mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.05.2022 14:43:00

Ministerstvo zahraničí se připravuje na nadcházející letní turistickou sezónu

Ministerstvo zahraničí se připravuje na nadcházející letní turistickou sezónu

20.05.2022 / 14:24 | Aktualizováno: 20.05.2022 / 14:43

V pátek 20. května 2022 se náměstek ministra pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek setkal se zástupci resortů, státních agentur, asociací a svazů.
Cílem setkání byla výměna poznatků o probíhajících, plánovaných či třeba jen zvažovaných aktivitách a projektech v oblasti konzulární ochrany občanů České republiky v zahraničí a vízové politiky.

Po dvouleté přestávce cestovní kanceláře očekávají enormní zájem českých občanů o cestování. „Jsem rád, že se po dvou letech turistického útlumu vrací čeští i zahraniční turisté k cestování. Ministerstvo zahraničních věcí i naše zastupitelské úřady budou dělat maximum pro to, abychom zajistili plnou konzulární podporu,“ řekl ministr Lipavský.

Cestování do zahraničí s sebou přináší i rizika a komplikace, do jejichž řešení jsou většinou zapojeny jak naše zastupitelské úřady v zahraničí, tak naši partneři z dalších resortů a řad asociací či svazů. Právě tato schůzka by měla najít další cesty pro zkvalitnění vzájemné spolupráce, která je v mnoha ohledech velmi kvalitní a profesionální.

„Jako tradičně se začátkem letní sezóny zřizujeme čtyři konzulární jednatelství. V chorvatské Rijece, Splitu a v bulharském Burgasu a španělské Barceloně. To by mělo občanům ulehčit cestování a řešení případných problémů, které v těchto populárních destinacích můžou nastat,“ uvedl náměstek Smolek.

Dále informoval o informačním centru, kde se občané mohou před cestou informovat na podmínky v místě destinace, které zahájilo činnost na počátku kovidové epidemie a od té doby neustále rozvíjí svou činnost. Aktuální podmínky v zahraničí jsou také dostupné na webu MZV ČR a příslušných zastupitelských úřadech.

Prezident Asociace českých cestovních kanceláři a agentur, Roman Škrabánek upozornil na nejčastější incidenty českých cestovatelů. Uvedl, že „situace se po covidové pauze stabilizovala a Češi opět začínají mít zájem o cestování. Je ale třeba je stále upozorňovat na to, že je třeba respektovat místní kulturní zvyklosti a předcházet tak zbytečným problémům.“

Ve vízové agendě došlo k obnovení činnosti vízových úseků zastupitelských úřadů. Od 9. dubna, kdy Ministerstvo zdravotnictví zrušilo Ochranné opatření, mohou cizí státní příslušníci do ČR vstupovat neomezeně. Vzhledem k současné situaci na Ukrajině a neudělování víz občanům Ruska a Běloruska a s přetrvávající izolací Číny v důsledku COVIDu nelze nicméně očekávat, že se statistiky krátkodobých víz letos vrátí do původních počtů. MZV ČR se ale bude snažit, aby naše zastupitelské úřady v jiných zemích zpracovávaly maximální počty žádostí.

V destinacích s vysokou poptávkou po schengenských vízech se i nadále využívá tzv. outsourcing, kdy vízové centrum žádosti přijímá a postupuje zastupitelskému úřadu ke zpracování a rozhodnutí. To šetří administrativní zátěž a současně rozšiřuje síť míst pro podání žádostí, což je užitečné hlavně ve velkých zemích.

Statistika z call centra za loňský rok

Statistika z call centra za loňský rok

Statistika z call centra za loňský rok

Statistika DROZD

Statistika DROZD

Statistika DROZD


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688