Export (export.cz)
Ze světa  |  23.05.2022 13:31:00

Simulátory, technika i spojení, český obranný průmysl se představil v Rumunsku

Hned několik českých firem z obranného a leteckého průmyslu se představilo v Bukurešti na Black Sea Defence, Aerospace – BSDA 2022 Exhibition, nejvýznamnějším veletrhu na Balkáně. V době, kdy se Rumunsko chystá svůj obranný rozpočet i vzhledem k situaci na Ukrajině navýšit na 2,5 % HDP, se na tamním trhu otevírá řada příležitostí.

Na veletrhu se představila také firma VR Group, specialista na využití virtuální reality ve výcviku. Foto VR Group

Velvyslanectví v Bukurešti ve spolupráci s kanceláři CzechTrade zajistilo v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) český národní stánek. Rumunským decision makerům z řad soukromých společností i státních institucí svá řešení nabídly mimo jiné společnosti Vrgineers, Inc. Honeywell, GLOMEX Military Supplies, VR Group.

Společnost Vrgineers je lídrem v oblasti dodávek nové generace systémů pro výcvik pilotů ve virtuální a smíšené realitě (STE) pro profesionální a vojenské klienty. Honeywell poskytuje specifická řešení pro různá průmyslová odvětví, včetně výrobků a služeb pro letectví a kosmonautiku. Jejich technologie pomáhají letadlům, budovám, výrobním závodům, dodavatelským řetězcům a pracovníkům být lépe propojeni.

V rámci projektu byla firmě předjednána speciální prezentace pro ministerstvo obrany, respektive pro letectvo.

GLOMEX Military Supplies je jedním z renomovaných českých dodavatelů obranných technologií a vybavení pro vzdušné, pozemní síly, speciální jednotky a bezpečnostní sbory.  Produkty v portfoliu společnosti GLOMEX Military Supplies zahrnují leteckou techniku, pozemní techniku, systémy nočního vidění, bojové identifikační systémy, výškovou pilotní výstroj, padákové systémy a speciální leteckou techniku.

V roce 2020 se GLOMEX Military Supplies stal partnerem společnosti Auto Podlasie a podepsal smlouvu s Ministerstvem obrany ČR na dodávku nových víceúčelových osobních terénních vozidel, celkový plán je dodat 1500 vozidel. Společnosti GLOMEX Military Supplies a Auto Podlasie společně nabízejí více různých vojenských vozidel, od základních logistických vozidel až po speciálně upravená s balistickou ochranou.

Virtuální výcvik

Společnost VR Group využívá nové technologie k poskytování multioborového výcviku, který propojuje simulovaný a reálný svět v jednom společném prostředí. To umožňuje vyvíjet, integrovat a podporovat řešení pro rumunské zákazníky a poskytovat jim taktický/kolektivní výcvik pro jejich mise. Dodávají komplexní výcvikové systémy a centra pro v oblastech letectva, armády a krizového řízení. Pokrývají všechny fáze jejich poskytování, od analýzy a návrhu požadavků přes dodávku a implementaci až po závěrečné testování a výcvikové kurzy.

Rumunská strana přikládá politickým i obchodním kontaktům s ČR v rámci bezpečnostních aktivit značný význam, důkazem je reprezentativní účast rumunských vládních představitelů i obchodních zástupců na českých stáncích. Expozice na základě dohody se zastupitelským úřadem navštívili nejvyšší reprezentanti ministerstva obrany, zástupci armády, velitelství policie a jejích složek nebo služby ochrany státní hranice.

Zastupitelský úřad zprostředkoval českým firmám setkání také s rumunskými partnery z civilního leteckého úřadu, respektive z rumunské správy letových provozních služeb, kterým firmy představily své produkty, například letecké simulátory, o které je v Rumunsku velký zájem.

Mimo tuto oficiální skupinu podporoval zastupitelský úřad firmy jako například Zetor nebo Tatra Defence Vehicles. Ohlas mělo řešení pasivních radarů firmy ERA. Své firemní kapacity a know-how představili čeští účastníci také dalším oficiálním hostům, například za českou stranu Jiřímu Šedivému, výkonnému řediteli European Defence Agency.

Konkrétní prezentace se u rumunských partnerů setkaly s příznivým ohlasem, přičemž některá nabídnutá řešení mají v rámci B2B, respektive B2G reálnou šanci vyústit v konkrétní spolupráci.

Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bukurešti

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688