Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  20.05.2022 10:33:37

ČEZ: Premiér potvrdil zvažované vládní intervence. Rozdělení s odkupem by bylo velmi drahé


Premiér Fiala v dnešních HN potvrdil, že vláda uvažuje o “restrukturalizaci” ČEZ. Rozdělení firmy na dvě části, z nichž do jedné by stát majetkově zasáhnul a vytlačil z ní minoritní majitele, je podle něj jedna ze zvažovaných možností. ČEZ má podle něj hrát zásadní roli v zajištění energetické bezpečnosti Česka. Vláda vedle toho začíná řešit, jak pomoci firmám i domácnostem s růstem cen energií. Fiala zmínil, že v zahraničí existují i modely kde stát má vliv na trh prostřednictvím vlastnictví výrobců či obchodníků s energiemi.

Rozhovor potvrdil, že vláda uvažuje o rozdělení ČEZ a vytlačení minoritních majitelů z výroby i to, že je to jen jednou z mnoha možných variant „restrukturalizace“ energetiky. Vytlačení minoritních vlastníků by při současných cenách elektřiny na burze muselo být provedeno za vysoké ceny, což podporuje sentiment na akciích firmy. Jak jsme již psali včera, byli bychom zatím stále opatrní a čekali na další vývoj diskuzí. Schéma s rozdělením firmy a odkupem by odpovídalo více než ceně jednoho bloku jaderné elektrárny, ale místo rozložení do sedmi let by byl náklad pro stát v jedné transakci (a nový blok by neměl). Stát by si de facto zafixoval aktuální vysoké ceny elektřiny na burze.

Existují i jiné zvažované varianty snížení negativního vlivu růstu cen elektřiny na spotřebitele, z nichž nejčistší je určitě zvýšení dividend ČEZ a jejich použití na ať už cílené nebo (při aktuálních velmi vysokých cenách) plošné dotace/opatření. Stát má vysoký 70% podíl v ČEZ a v případě dividend by od minorit dostal další příjem z 15% zdanění dividend. Vláda také může dle doporučení EK použít na opatření část nyní vysokých příjmů z prodeje povolenek CO2. EK ani evropská asociace ACER naopak nedoporučují zásadní změny v současném „designu“ energetického trhu, který stimuluje správné cílení investic. ACER navrhuje úpravy ve smyslu větší transparentnosti trhu a další dílčí změny. Varianta s odkupem je tak jen jedna z mnoha a pro stát poměrně náročná. Z pohledu energetické bezpečnosti vidíme jako vzájemně prospěšný aktuálně chystaný model výstavby nového bloku v Dukovanech, kde by měl ČEZ vzhledem ke svému know-how fungovat de facto jako koordinátor a operátor bloku pro investora – stát.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688