Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  24.05.2022 14:57:02

Energetickou bezpečnost Evropy podkopává její vlastní byrokracie

Simone Tagliapietra, výzkumník z Bruegelu, komentoval na Bloombergu nový plán EU, podle kterého by se unie měla do roku 2030 úplně zbavit závislosti na zemním plynu z Ruska. Podle experta jde o plán ucelený, který v sobě zahrnuje krátkodobé kroky i dlouhodobou složku. Ve výsledku by skutečně mohl vést k výrazné změně v evropské energetice.

Evropská komise podle Tagliapietry chápe, že přechod na obnovitelné zdroje se může urychlit a zmíněný plán by k takovému posunu měl směřovat. Významné téma tu přitom představuje byrokracie, protože ta je podle experta podstatnou brzdou rozvoji alternativních zdrojů energie. Což se projevuje například tím, že v některých zemích trvá povolení pro stavbu větrných elektráren až devět let.



U solárních elektráren může celý byrokratický proces trvat až pět let. Podle experta tak v Evropě „nejsou problémem peníze“, ale právě to, kolik překážek musí investoři a podnikatelé v oblasti obnovitelných zdrojů energie překonávat. Pokud se tak má snížit závislost na fosilních palivech, a zejména na plynu z Ruska, musí se celý proces zrychlit a zefektivnit. Jinak řečeno, energetickou bezpečnost Evropy podkopává její vlastní byrokracie.

V kratším období ale obnovitelné energie neposkytují řešení problémů, do kterých se Evropa dostává v oblasti dodávek zemního plynu. Ty řeší jen alternativní dodávky plynu, a to zejména ve formě LNG z USA. K tomu musí zvýšit dovozy plynu ze zemí jako Alžírsko, Ázerbájdžán a Norsko. V krátkém období bude možná muset zvýšit spotřebu uhlí. V neposlední řadě by se pak Evropa měla věnovat energetickým úsporám. Co tím expert konkrétně myslí?

Tagliapietra míní, že úspory jsou dlouhodobým řešením. „To, co se uspoří, nemusí být dovezeno z Ruska.“ K tomu uvedl, že kdyby například evropské domácnosti snížily v zimě teplotu v místnostech v průměru o 1 stupeň Celsia a v létě nechaly teplotu o jeden stupeň vzrůst a méně využívaly klimatizaci, snížilo by to spotřebu plynu o 5 %. Stejně tak by podle něj mohla být snížena spotřeba ropy nižší rychlostí na dálnicích.

Podobně by fungovalo větší využití veřejné dopravy, ale podle experta jde vesměs o politicky nepopulární kroky a nástroje. Politici totiž nechtějí lidem říkat, aby spořili s energiemi, veřejnost nechce takové věci slyšet. Řada zemí přitom navíc používá nějakou formu dotací spotřeby energie a „to není udržitelné, nutné je snižování spotřeby,“ uzavřel Tagliapietra.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688