army.cz (MO ČR)
Armáda  |  25.05.2022 00:00:00

Výsadkáři, piloti i protiletadlovci se blýskli na obřím cvičení NATO Swift Response

Sto šedesát chrudimských výsadkářů mělo spolu s polskými kolegy za úkol ovládnout jedno ze strategických letišť v Lotyšsku. Nad zem je vynesly dva stroje CASA C-295 z kbelské letecké základny a před útoky ze vzduchu je kryli strakoničtí protiletadlovci se systémy RBS-70.

„Úkolem našich vojáků bylo ovládnout strategicky položené letiště Jekabpils, ubránit jej před nepřáteli a udržet jej do přísunu posil,“ sdělil velitel 43. výsadkového pluku plukovník Róbert Dziak. Výsadek podle něj probíhal jako při skutečné operaci: Ihned po dopadu vojáci museli nejen začít bojovat s protivníkem, ale také pomoct kolegům, kteří se zranili nebo vyřešit škody na materiálu.

Podle Dziaka si výsadkáři museli poradit i s dalšími úkoly, například vypořádat se s posilami, které protivníkovi přispěchaly na pomoc nebo jednat s nepřátelsky naladěným obyvatelstvem.

Spolupráce se zahraničními kolegy – Češi zde působili v sestavě 16. výsadkového praporu 6. výsadkové brigády polské armády – nepředstavuje pro chrudimské vojáky problém: „Máme zkušenosti z misí a naše operační postupy jsou si velice blízké,“ podotýká Dziak s tím, že cvičení pro ně bylo unikátní příležitostí vyzkoušet si vzdušně-výsadkové operace s hromadným seskokem do neznámého terénu, které doma běžně neprovádějí. Z letiště v Krakově startovalo k výsadkům celkem devět letadel, stovka vojáků seskakovala z výšky 300 metrů.

Mezi nimi byly i dva letouny CASA C-295, jejichž úkolem bylo bezpečně vysadit co nejvíce osob v nejkratším možném čase: „Pro výsadek je důležité určit správný náletový směr letadla nad plochu, kde má proběhnout. Pokud jsme přesně nad požadovaným bodem výsadku, vojáci na palubě mají zelenou. Pro nás je pak zásadní hlídat si rychlost a výšku letadla,“ vysvětlil pilot, kapitán Filip Onderka. Češi jako jediní provedli v polské formaci naprosto přesný vzdušný výsadek, Poláci jej museli přerušit a dokončit na zemi.

Podpora výsadkářů ze země byla nesmírně cennou zkušeností i pro strakonické protiletadlovce. Podle velitele 252. protiletadlového oddílu podplukovníka Petra Řezníčka si útvar potvrdil, že je schopen sestavit jednotku, jež se skládá z palebných i průzkumných prvků, která se společně s výsadkáři či speciálními jednotkami operativně přesune na určené místo a plní zde bojové úkoly. „Potvrdilo se i to, že RBS-70 je nejen spolehlivou a výkonnou zbraní, ale zároveň i skladnou a lehce přemístitelnou.“

Přínos obřího mezinárodního výcviku byl podle všech Čechů nepopiratelný: „Bylo to náročné, byla to dřina, ale bylo to velmi užitečné. Naučili jsme se, co jinde než v boji nezískáme,“ zhodnotil za všechny plukovník Róbert Dziak.

Swift Response 2022 spolu se cvičeními Saber Strike 2022 a Defender Europe 2022 LIVEX tvoří sérii mezinárodních cvičení s obecným názvem Defender Europe 2022. Jedná se o každoroční mezinárodní cvičení, které má za cíl prohloubit spolupráci armád Severoatlantické aliance. Cílem je plánování činnosti a koordinace velkého počtu vojáků a jednotek při vzniku nenadálé hrozby či konfliktu.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688