mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  25.05.2022 16:19:00

Vláda schválila zvýšení důchodů od září, jde letos již o třetí valorizaci

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že se od září o 5,2 procenta zvýší veškeré  důchody. To v průměru znamená přilepšení ve výši 700 korun. Jde přitom už o třetí  valorizaci v letošním roce – poprvé se důchody zvyšovaly v lednu, podruhé to bude  od června a potřetí v září. Celkový růst průměrného důchodu tak v tomto roce  přesáhne 2 500 korun. Vládě byl předložen i návrh MPSV na další pomoc, 

která reaguje na současnou situaci spojenou s růstem cen, zejména jednorázový  příspěvek pro rodiny. Ten znamená pět tisíc korun za každé dítě ještě před začátkem  školního roku. K tomuto návrhu se vláda vrátí příští týden. 

Zvýšení důchodů je vzhledem k růstu cen a životních nákladů nutný. Příjemci důchodů,  ať už starobních, invalidních nebo jiných, patří mezi nejvíce zranitelné skupiny lidí.  Valorizace pomůže uvolnit jejich napjaté rozpočty,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Od září se bude zvyšovat procentní výměra důchodů o 5,2  procenta, takzvaná základní výměra ale zůstane v souladu s pravidly zákonné valorizace  stejná. Jak již vláda dříve rozhodla, od ledna vzrostly důchody v průměru o 805 korun a v červnu to bude o 8,2 procenta (v průměru o 1 017 korun). Z důchodového systému se,  s ohledem na valorizaci plánovanou na září, vyplatí navíc zhruba 8 miliard korun. Po započtení lednového a červnového navýšení už půjde celkem o asi 28 miliard, vojáci  a policisté dostanou přidáno z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra. 

Nejde však o jedinou pomoc, kterou vláda v reakci na současnou situaci plánuje. MPSV  předkládá mimo jiné návrh na jednorázový pětitisícový příspěvek pro děti. „Připravili jsme návrh v paragrafovém znění, nyní je do něj nutné zapracovat připomínky ostatních  resortů. Jde spíše o technické úpravy. Na příští vládě budeme mít již finální verzi zákona,“  vysvětlil ministr Jurečka a zdůraznil, že na dosavadním harmonogramu výplaty příspěvku  se nic nemění. Stále platí, že v červnu by měl návrh projít legislativním procesem,  v průběhu července by se mohly začít přijímat žádosti, a samotný příspěvek se začne  vyplácet v srpnu. 

Nejen senioři a rodiny s dětmi, ale i další domácnosti pak přivítají administrativní  zjednodušení příspěvků na bydlení. Žádosti a doklady podle návrhu MPSV půjde  v mnohem větší míře možné vyřizovat elektronicky. Podobně vláda v příštím týdnu  projedná návrh na rozšíření okruhu situací, kdy bude možné zažádat o mimořádnou  okamžitou pomoc, dále pak změny v rodičovském příspěvku, motivaci zaměstnavatelů pro  větší rozšíření částečných úvazků nebo zvýšení příspěvků pro nezprostředkované  pěstouny.

 
26.05. 09:52  nechápu (Pijack)
25.05. 23:21  nechápu (mamča)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688