Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  20.05.2022 14:13:25

Konec dodávek ruských energií? Bát by se mělo především Česko a naši sousedi


Okamžité zastavení dodávek ruské ropy a plynu by českou ekonomiku poznamenalo prakticky nejvíce v Evropské unii. Vysoký stupeň závislosti především na plynu by se totiž mohl sekundárně promítnout i do míry nezaměstnanosti. Podle aktuální analýzy pojišťovny Allianz Trade by při tzv. black-outu bylo ohroženo více než 20 % pracovních míst v průmyslovém odvětví. I proto je podle analytiků důležité, aby se jednotlivé státy i EU jako celek začaly na tuto variantu systematicky připravovat.

V pořadí šestý balík sankcí navrhovaný Evropskou komisí počítá s ukončením dovozu ruské ropy. Některé státy včetně ČR si vyjednaly výjimku, přijetí navíc zatím brání Maďarsko. Podle analytiků Allianz Trade by však EU měla zvládnout bez větších problémů i případné okamžité embargoZhruba do dvou měsíců by totiž členové OPEC mohli zvýšit těžbu ropy na úroveň druhé poloviny roku 2018, další dodatečné kapacity by mohly dodat Norsko, USA a Velká Británie. To by případný výpadek více než kompenzovalo, v mezidobí by EU mohla využít strategické zásoby a později je doplnit.

Výrazně komplikovanější by ovšem byla situace u případného zastavení dovozu ruského zemního plynu. „Pokud by totiž tento scénář nastal do třetího čtvrtletí tohoto roku, podle naší simulace zohledňující míru závislosti na Rusku i množství plynu v zásobnících  
zásobnících by se to dotklo zejména zemí východní Evropy včetně České republiky. Bez jakýchkoli zmírňujících opatření by bylo nejzranitelnější Maďarsko, kde by zásobníky vyschly po 2,5 měsících, ČR a Německu po zhruba 3 měsících, upřesňuje ředitelka české pobočky Allianz Trade Iva Palusková.

Vzhledem k přetrvávajícímu napětí stále není možné variantu úplného black-outu s jistotou vyloučit. I proto Allianz Trade navrhuje přijmout čtyři postupy, které pomohou zmínit dopady takového vývoje situace. Kromě informování veřejnosti a plnění zásobníků by vlády měly motivovat i k co největším úsporám plynu. Zároveň by měly členské státy EU uzavřít dohodu o nedostatku plynu, která by pomohla zabránit přerušení dodávek.

V neposlední řadě by vlády měly podporovat sdílení zátěže. Zatímco domácností by se výpadek dodávek plynu dotkl až jako posledních, hlavní tíhu by nesl průmysl. Například České republice by tak jen v průmyslovém sektoru bylo ohroženo přes 20 % pracovních míst – zdaleka nejvíce v EU.

Spotřeba v domácnostech přitom nabízí významný potenciál úspor. Například v Německu by každé snížení spotřeby plynu v domácnostech o 1 procentní bod mohlo ve zpracovatelském průmyslu ochránit hrubou přidanou hodnotu ve výši 2,5 miliardy EUR a až 25 000 pracovních míst, dodává Palusková.








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688