Jan Berka (Roklen24)
Akcie ve světě  |  20.05.2022 12:36:59

Bitcoin 2022 není jen konference, je to něco neuvěřitelného. Jak vypadá největší krypto akce na světě?

Bitcoin 2022 není jen konference, je to něco neuvěřitelného. Jak vypadá největší krypto akce na světě?

Jan Berka
12:36 20. května 2022
Bitcoin 2022, zdroj: Martin Kuchař

Bitcoin 2022 není jen konference, je to něco neuvěřitelného. Nikde jinde se nesetká tolik zástupců „krypto smetánky“, speakrů, vystavovatelů a krypto fanoušků na jednom místě. Jak vypadá největší krypto akce na světě? Svou zkušenost v rozhovoru pro Roklen24 popsal Martin Kuchař, organizátor největší československé kryptoměnové akce ChainCamp, který letos Miami navštívil.

Konference Bitcoin 2022 se na začátku dubna konala v Miami. Můžeš tuto akci představit, zejména pro ty, kteří o ní nikdy neslyšeli?

Bitcoin 2022 je něco neuvěřitelného. Není to jen konference, i když se tak prezentuje. Jde o největší bitcoinovou akci na světe, která přivítala přes 25 tisíc návštěvníků, stovky vystavovatelů, a naplnila tak čtyři dlouhé dny skvělým programem. Těžko se o této akci mluví jinak než v superlativech, a to i přesto, že ji někteří lidé mohou vnímat jako příliš velkou, komerční nebo jinak přeamerikanizovanou. Když pomineme, že je to celé obrovská show, zjistíme, že je možné udělat konferenci tak, aby i v tomto počtu návštěvníků fungovala. Po celé čtyři dny, z toho jsou tři pro veřejnost, běžel program v šesti přednáškových sálech o různé velikosti. Doplňoval je velký veletrh čtyř stovek firem se stánky, a na závěr se přidal i hudební festival s několika stages.

Martin Kuchař na konferenci Bitcoin 2022, zdroj: Martin Kuchař

Vedle toho je akce výborným místem pro neformálním setkání se všemi OGs celé bitcoinové scény, a to jak na straně firem pracujících v tomto odvětví, tak i se speakery nebo jednoduše fanoušky. Přidejte si Miami Beach s hebkým stříbrným pískem, teplotami kolem 25 až 30 stupňů a minimum srážek nebo špatného počasí obecně. Osobně jsem celý den ladil tak, ať si buď ráno, nebo odpoledne skočím na hodinu na pláž zaplavat a chytit trochu sluníčka. Prostě mezi pracovní a volnější částí dne si dát pohodový reset myšlenek na pláži, a věřte, že to celé funguje opravdu výborně. Hodí se také doplnit, že jak pro konferenci, tak i pobyt samotný je dobré příliš nekoukat na výpis z kreditní karty. Miami Beach je drahé po všech stránkách a přepočítávání cen na koruny bude bolet.

Jaká slavná jména (nejen) z krypto byznysu bylo možné na akci potkat? 

Akce už tradičně hostí “krypto smetánku”. Sjíždí se na ni opravdu všichni, kteří pro Bitcoin něco dělají a znamenají. Saifedean Ammous, Nick Szabo, Michael Saylor, Matt Odell, Jack Mallers, Adam Back a stovky dalších. Stačí se podívat na oficiální představení všech speakerů na stránce pořadatelů a budete překvapení, jak dlouho se dá rolovat kolečkem na myši, než seznam dojde ke svému konci.

A další dlouhý seznam bychom našli na straně zajímavých jmen vlastníků velkých firem z celého odvětví, anebo jen legendárních OGs, kteří jsou s Bitcoinem od začátků a rádi šíří jeho slávu.

Zdroj: Martin Kuchař
Zdroj: Martin Kuchař

Jaký byl tvůj nejlepší zážitek a jaký naopak nejhorší?

Jeden největší zážitek se hledá složitě. Za sebe bych vypíchl akci jako celek, který opravdu dobře fungoval. Organizátoři nasadili dostatek dobrovolníků, kteří dokázali řídit celý dav návštěvníků, všude bylo dostatek stánků s nápoji s žádnými nebo minimálními frontami atd. Perfektně fungovalo i celé Expo neboli veletrh. Stánkaři měli své prezentace pěkně nachystané, vše sedělo, lícovalo, chtěli si povídat atd.

Fajn myšlenka je spojení konference s malým hudebním festivalem, kdy se poslední den akce v hlavním a venkovním sále už nekonaly přednášky, ale střídali se různí interpreti a bavili hosty zase jiným stylem. Po dvou intenzivních dnech přednášek, představování se na stáncích, vysvětlování, co kdo dělá, bylo fajn zůstat v prostředí bitcoinových nadšenců, a přitom si popovídat u hudby a drinku.

Zdroj: Martin Kuchař
Zdroj: Martin Kuchař

Ještě chci znovu vypíchnout prostředí konference. Nejde nyní o Miami Beach, ale o možnost si kdykoliv během dne odskočit k moři, dát si pár temp a odpočinout si na písku. To je prostě perfektní. Celý den tak funguje daleko příjemněji. A i kdyby někdo moře nevyužil, už jen ta možnost nebo vůbec prostředí dává celé akci takový pohodový a uvolněný náboj.

Nejhorší zážitek se mi hledá podobě těžko jako jeden nejlepší. Nemám vlastně nějaký negativní bod, u kterého bych si zanadával. Jak jsem již říkal, pro našince může být problematické nebo nepříjemné koukat se na ceny, za které se podává například večeře nebo pivo. Ubytování je také dost drahé, jelikož i malý pokojík pro jednoho vyjde na noc na částku blížící se čtyř tisícům korun. A je třeba počítat i se skoro 11 hodinami v letadle. To je docela nepříjemné a únavné.

Měla Česká republika na konferenci nějaké zástupce?

Ano, a to jak mezi návštěvníky, tak i stánkaři, a dokonce přednášejícími. Takže pojďme postupně. Mezi přednášejícími se vyšvihl Josef Tětek, známý popularizátor Bitcoinu a současně ambasador společnosti Trezor vyrábějící nejlepší hardwarové peněženky na světe. Ti svou prezentaci podpořili i stánkem, kde se každý den točil dost velký počet návštěvníků vyptávajících se na různé obecné i technické dotazy.

Zdroj: Martin Kuchař
Zdroj: Martin Kuchař

K tomu se přidaly stánky dalších českých firem, jako je Braiins, General Bytes či EveryTrade. Máme jako Česká republika ve světě skvělé jméno. Každý Bitcoiner nás právě díky této čtveřici firem zná. Ví, že tyto firmy pocházejí z Prahy, a umí si představit siluetu věžiček a Hradu. To mě moc mile překvapilo.

Přidala se i další početná komunita českých fandů a podporovatelů. Potkal jsem určitě ke stovce Čechů a měl jsem radost, že jsme jako tak malá země tolik vidět a umíme se potkat i dále než “na rohu na jedno”.

Na kolik peněz vyjde výlet na konferenci tohoto typu? Je obtížné získat lístky, nebo je akce „neomezená“?

Zrovna nyní jsou v prodeji nejlevnější vstupenky na ročník 2023. Základní cena, která se průběžně bude zvyšovat i o více než tisíc dolarů za lístek, nyní vychází na 250 dolarů. To je nejlevnější cesta, jak si své místo na konferenci zajistit. Lístků bylo i letos dost, limitem může být opravdu vysoká cena.

Zdroj: Martin Kuchař

Pokud chcete i přístup do všech VIP sekcí, chcete se setkat se speakery a prestižními hosty a k tomu mít nejlepší místa na sezení, jídlo a pití zdarma, podívejte se po Whale ticket, který nyní vychází rovnou na pět tisíc dolarů. A vyšplhá se i k 15 tisícům dolarů.

No a k tomu si přidáme cenu zpáteční letenky, ubytování na týden v Miami Beach, jídlo a pití, nějaký malý výlet a jsme snadno na sto tisíci korunách. Je to o možnostech a náladě každého, kam až se chce a může vyhoupnout. Dá se samozřejmě bydlet i v pěti hvězdičkovém hotelu s cenou kolem 25 tisíc korun za noc.

Američané dokázali posunout kapitalismus na úroveň mistrovského umění, takže pokud se chcete rozšoupnout, Miami Beach je tím pravým místem a nikdo vaše peníze nebude odmítat.

Má konference Bitcoin 2022 nějakou obdobu v Evropě?

Nemá. Jediná akce s opravdu světovým přesahem a velmi zvučným jménem je Baltic Honeybadger, která tradičně vítá všechny OGs, podobně jako to nyní udělalo Miami. Jde však o akci jen pro tisícovku návštěvníků, takže minimálně rozsahem a zásahem je Bitcoin 2022 unikát.

Pokud vše půjde tak, jak nyní plánujeme, budeme se moci v příštím roce setkat na opravdu velké bitcoinové akci světového formátu, abychom tuto malou evropskou mezeru zaplnili…

Zdroj: Martin Kuchař

Martin Kuchař: V IT se pohybuje od svých let ve školce, kdy se učil základy práce na počítačích 486 apod. I mimo studia na architektuře jej IT neopustilo a věnoval se mu nadále jako konzultant pro firmy, pomáhal udržovat jejich techniku v chodu a postupně se přesunul do e-commerce, kde jako projektový manažer a následně sales manager poznával mnoho akcí a konferencí nejen profesně, ale i jako svůj koníček. Všechny tyto zkušenosti pak propojil a vytvořil ChainCamp jako odpověď na chybějící event tohoto formátu jak v ČR, tak SR.

Rozhovory

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688