Patrik Madle (ČSOB)
Reality  |  24.05.2022 10:44:26

HB Index: Nemovitosti v prvním čtvrletí zdražují stejným tempem jako v loňském roce

Růst cen nemovitostí nezastavil ani v úvodu letošního roku. V prvním čtvrtletí zrychlily nejvíce ceny bytů, konkrétně o 5,4 %. U rodinných domů a pozemků je tempo růstu cen srovnatelné, jako v posledním čtvrtletí loňského roku. Zatímco ceny rodinných domů vzrostly o 4,7 %, pozemky zaznamenaly růst o 5,6 %. Meziročně tak tempo růstu u pozemků dosáhlo na rekordních 23,7 %.

 

Mezičtvrtletní změna (%)

Index (Q1 2010 = 100)

Meziroční změna

 

Mezičtvrtletní změna (%)

Index (Q1 2010 = 100)

Meziroční změna

Mezičtvrtletní změna (%)

Index (Q1 2010 = 100)

Meziroční změna

 

Byty

Rodinné domy

Pozemky

Q1/2021

3,8

177,4

20,6

3,2

159,2

19,6

5,2

194,8

23,7

Q2/2021

3,8

184,1

4,2

165,9

5,5

205,5

Q3/2021

5,0

193,3

4,8

173,9

5,1

215,9

Q4/2021

5,0

203

4,6

181,9

5,7

228,2

Q1/2022

5,4

214

4,7

190,4

5,6

240,9

 

„Ani v prvním čtvrtletí nového roku nedošlo k ochlazení trhu a nemovitosti i nadále podražují. Tempo růstu zatím nezpomalily ani kroky České národní banky v oblasti úrokových sazeb Ceny tak dále rostou stejným tempem jako v loňském roce. Svůj podíl na růstu cen má pravděpodobně malá nabídka nemovitostí, vysoký růst stavebních nákladů, obava z dalšího nárůstu úrokových sazeb a snaha lidí ochránit investicemi do nemovitostí finanční prostředky před pádivou inflací,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.


Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Jiřího Feixe. 

HB INDEX 1Q 2022Bytové jednotky:

„Vývoj velmi vysokého růstu cen u bytů pokračoval i v prvním čtvrtletí a dosáhl opět nad 5% hranici. Tempo nárůstu cen bylo nejvyšší v těch krajích, kde jsou v České republice dlouhodobě byty nejlevnější. Na pražském trhu postupně prodeje zpomalují, i zde ale růst cen atakuje 5 %. Do cen u nových výstaveb se začínají promítat rostoucí stavební náklady, ale také zvyšující se nároky na vybavení novostaveb či vyšší úroveň staveb z hlediska Průkazu energetické náročnosti budov,“ shrnuje Jiří Feix.

 

HB INDEX 1Q 2022Rodinné domy:

„Oproti minulému období tempo růstu u rodinných domů mírně narostlo, meziročně tak růst indexu atakuje hranici 20 %. Lidé mají i nadále největší zájem o rodinné domy, které nepotřebují rekonstrukci, a to kvůli rostoucím stavebním nákladům, které znamenají horší předvídatelnost při plánování rozpočtu. Z důvodu nižších cen zájemci vyhledávají nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. Pokud mají lidé zájem o novostavby v developerských projektech, nejčastěji sahají po řadových zástavbách. Celkově jsou však rostoucí ceny a nedostupnost stavebních materiálů velkou přítěží pro stavitele,“ doplňuje Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB.

 

HB INDEX 1Q 2022Pozemky:

Pozemky i nadále zaznamenávají největší nárůst ze všech segmentů i když v prvním čtvrtletí roku tempo růstu cen mírně zpomalilo. Kategorie pozemků dlouhodobě naráží na limity trhu spojené s nízkou nabídkou i s problematikou zastaralých územních plánů a nedostatečné kapacity inženýrských sítí pro výstavbu. I v této kategorii zaznamenáváme nárůst zájmu o pozemky vzdálené od měst, které jsou lépe cenově dostupné. Co se týče výstavby v hlavním městě, nově schválený Fond spoluúčasti investorů na rozvoji území má pomoci financovat veřejnou infrastrukturu, na kterou finance města nestačí. V následujících obdobích tak očekáváme nárůst poptávky po pražských parcelách na brownfieldech, které do dnešní doby nebyly pro developery atraktivní z důvodu vysokých nákladů na vybudování základních podmínek pro výstavbu,“ uzavírá Jiří Feix.

 

O HB INDEXu:

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HBINDEX je zkonstruován s využitím hédonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky, člena skupiny ČSOB.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostíbytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí. 

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688