mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.05.2022 19:24:00

Nenormalizujme ruskou invazi na Ukrajině

Nenormalizujme ruskou invazi na Ukrajině

20.05.2022 / 19:02 | Aktualizováno: 20.05.2022 / 19:24

Níže podepsané země znovu zvyšujeme svůj hlas proti ruské invazi na Ukrajině. Opakujeme, že tento nevyprovokovaný a předem promyšlený útok na suverénní stát je závažným porušením mezinárodního práva a Charty OSN. Je třeba bezodkladně složit zbraně, především proto, aby se zabránilo dalším tragickým ztrátám na lidských životech.

Po více než dvou měsících od začátku konfliktu neexistuje žádné ospravedlnění proto, že se děti schovávají před útoky raket či že starci musí opouštět své domovy a rodiny uprostřed ledové zimy. Nelze slovy vyjádřit naši bolest, když vidíme bombardování nemocnic, divadel, škol a jiných civilních objektů. Vladimír Putin bude muset zodpovídat za strašlivé válečné zločiny páchané v Mariupolu, Buči a ostatních městech.

Konflikt vešel do nové fáze, kdy ruské jednotky útočí na východě Ukrajiny. To, co se děje, je ilegální, podemílá demokracii, porušuje lidská práva a ohrožuje nás všechny. Jako mezinárodní komunita nemůžeme dopustit, aby se tato situace – porušování mezinárodních humanitárních práv a zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami – normalizovala.

Více než 140 zemí včetně Peru odmítlo ruské akce během několika po sobě jdoucích hlasováních na Valném shromáždění OSN. Rusku bylo pozastaveno členství v Radě pro lidská práva této organizace a za spáchané zločiny bylo předáno k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Zároveň je navyšována humanitární pomoc Ukrajině a několik zemí otevřelo své dveře více než 6 milionům Ukrajinců donucených utéci před válkou.

Ruská invaze a blokáda v Černém moři ovlivnily globální dodavatelské řetězce a způsobily, že potraviny a zboží jsou stále nedostupnější a dražší. Toto potvrzuje MMF, který snížil předpovědi ekonomického růstu u 143 států s tím, že rozhodujícím faktorem je invaze na Ukrajinu. Kromě humanitárních a ekonomických nákladů tato válka ohrožuje základy mezinárodního systému, který dokázal vyvést z bídy stovky miliónů lidí.

A proto Rusko musí svou válku okamžitě ukončit. Nemůže nadále podemílat ukrajinskou suverenitu, porušovat mezinárodní právo a ohrožovat tím evropskou stabilitu a globální bezpečnost. Rusko započalo své vojenské akce, aniž by existovala reálná hrozba ze strany jeho souseda. I přestože prezident Putin to vyvrací, jeho vláda používá podvody a dezinformace k ospravedlnění svých teritoriálních ambic. Sankce uložené Rusku níže podepsaných států a dalších spojenců jsou naší – nenásilnou - odpovědí na invazi. Cena za naši nečinnost by byla ještě vyšší.

Mezinárodní komunita oceňuje postoj peruánské vlády na obranu míru, mezinárodního práva a ukrajinské suverenity. Společně musíme nadále podporovat právo ukrajinského lidu na mír i na rozhodování o své vlastní budoucnosti. Musíme dělat všechno možné ke zmírnění následků této války. Jednota mezinárodního společenství je klíčová pro obranu hodnot a principů, na kterých se zakládá naše prosperita a udržitelný rozvoj.

Podepsáno velvyslanci:

Spojené království

USA

Japonsko

Kanada

Rakousko

Belgie

Finsko

Francie

Německo

Řecko

Maďarsko

Itálie

Nizozemsko

Polsko

Portugalsko

Rumunsko

Španělsko

Švédsko

Česká republika a

Evropská Unie

přílohy

La Republica prohlášení - 83 KB PDF (Acrobat dokument) 20.5.2022
https://www.mzv.cz/file/4638978/_01Prohlaseni_v_La_Republica.pdf







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688