CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  24.05.2022 11:57:06

V dubnu začalo podnikat 5 781 lidí, opět více než v předešlých letech. Některé živnosti si však lidé mohou zakládat kvůli zastřeným pracovním poměrům

Zájem lidí o založení živnosti je letos v Česku zatím výrazně vyšší než v předešlých letech. V dubnu začalo podnikat 5 781 lidí. To je sice nejméně v tomto roce, ale stále více než bylo běžné v předešlých letech. Během prvních čtyř měsíců roku začalo podnikat 25 394 lidí, což je o 15 % více než před rokem a nejvíce za posledních několik let. S podnikáním naopak od začátku roku skončilo 15 384 lidí, z toho 3 084 v dubnu. Dalších 42 tisíc lidí svoji živnost přerušilo, v dubnu k tomuto kroku přistoupilo necelých 8 tisíc podnikatelů. Počet ukončených a přerušených živností je tak letos zatím podobný jako v prvních čtyřech měsících roku 2021. V yplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

„Vysoký zájem lidí o podnikání kontrastuje se snižujícím se počtem společností, které byly letos v Česku založeny. Pokud by nové živnosti z větší části sloužily ke skutečnému podnikání, byl by to jistě důvod k optimismu. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí ostatní ekonomické ukazatele, se ale spíše nabízí otázka, kolik z těchto živností si lidé zakládají proto, že firmy ve větší míře využívají místo zaměstnanců pracovníky s živnostenským listem,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

K vysokému počtu nových živností se letos přidává také poměrně nízký počet podnikatelů, kteří své živnosti ukončili. Ten je podobný jako v předešlých dvou letech, ale výrazně nižší než v letech 20172019. Zatímco v roce 2017 zaniklo za první čtyři měsíce 20,5 tisíce živností, v roce 2019 jich už bylo pouze 17 tisíc a od roku 2020 se jejich počet pohybuje mezi 14,5 a 15,5 tisíci. Zatímco v roce 2017 tak na 10 zaniklých živností připadlo pouze 11 nových podnikatelů, letos to je již 16.

Pětina nových živností připadá na Prahu

Od začátku roku začalo nejvíce lidí podnikat v Praze, konkrétně 4 877. Následoval Jihomoravský kraj (2 961) a Moravskoslezský kraj (2 618). Nejméně lidí začalo podnikat na Karlovarsku (597), Liberecku (941) a Vysočině (1 055). Nejvíce lidí své podnikání ukončilo také v Praze, konkrétně 2 418. Následoval Jihomoravský kraj s 1 720 zaniklými živnostmi a dále Středočeský kraj, kde živnost ukončilo 1 782 podnikatelů. Nejméně lidí s podnikáním skončilo na Karlovarsku (412) a na Vysočině (525).

V obchodu, ubytování a stravování či v nakládání s nemovitostmi se počet podnikatelů snižuje

Nejvíce lidí začalo v prvních čtyřech měsících podnikat ve zpracovatelském průmyslu (3 650), ve stavebnictví (3 108) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (2 966). Nejvíce podnikatelů naopak skončilo v obchodu (4 191), ve stavebnictví (2 207) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (2 160).

Nejvíce podnikatelů přibylo v ostatních činnostech (1 657) a ve zpracovatelském průmyslu, jich bylo 1 650. V několika odvětvích se však jejich počet snížil. Nejvíce to bylo v obchodu, kde ubylo 1 887 podnikatelů. Následovalo ubytování stravování, kde se počet podnikatelů snížil o 120, a nakládání s nemovitostmi, kde jich ubylo 51.

Poměr nových podnikatelů vůči těm, kteří svoji živnost zrušili, byl nejvyšší v informačních a komunikačních činnostech, kde vzniklo 35 živností na 10 zaniklých. Naopak v obchodu to bylo pouze 5 a v nakládání s nemovitostmi 8 živností na 10 zaniklých.

Graf 1: Počet nových a končících podnikatelů v období prvních 4 měsíců mezi lety 20172022


 Zdroj: CRIF

Graf 2: Počet nových podnikatelů na jednoho končícího v prvních 4 měsících roku; 20172022


 Zdroj: CRIF

Graf 3: Čistý přírůstek podnikatelů v období prvních 4 měsíců mezi lety 20172022


 Zdroj: CRIF


Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.
Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmama.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře. 

Portál www.informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu. Užitečnou pomůckou pro rychlé prověření podnikatelského rizika hledané firmy je barva vícezdrojového Semaforu Cribis ukazující míru vážnosti známých varovných informací k danému subjektu. Přehlednou orientaci o vazbách na vyhledanou firmu poskytnou uživatelům tabulkové přehledy subjektů napojených na danou firmu sestavené z několika desítek různých informačních zdrojů. Pro zjištění finanční situace hledané firmy je na portálu zveřejněn graf ukazující vývoj jejích tržeb a zisků nebo ztrát od roku 2011 do současnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688