kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  24.05.2022 00:00:00

Bývalý mistr světa v hokeji Jiří Králík se stal nositelem titulu Osobnost Zlínského kraje

24.5.2022
Bývalý mistr světa v hokeji Jiří Králík se stal nositelem titulu Osobnost Zlínského kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ – Za účasti hejtmana Radima Holiše a dalších představitelů krajské rady byly ve Zlíně vyhlášeny výsledky ankety Osobnost Zlínského kraje. Držitelem titulu se stal Jiří Králík, bývalý hokejový reprezentant, nejlepší brankář mistrovství světa a člen Sítě slávy českého hokeje, který se sám před 16 lety stal iniciátorem a organizátorem ankety Osobnost roku ve Zlínském kraji.

„Rozhodli jsme se udělit titul přímo panu Jiřímu Králíkovi, který v letošním roce slaví životní jubileum a je bezesporu výraznou osobností Zlínského kraje i světa sportu. Gratuluji oceněnému i všem dalším nominovaným, kteří v různých oborech pro náš region vykonali skvělou práci,“ řekl hejtman Radim Holiš. Zároveň ocenil osobní iniciativu Jiřího Králíka, jenž před 16 lety přišel s myšlenkou vyzdvihnout úsilí lidí, kteří něco dokázali, zasloužili se dobré jméno Zlínského kraje rozvojem vědy, sportu, umění, zdravotnictví i dalších oblastí života.

Hejtman Radim Holiš, jeho náměstci Radek Doležel a Lubomír Traub i radní Zbyněk Fojtíček a Jiří Jaroš poblahopřáli také všem dalším nominovaným, mezi nimiž figuruje 10 jmen. Návrhy mohli – podle pravidel ankety – předkládat členové Zastupitelstva Zlínského kraje, poslanci, europoslanci a senátoři za Zlínský kraj, představitelé třinácti obcí s rozšířenou působností, ale také zástupci médií či oslovených a partnerských institucí. Své nominace mohli posílat také vítězové předchozích ročníků ankety.

V minulých letech získali titul Osobnost Zlínského kraje například Jan Haluza, Jiljí Hartinger, Petr Hlaváček, Josef Holcman, Jiří Pavlica, Petr Sáha, Pavel Stodůlka, Jarmila Šuláková, Miroslav Zikmund a další.

Slavnostní večer se konal v prostorách Filmového uzlu Zlín.

Seznam letošních nominovaných osobností včetně zdůvodnění navrhovatelů

1. GAZDA Pavel         

Tenisový trenér, mistr ČR a mistr Evropy v kategorii 12, 14 a 16letých. Při autonehodě v 19 letech přišel o nohu, přesto se věnuje trenérství a vychoval řadu mladých tenistů.

2. GUŘAN Marcel, MUDr. Ph.D.         

Emeritní primář traumatologie v KNTB, člen představenstva pro oblast léčebné a ošetřovatelské péče. Dlouholetý lékař v FC FASTAV Zlín.

3. KONÍČEK Antonín

Učitel hudby na ZUŠ Uherské Hradiště. Hudební skladatel a aranžér, založil kapelu Boršičanka A. Koníčka. Přísedící Krajského soudu ve Zlíně.

4. KRÁLÍK Jiří, Ing.

Bývalý hokejový reprezentant v ledním hokeji a mistr světa, 2x nejlepší brankář MS a v roce 1985 nejlepší hokejista Evropy. Již 16 let organizuje anketu Osobnost roku ve ZK. 

5. MAŠTALÍŘOVÁ Jitka          

Znovu obnovila činnost folklórního souboru Světlovánek, který více než 30 let vede. Je zakladatelkou mezinárodního folklórního festivalu Světlovský bál. 

6. NĚMÝ Josef, RNDr.

Již 14 let vede zlínskou Filharmonii Bohuslava Martinů. Spolu se svými kolegy pozvedl uměleckou prestiž FBM na národní i mezinárodní úroveň. 

7. PUMPRLA Stanislav

Nositel titulu Zasloužilý hasič, v dubnu 2022 mu byl udělen Záslužný řád českého hasičstva, jehož je doposud jediným držitelem ve Zlínském kraji. Řád je udělován pouze jednomu hasiči v ČR za rok. Letos oslavil 70. narozeniny. 

8. SEGRADO František, In memoriam

Originální zpěvák, který výrazně přesáhl hranice Zlínského kraje. Ctil odkaz valašských předků, který přetavoval do svých písní. Hrál ve filmech (Děda) a účinkoval v muzikálech.                      

9. SLABÁK Jan, Mgr. 

Mezinárodně uznávaný hudebník, trumpetista, kapelník, skladatel, aranžér a textař. Zakladatel dechové muziky Moravanka. Hostoval i ve Filharmonii Bohuslava Martinů. K 100. výročí Ochranného svazu autorského byl uveden mezi 10 nejvýznamnějšími osobnostmi. 

10. STAVAŘOVÁ Yvetta, MUDr.         

Emeritní primářka hematologie a transfuzologie v KNTB ve Zlíně. Významně se zasloužila o rozvoj svého oboru v rámci celého Zlínského kraje. Má „na svém kontě“ vynikající výsledky práce s dárci krve a vřelé vztahy s pacienty.

 

Zpracovala: Helena Mráčková

 

24. 5. 2022

? Kontakt pro média:

Soňa Ličková

tisková mluvčí Zlínského kraje

577 043 190, 602 671 376

sona.lickova@kr-zlinsky.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688