na úrovni -1,3 %, díky revizi výsledku v maloobchodu. Právě spotřeba by měla být tahounem i v následujících čtvrtletích, a to navzdory očekávanému zpomalení v důsledku vysokých cen.

Pohled zpět:

Zveřejněné zápisky z posledního zasedání Fedu sice rozkolísaly finanční trhy, ve finále ale větší dopad neměly. Většina představitelů se shodla na potřebě zvyšovat o 50bb i na dalších zasedáních, jelikož riziko vysoké inflace dále trvá – a to i přesto, že by již podle zúčastněných členů měla být za svým vrcholem. Mimochodem, slovo „inflace“ se objevilo hned šedesátkrát. Více jestřábím dojmem vyznělo tvrzení, že sazby by se mohly dostat nad neutrální úroveň do restriktivního teritoria. Nepotěšilo trhy ani to, když zaznělo že „by bylo vhodné zamyslet se nad odprodejem hypotečních zástavních listů“. Na druhou stranu přinesly zápisky i určité uklidnění, jelikož někteří členové řešili likviditu na trhu dluhopisů a dopad vyšších odprodejů na finanční stabilitu. To alespoň na první pohled působí více holubičím dojmem, kdy by Fed mohl z těchto důvodů být méně agresivní.

Ostrá slova zazněla včera z ECB. Člen bankovní rady a guvernér holandské národní banky Klass Knot řekl, že 50bb navýšení v červenci nelze vyloučit. Naopak vyloučit podle něj lze, že by se v červenci nezvyšovalo. Nutno podotknout, že v rámci rady patří Knot spíše do jestřábího křídla.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688