Export (export.cz)
Ze světa  |  24.05.2022 12:22:46

Estonský startupový trh přitahuje i české firmy


České i estonské startupy nabízejí špičková ICT řešení, aplikace pro zefektivnění pracovních a volnočasových aktivit nebo projekty v oblasti sdílené ekonomiky. Musejí také učinit mnoho strategických rozhodnutí, aplikovat nejnovější řešení v globální konkurenci a plánovat pro rychle se rozvíjející prostředí. S cílem propojit českou a estonskou startupovou scénu uspořádalo Velvyslanectví ČR v Talinu matchmakingový seminář pro technologické firmy z obou zemí.

Foto: Velvyslanectví ČR v Tallinnu

České firmy mohou v Estonsku najít partnery pro kombinaci a integraci svých produktů do větších celků, nabídnout svou softwarovou expertízu i získat přístup k pravděpodobně nejzajímavějšímu startupovému trhu v Evropě.

SVĚTOVÁ ŠPIČKA

Estonsko totiž patří k světové špičce v počtu technologických startupů i množství investic do nových projektů. V březnu 2022 bylo v Estonsku registrováno přes 1300 startupů, což je více než pětinásobek evropského průměru. Země přilákala přes 1,2 miliardy dolarů v investicích, díky čemuž jí patří třetí příčka ve světovém žebříčku. Deset z estonských firem mezi lety 2005 a 2022 dosáhlo na status bájného jednorožce.

Cílem květnového semináře bylo zprostředkovat kontakty mezi českou a estonskou startupovou scénou v oblasti moderních ICT řešení, nabídnout prostor pro debatu o budoucích projektech, sdílení know-how ohledně použitých technologií a inspiraci pro vyvíjené obchodní modely. Pozvání přijalo celkem třináct startupů. Seminář se uskutečnil v rámci českého programu na podporu ekonomické diplomacie PROPED. Podle účastníků semináře mezi největší výzvy pro rok 2022 patří hledání a udržení talentovaných lidí, management zdravého tempa růstu společnosti a zefektivňování vnitřních procesů.

Součástí dvoudenního programu byla i návštěva sídel firem Veriff a Pipedrive a také továrny na výrobu elektrických koloběžek Comodule.

Z České republiky přijaly pozvání do Tallinnu firmy Cookielab a Devix Technologies zaměřené na vývoj softwaru, firma Digitoo vytvářející nástroje pro online zpracování faktur, společnost Kiwi.com známá svým vyhledávačem leteckých spojení, firma Revolgy zaměřená na cloudové služby a společnost pro vývoj platebních nástrojů Twisto.

BOLT A DALŠÍ ESTONŠTÍ JEDNOROŽCI

Mezi estonskými hosty byli hned tři estonští jednorožci, tedy firmy, které dosáhly na valuaci přes jednu miliardu dolarů: Bolt (mobilita, sdílené dopravní prostředky), Pipedrive (nástroje pro řízení vztahů se zákazníky) a Veriff (nástroje pro ověření identity klienta). Dále pozvání přijali zástupci firem AdCash (reklamní platformy), Klaus (nástroje pro řízení kvality zákaznických služeb), Pactum (nástroje pro uzavírání smluv) a Comodule (sdílená mikromobilita).

Cesta českých firem do Estonska byla spojena také s účastí na startupové konferenci Latitude 59, která každoročně do Tallinnu přiláká více než 2500 návštěvníků z řad startupů, investorů a dalších hostů. České firmy dostaly příležitost konferenci navštívit a zúčastnit se přednášek, workshopů, networkingových i investorských setkání, zejména ale mohly rozšířit své mezinárodní kontakty o desítky nových potenciálních obchodních partnerů. Konference byla již několik týdnů před svým konáním beznadějně vyprodána. Nad konferencí přijal záštitu estonský prezident Alar Karis, což jen dále podtrhuje, jakou důležitost Estonsko přikládá své startupové scéně.

Velvyslanectví České republiky v Estonsku plánuje v roce 2023 nabídnout estonským startupům možnost obdobné cesty do Česka, případně českým zájemcům zopakování podobného projektu, tentokrát s návštěvou druhé nejvýznamnější estonské startupové konference sTARTUp Day v Tartu.

Petr Preclík, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tallinnu

Fotogalerie

 

Foto: Velvyslanectví ČR v Tallinnu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út   9:36  China's fixed-asset investment up 4.5% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688