mzv.cz (MZv ČR)
Nové technologie  |  20.05.2022 08:49:00

České a estonské start-upy se setkaly v Tallinnu

České a estonské start-upy se setkaly v Tallinnu

20.05.2022 / 08:18 | Aktualizováno: 20.05.2022 / 08:49

S cílem propojit českou a estonskou start-upovou scénu uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Estonsku ve dnech 18. a 19. května 2022 matchmakingový seminář pro technologické firmy z obou zemí. Pozvání přijalo celkem třináct start-upů.

České i estonské startupy nabízejí špičková ICT řešení, aplikace pro zefektivnění pracovních i volnočasových aktivit, projekty v oblasti sdílené ekonomiky a musejí učinit mnoho strategických rozhodnutí, aplikovat nejnovější řešení v globální konkurenci a plánovat pro rychle se rozvíjející prostředí. Cílem semináře proto bylo zprostředkovat kontakty mezi českou a estonskou start-up scénou v oblasti moderních ICT řešení, nabídnout prostor pro debatu o budoucích projektech, sdílení know how o použitých technologiích a inspiraci pro vyvíjené obchodní modely. Podle účastníků semináře mezi největší výzvy pro rok 2022 patří hledání a udržení talentovaných lidí, management zdravého tempa růstu společnosti a zefektivňování vnitřních procesů.

Součástí dvoudenního programu byla i návštěva sídel firem Veriff a Pipedrive a také továrny na výrobu elektrických koloběžek Comodule.

Z České republiky přijaly pozvání do Tallinnu firmy Cookielab a Devix Technologies zaměřené na vývoj softwaru, firma Digitoo vytvářející nástroje pro online zpracování faktur, společnost Kiwi.com známá svým vyhledávačem leteckých spojení, firma Revolgy zaměřená na cloudové služby a společnost pro vývoj platebních nástrojů Twisto.

Mezi estonskými hosty byli hned tři estonští jednorožci, tedy firmy, které dosáhly na valuaci přes jednu miliardu dolarů: Bolt (mobilita, sdílené dopravní prostředky), Pipedrive (nástroje pro řízení vztahů se zákazníky) a Veriff (nástroje pro ověření identity klienta). Dále pozvání přijali zástupci firem AdCash (reklamní platformy), Klaus (nástroje pro řízení kvality zákaznických služeb), Pactum (nástroje pro uzavírání smluv) a Comodule (sdílená mikromobilita).

České firmy mohou v Estonsku najít partnery pro kombinaci a integraci svých produktů do větších celků, nabídnout svou softwarovou expertízu i získat přístup k pravděpodobně nejzajímavějšímu start-upovému trhu v Evropě: Estonsko totiž patří k světové špičce v počtu technologických start-upů i množství investic do nových projektů. V březnu 2022 bylo v Estonsku registrováno přes 1300 start-upů, což je více než pětinásobek evropského průměrů, země přilákala přes 1,2 miliardy dolarů v investicích, za což jí patří třetí příčka ve světovém žebříčku. Deset z estonských firem mezi lety 2005 a 2022 dosáhlo na status bájného jednorožce.

Cesta českých firem do Estonska byla spojena také s účastí na start-upové konferenci Latitude 59, která každoročně do Tallinnu přiláká více než 2500 start-upů, investorů a dalších hostů. České firmy dostaly příležitost konferenci navštívit a zúčastnit se přednášek, workshopů, networkingových i investorských setkání, zejména ale mohly rozšířit své mezinárodní kontakty o desítky nových potenciálních obchodních partnerů. Konference byla již několik týdnů před svým konáním beznadějně vyprodána. Nad konferencí přijal záštitu estonský prezident Alar Karis, což jen dále podtrhuje, jakou důležitost Estonsko přikládá své start-upové scéně.

Projekt zorganizovalo Velvyslanectví České republiky v Estonsku v rámci českého programu na podporu ekonomické diplomacie PROPED. Velvyslanectví plánuje v roce 2023 nabídnout estonským start-upům možnost obdobné cesty do Česka, případně českým zájemcům zopakování podobného projektu, tentokrát s návštěvou druhé nejvýznamnější estonské startupové konference sTARTUp Day v Tartu.

Galerie


Matchmakingový seminář pro české a estonské start-upy v Tallinnu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688