ČSÚ (ČSÚ)
Důchody a penzijní  |  24.05.2022 07:19:26

Muži jsou na tom finančně lépe

Čtvrtina příjemkyň starobního důchodu nedosáhne na 13 tisíc měsíčně.

K 31. prosinci 2021 pobíralo v Česku některý z důchodů 2 857,6 tisíce osob, z čehož 2 377,8 tisíce osob pobíralo důchod starobní. Druhým rokem pokračoval pokles počtu příjemců starobního důchodu, jichž meziročně ubylo 22,7 tisíce. V roce 2021 tak pobíralo starobní důchod (včetně souběhu s vdovským nebo vdoveckým) 1 426 tisíc žen a 952 tisíc mužů. U mužů se počet příjemců snížil bezmála o 7 tisíc, mezi ženami došlo k poklesu o téměř 16 tisíc.

Mezi starobními důchodci převažují ženy, z deseti osob pobírajících v roce 2021 starobní důchod bylo šest žen. Vyšší zastoupení žen souvisí jednak s tím, že se v průměru dožívají vyššího věku, jednak také s tím, že především v minulosti odcházely do důchodu dříve než muži. Nepoměr v počtu důchodců podle pohlaví se však v čase postupně snižuje.

Tři čtvrtiny (1 789 tis.) starobních důchodců pobíraly starobní důchod samostatně a zbylé čtvrtině byl starobní důchod vyplácen spolu s pozůstalostním důchodem. Mezi muži a ženami se tento podíl ale výrazně liší. Zatímco ženy pobíraly starobní důchod v souběhu s vdovským důchodem v 35 % případů, mezi muži pobírajícími starobní důchod dostávala zároveň vdovecký pouze desetina.

Průměrný starobní důchod přesáhl 15 tisíc

Pětina příjemců samostatného starobního důchodu v Česku pobírá 18 tisíc měsíčně nebo více. Z žen ale takto vysokého důchodu dosahuje jen 8 %, zatímco z mužů je to třetina. Naproti tomu pouze 6 % mužů pobírajících samostatný starobní důchod bralo méně než 12 tisíc , přičemž žen na uvedenou částku nedosáhlo zhruba 20 %.

Průměrná výše plného starobního důchodu (sólo) dosáhla v prosinci 2021 částky 15 453 a meziročně vzrostla o 6,6 % (absolutně o 951 ). Průměrný důchod žen (vyplácený sólo) dosahoval úrovně 83 % důchodu mužů, v absolutním vyjádření činil rozdíl zhruba 2 800 .

Rozdílná výše důchodů žen a mužů, tzv. gender pension gap, existuje napříč všemi státy Evropské unie a Česko v tomto ohledu patří mezi pět států, v nichž je relativně nejnižší. V roce 2019 se hodnota gender pension gap pohybovala od 2 % v Estonsku až po 44 % v Lucembursku.

Příjemci starobních důchodů podle věku k 31. 12. 2021 (tis.)

Zdroj: ČSSZ
Předčasných důchodů přibývá

Počet i podíl osob odcházejících do předčasného starobního důchodu nadále roste. Zatímco v roce 2010 tvořili příjemci předčasných starobních důchodů 19 % ze všech příjemců plného starobního důchodu, v roce 2021 to bylo již 28 %. Absolutně se v roce 2021 jednalo o 668 tisíc osob pobírajících starobní důchod, který jim byl v minulosti přiznán před dosažením důchodového věku.

Odchodem do předčasného důchodu, tedy při splnění povinné doby pojištění, ale nedosažení důchodového věku dochází k trvalému krácení procentní výměry důchodu. Měsíční výše předčasného starobního důchodu dosahovala v prosinci 2021 v průměru 13 844 , což je téměř o 2 500 méně, než byl průměrný řádný starobní důchod.

Vdovy převažují

Ke konci roku 2021 pobíralo v Česku vdovský nebo vdovecký důchod téměř 621 tisíc osob. V naprosté většině případů (93 %) se jednalo o seniory ve věku 65 a více let. Ze všech vdovských a vdoveckých důchodů bylo 589,3 tisíce vypláceno zároveň se starobním důchodem, pouze 25,2 tisíce (4,1 %) bylo vypláceno samostatně, a zbylých 6,4 tisíce v souběhu s invalidním důchodem. Ze všech příjemců vdovských a vdoveckých důchodů tvořily ženy 84 %.

Průměrná výše důchodu osob, které pobírají starobní důchod současně s pozůstalostním, dosahovala v prosinci roku 2021 u mužů 18 895 , u žen 16 508 .

Článek si můžete přečíst v květnovém čísle časopisu Statistika&My.

Více informací na www.czso.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688