mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  20.05.2022 00:00:00

V neděli 22. května má svátek biodiverzita - biologická rozmanitost pro zajištění udržitelného rozvoje

V neděli 22. května má svátek biodiverzita

Již tři desítky let si lidé po celém světě připomínají důležitost podpory biologické rozmanitosti pro zajištění udržitelného rozvoje. Ochrana přírodní pestrosti (biodiverzity) je nezbytnou součástí toho, jak se vyrovnat s klimatickými změnami, omezit šíření nových nemocí nebo jak zabezpečit dostatek potravin a vody. Cílem Světového dne biodiverzity je informování veřejnosti a zvýšení porozumění o problémech souvisejících s biologickou rozmanitostí.

Světový den biodiverzity, tedy den biologické rozmanitosti či pestrosti, byl vyhlášen Valným shromážděním OSN na počest dne, kdy byla vytvořena Mezinárodní úmluva o biologické rozmanitosti, tedy 22. května 1992. V ČR vstoupila Úmluva v platnost 3. března 1994. Česká republika stejně jako další státy i celá EU v návaznosti na Úmluvu strategie ochrany biologické rozmanitosti připravují a realizují jednotlivá opatření pro snížení ohrožení přírody a zachování její hodnoty. Aktuální Strategie biologické rozmanitosti EU do roku 2030 zahrnuje například cíle posílení ochrany a zlepšení stavu chráněných území, ale i zemědělské krajiny, lesů, městského prostředí apod. Z hlediska obnovy přírody bude pracovat také na navrácení funkcí řadě poškozených ekosystémů, přírodních stanovišť, záchraně či udržení dobrého stavu druhů i odstranění invazních druhů. Česká republika se na plnění těchto cílů aktivně podílí.

Významným projektem, který v současné době přispívá k zachování biodiverzity, je projekt Jedna příroda, jehož cílem je omezit úbytek biologické rozmanitosti v České republice a obnovit degradované služby ekosystémů. Projekt, financovaný z programu LIFE, se zaměřuje na zajištění efektivnější péče v chráněných územích soustavy Natura 2000 a hodnocení jejich socio-ekonomických přínosů. Jen v roce 2021 se podařilo na podporu zachování či zlepšení stavu české biodiverzity provést 1 478 různých opatření na téměř 850 hektarech v 84 evropsky významných lokalitách a ptačích oblastech.

Podpoře biodiverzity u nás se věnují desítky dalších projektů a aktivit vlastníků pozemků a dalších soukromých subjektů, státních a samosprávných institucí a nevládních neziskových organizací. Projekty jsou financovány například z Operačního programu Životní prostředí, Programu péče o krajinu, Norských fondů či ze zmíněného unijního programu LIFE. Tradiční národní Program obnovy přirozených funkcí krajiny se podařilo finančně posílit o 1,23 miliardy korun z evropského Národního plánu obnovy.

Do ochrany biodiverzity se mohou zapojit i jednotlivci. Základem je chovat se k přírodě šetrně. Pomůže například i odnášení odpadků z procházek přírodou. Majitelé zahrady nebo louky prospějí např. tím, že ponechají některé části zatravněných ploch bez intenzivního kosení a dají tak nejen chráněným druhům a opylovačům prostor k životu - jak nato doporučí kupříkladu program Živá zahrada realizovaný Českým svazem ochránců přírody. Biodiverzitu lze podpořit i ve městech a sídlech, třeba obnovou a péčí o zeleň, zaléváním. Na domě je možné vyvěsit budku pro ohrožené rorýse https://www.birdlife.cz/co-delame/vyzkum-a-ochrana-ptaku/ochrana-druhu/o-rorysovi/pomoc-rorysum/ nebo netopýry. Ve svém okolí můžete těmto druhům pomoci i mapováním jejich výskytu, aby nedošlo k jejich ohrožení při přestavbách a zateplování. Pomoci můžete také s řešením úhynu ptáků v důsledku nárazů do skleněných ploch. I na výletě v přírodě se lze zapojit do monitoringu a pozorování druhů živočichů a rostlin. Stačí si stáhnout aplikaci BioLog a zaznamenat nálezy. Další tipy na každý týden uvádí přehledná a graficky příjemně zpracovaná publikace 52 tipů pro biodiverzitu, vydaná Evropskou komisí.

Úmluva o biologické rozmanitosti a ochrana biodiverzity

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

V neděli 22. května má svátek biodiverzita

V neděli 22. května má svátek biodiverzita

Již tři desítky let si lidé po celém světě připomínají důležitost podpory biologické rozmanitosti pro zajištění udržitelného rozvoje. Ochrana přírodní pestrosti (biodiverzity) je nezbytnou součástí toho, jak se vyrovnat s klimatickými změnami, omezit šíření nových nemocí nebo jak zabezpečit ...

MŽP podpoří projekty z programu LIFE 90 miliony korun, zvyšuje podporu na spolufinacování

MŽP podpoří projekty z programu LIFE 90 miliony korun, zvyšuje podporu na spolufinacování

Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje národní výzvu na spolufinancování projektů předkládaných v rámci programu LIFE v oblasti Životní prostředí a oblasti Opatření v oblasti klimatu. Součástí je také podpora přípravy a zpracování projektové dokumentace a podpora spolufinancování partnera ...

Chceme podpořit agrovoltaiku jako cestu pro energetickou soběstačnost zemědělců. Vinice, chmelnice a sady bude možné osázet fotovoltaickými panely

Chceme podpořit agrovoltaiku jako cestu pro energetickou soběstačnost zemědělců. Vinice, chmelnice a sady bude možné osázet fotovoltaickými panely

Na dnešní v pořadí druhé společné pracovní poradě Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí vedené ministry Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) a Annou Hubáčkovou (za KDU-ČSL) pokračovaly rezorty v debatě o společných ekologických tématech zejména v legislativě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688