Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.05.2022 14:28:20

Dvě velké banky čekají, že americké akcie to bude ještě bolet

Další utrpení na amerických trzích s akciemi předpokládají banky Barclays a Goldman Sachs. Podle čtvrtečního komentáře prvně zmíněné jsou marže amerických společností a jejich budoucí zisky pod tlakem, který způsobila kombinace několika faktorů: válka na Ukrajině, jestřábí politika amerického Fedu, až po tvrdost čínských opatření proti Covid-19.

"Vzhledem k četným krátkodobým katalyzátorům pro SPX se domníváme, že rizika jsou nadále pevně usazena směrem dolů,“ napsali analytici Barcalys. Hlavním faktorem, který SP 500 stáhl dolů, byly nejnovější hospodářské výsledky firem ze skupiny FAANG – Meta Platforms, Apple, Amazon.com, Netflix a Alphabet.

Dalším faktorem jsou fiskální stimuly poskytované během pandemie. Spotřebitelé byli zavření doma a díky této podpoře rekordně utráceli za zboží. Výsledkem byly silné firemní výsledky v posledních dvou letech. Teď se ale zákazníci obracejí ke službám a opora ziskovosti už tolik silná být nemusí. Místo konzervovaných potravin, toaletního papíru a stacionárních bicyklů Peloton, tedy artiklů, které letěly za pandemie, se nákupy musejí vracet k normálu, podotkl server CNN.

S čísly za uplynulý kvartály přišly tento týden velké americké maloobchodní řetězce Walmart, Target, Home Depot a Lowe’s, a ta dodala rozporuplný obrázek. Podle Walmartu se zákazníci začínají odvracet o zbytného zboží, protože více peněz z rozpočtu jim nyní polykají výdaje za potraviny. Akcie prvních dvou firem se po zveřejnění čísel a horší prognózy v případě Targetu propadly nejvíce za více než 30 let. Home Depot a Lowe´s ale změny spotřebního chování podle svých slov nepocítily.

Vývoj akcií společnosti Target za posledních 5 dnů do čtvrtka 19. května:

10

Stratégové Goldman Sachs ve vlastním reportu odhadli, že pravděpodobnost hospodářské recese v USA v dalších dvou letech je zhruba 35 procent.

Index S&P 500 ztrácí letos zatím zhruba 18 procent a Nasdaq zhruba 27 procent. Skoro dvě třetiny akcií z indexu S&P 500 ztrácejí na svoje maxima za posledních 52 týdnů dvacet a více procent. Tento týden ve čtvrtek se S&P 500 propadl nejvíce nejvíce od začátku roku a den poté Wall Street opět otevírala v červené.

Podle dat Goldman Sachs spadly americké akcie během 12 recesí od druhé světové války ze svých vrcholů o 24 procent, což je mediánová hodnota. Pokles z lednového vrcholu o takovémto rozsahu by je dostal o 11 procent pod současné tržní úrovně.

Podle stratégů americké investiční banky jsou dividendové futures dalším tržním ukazatelem, který do cen promítá výsledek odpovídající recesi. Podle dividendových futures klesnou dividendy spadající pod S&P 500 v roce 2023 o skoro 5 procent.

Podle dat prodávají dokonce i retailoví tradeři, kteří byli během posledních výprodejů obvykle v kontrapozici. Podle JPMorgan byl trading drobných traderů v rámci jednoho týdne nejhorší od března 2020. Společnost Charles Schwab zaregistrovala u svých čistých aktiv první odliv od roku 2020.

Zdroje: Reuters, CNBC, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688