Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  20.05.2022 16:54:00

Týden na akciových trzích: Praha vládla všem, skrze ČEZ, ostatní daleko za jejím výkonem - Komentář

Týden na akciových trzích: Praha vládla všem, skrze ČEZ, ostatní daleko za jejím výkonem

 

Z makrodat byly důležité ceny průmyslových výrobců v Německu a u nás. Dopadly výrazně nad odhady. To jsou samozřejmě silné proinflační tlaky, které se s největší pravděpodobností projeví i ve spotřebitelských cenách.

ECB zazněly jestřábí komentáře. To, že se na červencovém zasedání budou zvyšovat sazby, je prakticky jisté. Otázkou je, o kolik. Bude to jen o 25 bb? Pro akciové trhy ne moc povzbudivá debata.

 

Americký trh

Hlavní index S&P500 se sice na začátku týdne vyšplhal nad hranicitis. bodů, ve středu a čtvrtek se ale ponořil opět pod ni. Za první čtyři dny (Po-Čt) tohoto týdne index odepsal 3,06 % (3 900,79 b.) ze své hodnoty. Dnes otevírá v plusu a krátce po zahájení seance roste o +0,27 % (3 911,31 b.). Zmírní se tím ztráta nakumulovaná od začátku týdne. Magické úroveň 4 tis. b. ale dnes zůstane nad jeho síly. Za celý týden zaznamená ztrátu necelá 3 %. Bude to již sedmý! týdenní pokles v řadě.

 

Evropské akciové trhy

Evropský index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování velmi slušně roste a posiluje o +1,28 % (433,48 b.). Za celý týden se jeho hodnota prakticky nezměnila. 

 

Pražská burza

Pátek

Polovina akcií dnes na pražské burze posílila. Index PX celý den rostl, ale v závěru obchodování veškeré dnešní zisky ztratil a uzavřel lehce pod nulou (-0,04 %, 1 343,69 b.). Nedokázal tak bohužel držet krok s ostatními evropskými parkety, které na tom byly lépe (přidaly asi procento).

Opět hrál první housle ČEZ a story o vytěsnění minorit (níže). Cena jeho akcií dnes vyskočila o +3,99 % na 1 173 CZK. beze zpráv si polepšily i Pilulka (+0,84 %, 1 200 CZK) a Philip Morris ČR (+0,80 %, 17 700 CZK).

Komerční banka (-3,77 %, 726,50 CZK), Erste (-1,73 %, 728 CZK) a Kofola (-1,00 %, 297 CZK) s Monetou (-1,00 %, 79 CZK) dnes skončily vzadu.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Pražská burza

Týdenní výkon

Pražská burza každý den v tomto týdnu rostla jen v pátek na konci obchodní seance skokově oslabila a skončila na červené nule. A to i ve dnech, kdy ostatní evropské i americké burzy výrazněji ztrácely. Zásluhu na tom má polostátní energetická firma ČEZ respektive informace o možném rozdělení společnosti (politici říkají restrukturalizace). Z pohledu akcionářů jde primárně o to, že by se mohly vykupovat minoritní podíly. A právě vytěsnění minoritních akcionářů je ta zásadní zpráva. ČEZ za týden vyskočil o +13,88 % (1 173 CZK). Netřeba dodávat, že je to letité maximum (ne daleko od historické rekordní ceny), které jsme viděli naposledy v krizovém roce 2008.

A teď ke zbytku: hlavní index burzy PX si za celý tento týden připsal vysokých +3,61 % (1 343,69 b.). Pilulka se po pádu v předchozím týdnu dostala zpět a znamenalo to růst o +28,34 % (1 200 CZK). A za zmínku stojí také Erste, která se ziskem +4,33 % (728 CZK) umazala aspoň část poklesu minulých týdnů.

Mezi odpadlíky jsou tentokráte Avast (-3,34 %, 143,05 CZK), Moneta (-2,47 %, 79 CZK), Kofola (-1,66 %, 297 CZK), Komerční banka (-1,42 %, 726,50 CZK) a Colt CZ (-1,02 %, 581 CZK), kde možná byla vidět nervozita; doufáme, že výsledky v příštím týdnu potvrdí silnou poptávku a vysoký výhled dalšího rekordního roku (viz níže). U Avastu připomínáme, že na současné úrovni nabízí prémii k nabídkové ceně Nortonu nevídaných 35 %.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Dnes (pátek) se naposledy obchodují akcie pojišťovny VIG a Erste Group Bank s nárokem na dividendu. VIG vyplatí akcionářům 1,25 EUR (hrubý výnos 5,4 %) a Erste 1,6 EUR (hrubý výnos 5,4 %).

Je obvyklé, že první den obchodování bez dividendy (ex-dividend, pondělí 23. května) cena akcií oslabí zpravidla o výši dividendy.

 

Kvartální výsledky (1Q22) oznámila pojišťovna VIG (titul nesledujeme). Předepsané pojistné rostlo meziročně o silných 11 % na 3,5 mld. EUR, čistý zisk je 91 mil. EUR (-8 % y/y).

 

Co se dá čekat příští týden?

Čtvrtletní čísla zveřejní Colt CZ (bývalá Česká zbrojovka). Silná poptávka zejména na stěžejním trhu USA bude pokračovat. Výsledky za 1Q22 naznačí další rekordní rok hospodaření společnosti. Očekáváme růst tržeb o 62 % y/y na 3,3 mld. CZK a zisku EBITDA o 56 % na 676 mil. CZK. Naše odhady naleznete zde https://bit.ly/CZG_1Q22_preview.

 

Mezi další faktory ovlivňující obchodování na akciových trzích budou covid, Ukrajina a geopolitické napětí.

 

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688