msmt.cz (MŠMT)
Z domova  |  25.05.2022 15:30:00

Izraelská výzkumná politika je nám vzorem - Gazdík

CZ-IL
Praha, 25. května 2022 - Během dneška probíhá v pořadí již třetí Česko-izraelské fórum inovací. Letošní ročník je zaměřen na koncept Smart Cities. Fórum zahájil vedle vicepremiéra Ivana Bartoše a ministryně Heleny Langšádlové také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík. Ve svém úvodním vystoupení vysoce vyzdvihl bezprecedentní šestasedmdesátiletý proces budování státu a jeho infrastruktury. „Izrael vsadil svůj další rozvoj na výzkum a inovace. Ukazuje se, jak se mu toto strategické rozhodnutí vyplatilo. Kupříkladu ve vědecké diplomacii se Izrael stal supervelmocí a zůstává naším vzorem,“ glosoval ministr Gazdík.

Letošní téma fóra Smart Cities (www.cifi.cz) není pro Českou republiku novinkou. Ministerstvo školství jako ústřední orgán státní správy zodpovědný za výzkumnou politiku České republiky tuto oblast dlouhodobě podporuje z národních prostředků i z kohezních fondů. „Jedná se o jedinečnou oblast, kdy výzkumná sféra aplikační sféra jsou velmi úzce propojeni a vidí téměř ihned dopady své práce. Jejich uživateli jsou všichni obyvatelé města. A nejvyšším komplimentem je, když o nich sami obyvatelé vlastně ani nevědí a stanou se automatickou součástí urbanistických konceptů. Toto nemá žádná jiná oblast výzkumu,“ řekl ministr školství.

V odborném panelu zaměřeném na konkrétní podporu česko-izraelské výzkumné spolupráce zastoupil MŠMT náměstek pro řízení sekce mezinárodních vztahů, EU a ESIF Václav Velčovský. Vystoupil vedle předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové a předsedy Technologické agentury ČR Petra Konvalinky. Česká republika dlouhodobě podporuje různé formy zapojení Izraele do výzkumných i vzdělávacích oblastí Evropské unie – ať už jde o program Erasmus+ nebo Horizont, resp. Horizont Evropa,“ shrnul náměstek Velčovský pozice České republiky v orgánech a institucích Evropské unie.

Na mezistátní úrovni MŠMT dokončilo přípravu Česko-izraelské smlouvy v těchto oblastech, která navazuje na předešlou, velmi úspěšnou. Strategičnost spolupráce s Izraelem nepřímo potvrzují také vysoké školy – existuje celkem 33 meziuniverzitních smluv mezi českými a izraelskými subjekty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688