plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  25.05.2022 14:53:45

Projekt nové městské čtvrti v centru Plzně Ameside vstupuje do další důležité etapy

Projekt Ameside vstupuje do další důležité etapy

Tisková konference (fotografie: M. Pecuch)

Tisková konference (fotografie: M. Pecuch)

O vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně – AMESIDE požádala v těchto dnech Stavební úřad v Plzni stejnojmenná společnost ze skupiny Amádeus Real. „Na podkladech a veškerých přípravách k této žádosti jsme pracovali skoro rok. S těmi podmínkami a připomínkami vzešlými z předchozí schválené studie EIA, které jsme měli splnit pro vydání územního rozhodnutí, jsme se podle mě bezezbytku vypořádali,“ uvedl manažer projektu Tomáš Jícha. Posouzení žádosti a vydání stanoviska příslušného stavebního úřadu se očekává v průběhu roku 2022.

Tisková konference (fotografie: M. Pecuch)

Zástupci AMESIDE při přípravách podkladů preferovali osobní kontakt s dotčenými úřady a techniky města než jen pouhou výměnu písemných stanovisek. „Projekt je co do velikosti území nesmírně náročný, a proto věci pomohlo, když jsme si stanoviska vyjasnili při vzájemné diskusi. Na druhé straně byly tak veškeré přípravy vzhledem k řadě pandemických omezení více komplikované a projeví se bohužel na zpoždění celého projektu,“ pokračoval Tomáš Jícha.

Podle aktuálního harmonogramu se počítá se zahájením výstavby nové čtvrti v roce 2024. Předcházet by tomu ještě mělo vydání územního rozhodnutí a následně i stavebního povolení (pravděpodobně během roku 2023). Dokončena by měla být v roce 2027.

Vizualizace (zdroj: Chapman Taylor a AGE project)

Vizualizace (zdroj: Chapman Taylor a AGE project)

„Samozřejmě nedotknutelné jsou podmínky územního plánu či územní studie města a požadovaného funkčního členění jednotlivých bloků nové čtvrti včetně procentuálních limitů pro obchodní plochy. Nikdo dnes ale kvůli problémům spojených s pandemií nemůže vědět, jestli kupříkladu bude za pár let ještě dávat smysl hotel nebo bude i pro město přínosnější, když zakomponujeme více prostoru pro bydlení,“ podotýká Jícha.

„Jsem rád, že se projekt dostává do další fáze a vše je nyní připraveno pro územní řízení, nastává tak nejdůležitější krok přípravy. Je vidět, že naše společná dohoda funguje, spolupráce běží, tedy že město nastavilo pravidla využití dané lokality, investor je akceptoval a dodržuje. V Plzni vznikne moderní čtvrť, která zcela zásadně změní a významně zkvalitní ráz Americké ulice a jejího okolí, propojí lokalitu hlavního nádraží v prostoru Paluby Hamburk až po náplavku. Těším se na to,“ řekl primátor Pavel Šindelář. Podle jeho slov budou při výstavbě samozřejmostí standardy modrozelené infrastruktury.

Vizualizace (zdroj: Chapman Taylor a AGE project)

S ohledem na požadavky co nejmenší energetické náročnosti všech budov i venkovních prostor, a co největší ohleduplnosti k životnímu prostředí bude nová plzeňská čtvrť splňovat parametry enviromentální certifikace LEED. Ta zohledňuje především správné hospodaření budov s energiemi a na celkové snížení spotřeby těchto energií.

„Považujeme to za nutnost především s ohledem k životnímu prostředí, ale i banky těmito certifikacemi podmiňují financování podobných projektů. Budeme patřit mezi první takto velké a významné developerské projekty, které v ČR certifikaci LEED s nejvyšší klasifikací ‚Gold‘ mají,“ doplnil Jícha. Celá čtvrť AMESIDE bude mj. odebírat nejen teplo, ale i chlad z nedaleké Plzeňské teplárenské, což např. zcela eliminuje spotřebu energie pro klimatizační jednotky nebo vlastní emise z vlastního vytápění plynem apod.

Vizualizace (zdroj: Chapman Taylor a AGE project)

Projekt nové městské čtvrti v centru Plzni zahrnuje bytové domy s celkem více než 120 byty, přes 21 tisíc m2 administrativních ploch a okolo 100 obchodů. Čtvrtina ploch je potom určena pro občanskou vybavenost, tj.  pro sport, volný čas a zábavu. Parkování se zhruba 1500 parkovacími místy je v souladu s územní studií umístěno v podzemí části. Návrhy projektu AMESIDE, jak by mělo vypadat v současnosti zanedbané území naproti hlavnímu vlakovému nádraží v Plzni, jsou dílem architektů londýnského studia Chapman Taylor a českého AGE project.

Editace textu: Eva Barborková


Zveřejněno: 25. 5. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688