consilium.europa.eu (Rada EU)
Dotace  |  24.05.2022 13:25:00

Evropské fondy dlouhodobých investic: Rada přijala svůj postoj

EU dosahuje dalšího pokroku v oblasti unie kapitálových trhů (CMU). Ta představuje plán na vytvoření jednotného kapitálového trhu, v němž se investice a úspory mohou pohybovat napříč všemi členskými státy ku prospěchu občanů, podniků a investorů. Rada dnes přijala postoj k navržené změně nařízení o evropských fondech dlouhodobých investic (ELTIF), která má tyto investiční fondy zatraktivnit.

Regulační rámec ELTIF stanoví pro fondy podrobná pravidla týkající se způsobilých aktiv a investic, diverzifikace a složení portfolia, limitů finanční páky a nabízení. Fondy ELTIF jsou jediným typem fondů, které jsou určeny pro dlouhodobé investice a mohou být distribuovány na přeshraničním základě profesionálním i neprofesionálním investorům. Od přijetí nařízení v roce 2015 však z důvodu značných omezení kladených na distribuční proces (tj. omezení na straně poptávky) a přísných pravidel pro složení portfolií (tj. omezení na straně nabídky) vzniklo pouze několik fondů ELTIF. Sektor fondů dlouhodobých investic je tak poměrně malý a soustředěný pouze ve čtyřech členských státech. Existuje zde tudíž nevyužitý potenciál pro vytvoření dalšího kanálu, jehož prostřednictvím by bylo možné mobilizovat kapitál pro financování dlouhodobých projektů.

Jelikož jsou fondy ELTIF koncipovány tak, aby zajišťovaly dlouhodobé investice, mají dobré předpoklady k tomu, aby pomohly financovat ekologickou a digitální transformaci. Mohou představovat důležitý prostředek, jenž nasměruje financování do malých a středních podniků (MSP) a dlouhodobých projektů, jako jsou dopravní a sociální infrastruktura nebo výroba či distribuce udržitelné energie.

Návrh se snaží řadu omezení na straně nabídky i poptávky překonat. Navržený přezkum se týká rozsahu způsobilých aktiv a investic, složení portfolia a požadavků na diverzifikaci, půjčování si hotovosti a dalších pravidel pro fondy, požadavků ohledně povolování, investičních strategií a podmínek provozování činnosti fondů ELTIF. Pro neprofesionální investory bude snazší do fondů ELTIF investovat, zejména díky tomu, že se zruší minimální výše investice nastavená na 10 000 eur a současně se zajistí silná ochrana investorů.

Ve svém postoji Rada zdůraznila tři priority:

  • směrovat více finančních prostředků do malých a středních podniků a dlouhodobých projektů mimo jiné odstraněním stávajících omezení týkajících se složení portfolia fondů ELTIF a vytvořením nové kategorie „fondů ELTIF pouze pro profesionály“;
  • posílit úlohu neprofesionálních investorů tím, že se pro ně zvýší atraktivita těchto fondů a přehodnotí řada stávajících omezení;
  • udržet zároveň vysoké standardy ochrany investorů.

Souvislosti

Komise předložila svůj balíček týkající se unie kapitálových trhů včetně návrhu ohledně fondů ELTIF 25. listopadu 2021.

Poté, co Rada přijala svůj postoj, je nyní připravena zahájit jednání s Evropským parlamentem s cílem dohodnout se na konečném znění, jakmile Parlament stanoví svůj postoj.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 2 281 62 63
+32 470 88 42 96

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688